屋企人身體唔好,大時大節都冇咩氣氛

hohochan852
|

上年99因為身體有事所以要坐輪椅,佢好積極面對。自從我嫁左過去佢都當我係親生女咁錫,但係一到大時大節佢就點都唔肯出街食飯同睇下境物。
佢話人又多,上落的士又唔方便。 我地全家為左佢開心d 我地都會陪佢係屋企一齊過節,一方面好想同佢一齊去感受下節日氣氛,另一方面又唔想逼佢咁, 都唔知點做好

dogdog918
|
要坐輪椅確係唔想人多時候出街嘅怕阻住人,又唔想俾咁多人眼望望咁,我媽媽以前都係咁,大時大節我地都返屋企陪佢過啦,想出街就節前節後無咁逼人至同佢出去行下,食下
domachan2556
|
點會call唔到的士呀,call架大啲囉
hohochan852
|
dogdog918 發表於 19-2-20 11:58
要坐輪椅確係唔想人多時候出街嘅怕阻住人,又唔想俾咁多人眼望望咁,我媽媽以前都係咁,大時大節我地都返屋 ...
我而家都係咁
wcpcelia    發表於 19-2-21 14:46
hohochan852
|
domachan2556 發表於 19-2-20 12:08
點會call唔到的士呀,call架大啲囉
廢事啦,call特別車又要另外加錢又麻煩
|
hohochan852 發表於 19-2-20 12:11
廢事啦,call特別車又要另外加錢又麻煩
唔洗加錢都可以Call到大車架
蝴蝶so
|
出街都係揀無咁多人既時間出囉
木土土
|
hohochan852 發表於 19-2-20 11:52
上年99因為身體有事所以要坐輪椅,佢好積極面對。自從我嫁左過去佢都當我係親生女咁錫,但係一到大時大節佢 ...

其實你自己一家外出感受節日氣氛,玩完就返99家陪佢食晚飯可以了,大家happy

真係無需勉強老人家外出!

oma79    發表於 19-2-20 14:25
chingching75
|
domachan2556 發表於 19-2-20 12:34
唔洗加錢都可以Call到大車架

想請教點樣可以call到 因為次次加埋特別費都差唔多400蚊來回出一次都要7.8百蚊
|
chingching75 發表於 19-2-20 12:48
想請教點樣可以call到 因為次次加埋特別費都差唔多400蚊來回出一次都要7.8百蚊
...
以前就要加錢,而家好多司機都好好,唔洗加特別費
同埋而家都多左好多比輪椅上既特別的
所以而家出街都方便好多,可以多啲帶老人家出街
Heisenberg
|
如果佢真心唔想出,就唔好勉強佢
judychungpuiyan
|
咁你奶奶都講得啱嘅
坐輪椅出街真係麻煩啲嘅
一家人食餐飯開開心心都好呀
hohochan852
|
domachan2556 發表於 19-2-20 12:57
以前就要加錢,而家好多司機都好好,唔洗加特別費
同埋而家都多左好多比輪椅上既特別的
所以而家出街都方便 ...
唔洗加錢咁好不過通常輪椅點放?收埋放係車尾?
hohochan852
|
judychungpuiyan 發表於 19-2-20 13:06
咁你奶奶都講得啱嘅
坐輪椅出街真係麻煩啲嘅
一家人食餐飯開開心心都好呀
有諗過叫啲親戚直接過黎我地屋企食飯,但係佢地係要俾錢出去食
judychungpuiyan
|
hohochan852 發表於 19-2-20 13:11
有諗過叫啲親戚直接過黎我地屋企食飯,但係佢地係要俾錢出去食 ...

咁又真係難搞啲喎
老人家鍾意喺屋企
親戚就鍾意出去食
咁樣情況通常就下老人家
叫你老公同啲親戚講下啦
唔好煩我
|
我有多年照顧輪椅家人經驗

你99幾歲?坐咗幾耐?
木土土
|
hohochan852 發表於 19-2-20 13:11
有諗過叫啲親戚直接過黎我地屋企食飯,但係佢地係要俾錢出去食 ...

咩親戚?唔食飯唔會見?
hohochan852
|
唔好煩我 發表於 19-2-20 13:17
我有多年照顧輪椅家人經驗

你99幾歲?坐咗幾耐?
坐咗1年了
hohochan852
|
木土土 發表於 19-2-20 13:27
咩親戚?唔食飯唔會見?
唔食飯真係好少見