家庭理財

跳至
[家庭理財] 澳元定期

首頁

尾頁

侯爵府

我想吓澳元定期邊間會高息啲,我啲蟹貨喺交通好耐得 1% 息另外如要搬啲錢去第間要點做架?謝謝指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

jllulu 發表於 19-2-20 11:54
我想吓澳元定期邊間會高息啲,我啲蟹貨喺交通好耐得 1% 息另外如要搬啲錢去第間要點做架?謝謝指 ...

你第二間既意思係咩?
講緊股票平台?

侯爵府

PopeyeCK 發表於 19-2-20 12:22
你第二間既意思係咩?
講緊股票平台?

我指第間銀行

大宅

jllulu 發表於 19-2-20 11:54
我想吓澳元定期邊間會高息啲,我啲蟹貨喺交通好耐得 1% 息另外如要搬啲錢去第間要點做架?謝謝指 ...

我又係蟹左好耐,更慘係係銀行信左職員買基金,而家本都蝕埋

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

永隆高少少

https://www.winglungbank.com/wlb ... interest-rates.html

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 jllulu 的帖子

你既澳元在港, 若要轉去其他銀行要經兌換, 即轉回港元再拎過另一銀行兌返澳元, 咁無意思喎....分分鐘仲蝕

另一方法係提現鈔, 但要先補電匯/現鈔差價 (大銀行就應無), 但提取亦有上限, 多過某個額要收手續費, 你拎出來入去另一銀行入又係要手續費 (超過上限就要收), 除非你願意螞蟻搬家分好多日搬, 否則咁一來一回既話, 第二間銀行高息都無乜 jetso wor

建議只好繼續留在原地, 收夠息為到皮, 兌換價好D 既就轉回港元可能仲簡單.

子爵府

大陸銀行有隻叫期權寶果類,做呢隻掛返港幣,選最低息果幾格,做到它多過你買入價DD,一次過so hand 變返晒港幣走得,我D[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]紐西蘭,都係甘做,由5.38.一直做到5.4 終於大解脫[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

銀行TT 去另一間香港, 要俾手續費, 但可以多0.7%利息, 擺一年都賺番. 而且永隆算係外幣較高息的一家, 續期唔使再搬, 值得俾個手續費

伯爵府

Jnam 發表於 19-2-20 16:00
銀行TT 去另一間香港, 要俾手續費, 但可以多0.7%利息, 擺一年都賺番. 而且永隆算係外幣較高息的一家, 續期 ...

好似𣾀入的銀行亦要匯入費的,問清楚好D!

侯爵府

Jnam 發表於 19-2-20 16:00
銀行TT 去另一間香港, 要俾手續費, 但可以多0.7%利息, 擺一年都賺番. 而且永隆算係外幣較高息的一家, 續期 ...

謝謝你們分享,獲益良多

侯爵府

kittykwok385 發表於 19-2-20 15:38

大陸銀行有隻叫期權寶果類,做呢隻掛返港幣,選最低息果幾格,做到它多過你買入價DD,一次 ...

謝謝你們分享,獲益良多

侯爵府

彥彥媽咪 發表於 19-2-20 14:32

你既澳元在港, 若要轉去其他銀行要經兌換, 即轉回港元再拎過另一銀行兌返澳元, 咁無意 ...

謝謝你們分享,獲益良多

珍珠宮

klyilok 發表於 19-2-20 14:07
我又係蟹左好耐,更慘係係銀行信左職員買基金,而家本都蝕埋

請問你基金買左幾耐呀,依加澳元跌得好殘wor

大宅

小mama 發表於 19-2-21 20:52
請問你基金買左幾耐呀,依加澳元跌得好殘wor

兩年有多

珍珠宮

klyilok 發表於 19-2-21 22:19
兩年有多

你係咪月月派息個啲?
以我所知,呢一年基金價格跌左好多

不過,阿q啲諗,你當長線投資,捱幾年,當rate同price上返去就冇咁肉赤

你暫時當收息先囉

大宅

小mama 發表於 19-2-21 22:54
你係咪月月派息個啲?
以我所知,呢一年基金價格跌左好多

係呀,而家唯有咁諗,我好高位唱,吾捨得放

首頁

尾頁

跳至