跳至

首頁

尾頁

別墅

Plan梗Summer左右會搬去美國,想問有無搬運公司推薦?同銀行d 錢點樣帶過去美國?用銀行transfer d 匯率會不會少左好多錢?

複式洋房

bryan0301 發表於 19-2-20 12:33
Plan梗Summer左右會搬去美國,想問有無搬運公司推薦?同銀行d 錢點樣帶過去美國?用銀行transfer d 匯率會 ...

我半年前搬,問左好幾間上門quote 價,最後有一間朋友推薦的,非常專業,價錢唔錯,而且信用好速度快,好多公司都要60-90日先送到過美國,佢講30日送到就真係30日送到,師傅有交帶又有禮貌,接手的美國公司都聯絡得好密,全個過程都好好。我PM你啦。

- 8月6日報價
- 8月22日送紙箱及包裝物料到我家
- 9月10日前來我家搬箱
- 9月12日裝櫃上船離港
- 9月21日美國外判公司接手搬運事宜與我聯絡
- 10月6日貨船抵達美國
- 10月8日貨船落櫃準備清關
- 10月9日清關完畢
- 10月12日所有貨件送到我美國的新居

錢方面我有試過銀行匯款同搵自己屋企人唱錢。銀行匯抵唔抵就要自己研究下了。

子爵府

可否告知是那間搬運公司呢?

複式洋房

回覆 kkyyn 的帖子

已PM你。建議都問多幾間格下價,同埋問下船期、清關時間等。視乎你貨件多寡,睇下你要成個櫃抵啲定按箱計抵啲。

別墅

回覆 wandoubaby 的帖子

Thank you, 30日左右真係好快喎!d 野有無發mo? 之前見到話有人試過運到過去會發左mo... 唱錢我搵到啦,不過未開始搞!要快d開始搞先得

大宅

wandoubaby 發表於 19-2-25 21:30
我半年前搬,問左好幾間上門quote 價,最後有一間朋友推薦的,非常專業,價錢唔錯,而且信用好速度快,好 ...

我都揾緊搬運公司資料,麻煩可以pm我嗎?

複式洋房

can you pm the shipping company name too? thank you

公爵府

我半年前搬,問左好幾間上門quote 價,最後有一間朋友推薦的,非常專業,價錢唔錯,而且信用好速度快,好 ...
可以PM我嗎?謝謝

大宅

畀面勳章

可以PM 搬運資料嗎 thanks

複式洋房

bryan0301 發表於 19-2-26 06:35

Thank you, 30日左右真係好快喎!d 野有無發mo? 之前見到話有人試過運到過去會發 ...

是的,佢一開始話30日我都以為佢吹水,但可能佢公司船期密,容易啲掛,有啲公司要等齊一大批貨先開得船,如果嘢唔多,同人夾櫃又會再慢啲。另外主要是我們好彩,清關冇遇上問題,因為俾海關扣起的話又會拖時間。自己pack嘢都要注意呀,唔好pack埋啲容易被人查的東西(例如食物同液體)。

我啲嘢冇發霉。十幾年前移民那次就有。畢竟坐船會潮濕嘛,自己入定啲防潮嘢啦。

複式洋房

wandoubaby 發表於 19-2-27 00:06
是的,佢一開始話30日我都以為佢吹水,但可能佢公司船期密,容易啲掛,有啲公司要等齊一大批貨先開得船, ...

can you PM me as well? Thank you!

別墅

Thank you! 其實我又唔係好多野搬過去美國,主要都係衫,雜物,大概都係5至6箱咁上下。隨口一問,你地搬左去邊個城市?同頭2至3個月未搵工,無保險,係咪要買d Medicare 個d?

別墅

Could you kindly PM me the name of the company? Thank you very much

複式洋房

bryan0301 發表於 19-2-27 09:08

Thank you! 其實我又唔係好多野搬過去美國,主要都係衫,雜物,大概都係5至6箱咁 ...

5至6箱咁少其實你會不會考慮直接郵寄過去算?平好多啊,又不用等咁耐。

我住南加州,在LA附近。你會搬去邊呢?我回美之後都一直冇做嘢,申請咗Medi-Cal,好好,睇醫生、生仔都包曬。你冇收入的話可以考慮,每個州都有啲唔同的。

子爵府

請問, 老公有做工, 自己無做野, 可以申請Med-Cal

?

我不用生BB, 不過, 想睇医生無咁貴啫.

複式洋房

kkyyn 發表於 19-2-28 11:29

請問, 老公有做工, 自己無做野, 可以申請Med-Cal ?

咁要睇下(1)你住邊個州,同埋(2)你是否符合低收入家庭條件。我自己情況係我家庭有一人做工,但收入低,符合低收入家庭條件,所以一家三口都有得補助。

(1)Medi-Cal 係加州政府提供的Medicaid,每個州名稱同條件都唔同。你可以參考呢個網睇下你個州嘅Medicaid叫咩名:https://www.healthcare.gov/medicaid-chip-program-names

(2)呢個網可以幫你查下你是否符合基本低收入條件:https://www.healthcare.gov/lower-costs

大宅

請問可以pm搬運公司資料給我嗎?謝謝

大宅

bryan0301 發表於 19-2-26 06:35

Thank you, 30日左右真係好快喎!d 野有無發mo? 之前見到話有人試過運到過去會發 ...

請問你搵到邊度唱錢抵?謝謝

別墅

回覆 hp666 的帖子

找換店最抵,不過Citibank 比較起其他bank 都算ok, 而且方便

複式洋房

hp666 發表於 19-3-1 09:15
請問你搵到邊度唱錢抵?謝謝

我同屋企人唱咋... 仲有銀行。

首頁

尾頁

跳至