呢項發展規劃係指香港人...

小小馬奇朵
|
在大灣區生活或工作嘅香港人
而唔係指持國內身分證嘅人士吧

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
oma79    發表於 19-2-20 14:27
Poyau    發表於 19-2-20 13:38
Ronnym
|
發佈時唔講清楚...... 就攪到個個香港人都震晒......
tansyneko    發表於 19-2-21 14:07
Poyau    發表於 19-2-20 13:38
chinfongfong
|
到了今天,你們仲天真的以為香港的資源只會給香港人用的嗎?
報導中有個好漂亮的名詞,叫共享,
想想他的含意?
CHANYINTING
|
chinfongfong 發表於 19-2-20 14:07
到了今天,你們仲天真的以為香港的資源只會給香港人用的嗎?
報導中有個好漂亮的名詞,叫共享,
想想他的含 ...
澄清都冇意思啦
而家居港權亂咁派
又雙非,又港漂...仲有唔知幾多黑幕
呢種政策,最後咪又係益左個 D 有香港身分證既流氓大劣人
wcpcelia    發表於 19-2-21 12:09
牛子
|
有個post入面某班人集體炒車, 笑
asukav6
|
有邊D人要住大陸先,咪大陸人囉
Debbie0331
|
回覆 chinfongfong 的帖子

同意, 只係現階段反對聲太大, 佢才修改下.
相信最後目標係雙邊共享...
香港最後只會成為中國千萬城市其中之, 無border 界線自出自入
|
asukav6 發表於 19-2-20 14:17
有邊D人要住大陸先,咪大陸人囉

又唔好咁講,仲有班港人係喺大陸工作嘅,仲有住大陸老人院嘅老人。
oma79
|
808280 發表於 19-2-20 14:26

又唔好咁講,仲有班港人係喺大陸工作嘅,仲有住大陸老人院嘅 ...
我估個計劃既對象就係返大灣區做嘢的香港人

CHANYINTING
|
808280 發表於 19-2-20 14:26

又唔好咁講,仲有班港人係喺大陸工作嘅,仲有住大陸老人院嘅 ...
呢批真係好灰色
就算係真香港人,如果真係太長期冇係香港貢獻,冇係香港納稅
其實道義上,香港納稅人既醫療資源,我唔覺有責任照顧佢地
只係法理上比較難界定執行長期,納稅多少既定義
大家一直都任由問題存在
但係如果問題爆煲,我覺得一樣要正視返囉
wantaima
|
oma79 發表於 19-2-20 14:29
我估個計劃既對象就係返大灣區做嘢的香港人

根本有心人士(標題黨)大造文章!
報告未出土就嘈左先。重有專貴的郭議員未睇清楚文件就為反而反
tester5
|
小小馬奇朵 發表於 19-2-20 13:34
在大灣區生活或工作嘅香港人
而唔係指持國內身分證嘅人士吧

幾好,長遠計希望多d香港人肯返大灣區置業、長住、就業,香港就留比新來港內地人住。
香港唔好再咁多人了,好迫。
Chowying
|
tester5 發表於 19-2-20 14:54
幾好,長遠計希望多d香港人肯返大灣區置業、長住、就業,香港就留比新來港內地人住。
香港唔好再咁多人了 ...

|
重點是,誰人真的會去呢?
林鄭都不會啦!
JaneJaneT
|
長遠的對象都是新香港人啦
wcpcelia    發表於 19-2-21 12:09
auhiyo
|
chinfongfong 發表於 19-2-20 15:04
重點是,誰人真的會去呢?
林鄭都不會啦!

而家好多老人都會返去養老架,個d咪需要呢個項目law。
ilovepeach
|
auhiyo 發表於 19-2-20 15:25
而家好多老人都會返去養老架,個d咪需要呢個項目law。

唔知林鄭呀 果班司長局長會去大灣區養老定係出國呢?
路人甲22
|
tester5 發表於 19-2-20 14:54
香港唔好再咁多人了 ...

曲?
二世龜
|
唔通上車要問下佢大陸人先定香港人先?

咁要證明?

其實送去最近醫院都好合理,你都選返大灣區住,又唔信人地d野,一係你就捱到關口call白車
|
大陸現在是要全力發展大灣區
要咁多香港老野托咩
而且在大陸,你冇錢,死了都冇同胞會理你的啦!
你以為好像大陸人,一拿身份証,生養死葬都有政府全包咩
你看下大陸人,死都要做香港人,有理由的