打麻雀你食過最奇的牌

blackypurin
|
pcy307 發表於 19-2-20 21:39
以我縱橫麻雀枱四十多年的經驗,嗰D十三么叫13飛同九子連環叫9飛的人都係吹水居多,反正網上吹都幾大都可以 ...

絕無吹水,我真係試過叫13飛,嗰次好邪,全日打牌好旺,嗰舖開首七八隻咁上下,之後隻隻都入章,好早段已叫糊,不過嗰次太興奮,無醒起等自摸

其實十三么真係唔太難(叫十三飛就難d), 一開首有七八隻么九牌都好common, 好多時係摸得入太慢被人斷咗牌先。

blackypurin
|
文文送 發表於 19-2-20 21:24
朋友話佢屋企人食過十三么天胡

呢個堅恐怖,天糊已經難仲十三么,係咪洗牌疊
wcandtt
|
印第安公主 發表於 19-2-20 21:50
我都係好早叫十三飛,两家打完,我開口話等埋第三家打完我至自摸,咁公平d。到第三家都打過,我真係自摸:g ...

好利害
Aeiing
|
文文送 發表於 19-2-20 21:24
朋友話佢屋企人食過十三么天胡

呢個真係頂級難度喎...
超邪
cancan^^
|
leungszeon 發表於 19-2-20 16:55
明想賴帳啦

好話唔好聽,每次打牌如果同D未打過唔熟既人打,會講到明D牌點計,特別係間間糊、槓上自摸、 ...

我都食過間間糊呀,跟住我老豆話打牌前要講明先架,咁我覺得又合理嘅
littlesister
|
小4喜 大3元 13么都試過

最經典係朋友連拆打三隻發財,最後一隻前我剛叫糊食左佢
alicialee1210
|
好想打麻將
cancan^^
|
pcy307 發表於 19-2-20 21:39
以我縱橫麻雀枱四十多年的經驗,嗰D十三么叫13飛同九子連環叫9飛的人都係吹水居多,反正網上吹都幾大都可以 ...

認真,有心做牌又入章,十三厶叫13飛同九子連環都唔會十分十分十分難,我覺得天糊 (唔玩花), 地糊,十八羅漢就十分十分十分難喇
MagDog
|
唔識打台灣牌,人生打唔夠10次,但食過嚦咕嚦咕。好開心
肥皮晞晞
|
獅子仔媽媽 發表於 19-2-20 15:42
"間間"糊係要自摸先算奇牌,
普通打出食, 係就咁照數番, 唔算奇牌

唔係,如果係間間胡,單吊就打出都計爆棚,如果對碰,就照計
肥皮晞晞
|
ksliu7272 發表於 19-2-20 15:04
我,三番起糊,槓上槓自摸雞糊爆棚,本來自摸都唔食得。

我食過:大小四喜,大小三元,十三么,清么,仲有間間胡,試過一場麻雀入面,食左三鋪十三么✌️
toffeetong
|
全番子槓上摩既18羅漢
千千萬萬
|
leungszeon 發表於 19-2-20 15:35
十三腰叫十三飛,之後講到明明牌同佢地打,最後當然自摸啦!

還有一次13腰,諗住無硬,點知最後3r ...

定叫到13飛?唔明,13腰總共有幾多隻牌?唔太識打麻雀
千千萬萬
|

我好少打牌,多年前係朋友屋企打過一場,佢個鄰居帶個鄉裡同我朋友加我一齊打,原來個鄰居同個鄉裡出千,我同個朋友都輸左,好嬲,諗住大家開心下打下牌,點知有人帶D蠱惑鄉下仔嚟揾食。之後某日我前夫帶我同佢朋友飲茶,妖,個死八婆千婆係個朋友嘅老婆。
之後我前夫好感慨,個朋友係佢師弟,好乖仔斯文,理大畢業,工程師,佢老婆來自廣東某個鄉下(真鄉下,屋企耕田㗎),好粗魯,人又肥又唔靚,書又冇讀過死好命嫁到佢師弟。
大家打牌小心D呢D人,好蠱惑。
FJmom
|
回覆 leungszeon 的帖子

第一次聽這種牌
印第安公主
|
千千萬萬 發表於 19-2-21 04:33
定叫到13飛?唔明,13腰總共有幾多隻牌?唔太識打麻雀

東南西北中發白一萬九萬一筒九筒一索九索各一隻,再摸或有人打以上十三隻其中一隻就食得
印第安公主
|
wcandtt 發表於 19-2-21 00:28
好利害

麻將係可以減低腦退化,可借冇乜時間打
千千萬萬
|
印第安公主 發表於 19-2-21 05:20
東南西北中發白一萬九萬一筒九筒一索九索各一隻,再摸或有人打以上十三隻其中一隻就食得
...

噢,原來係咁,多謝指教
YY1101
|
最叻係吾夠人,我鄧腳
諗住輸梗,講到明贏一蚊第二日公司叫T E A
坐低吾得了,想摸乜就係乜
三條友比埋我睇扣哂我D牌
都可以自摸,清一式對對糊十三么冇難度
最後一個赢三個高手
比人話足我一年扼人
又話吾識打
其實点開牌,幾多番我到今日都吾識
只係知道点係食糊
pcy307
|
cancan^^ 發表於 19-2-21 01:19
認真,有心做牌又入章,十三厶叫13飛同九子連環都唔會十分十分十分難,我覺得天糊 (唔玩花), 地糊,十八羅 ...

十三么同九字連環唔係太難,問題係在叫糊成牌前連一只額外么九牌(或同色牌)都未摸過一只, 除非你唔識打牌,否則嘅話一定會留, 一留根本就冇可能叫到13飛(或9飛)。