小朋友4歲想做視力檢查,邊間理大護眼中心較好?

lokyee2008
|
有冇去過邊間可以推介小朋友去的?
beetle910
|
同問, 我小朋友今年都要做
lokyee2008
|

Apple2013
|
lokyee2008 發表於 19-2-20 17:11

健康院,我女之前岩岩4歲就打去預約,系醫生檢查的
wcpcelia    發表於 19-2-21 11:58
maomaofafa
|
健康院可預約, 免費
Apple2013
|

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14812.html
lokyee2008
|
理大中心有冇人去過?
S_family
|

4歲健康院已有,有問題會轉去醫院眼科再check, 我仔有200散光都係咁check番黎
llcheng2
|
lokyee2008 發表於 19-2-20 18:31
理大中心有冇人去過?

我女去左銅鑼灣poly-vision , 好詳細
BK999
|

去番理工大學內驗,但最full
happypug
|
我理工大學驗
lokyee2008
|
BK999 發表於 19-2-20 19:23

要排幾耐?有冇兒童玩具?
susumi123
|
BK999 發表於 19-2-20 19:23

請問理工大學內診所同出面理大驗眼有咩分別?
rachel_cty
|
llcheng2 發表於 19-2-20 19:15
我女去左銅鑼灣poly-vision , 好詳細

Poly vision 唔屬於理大驗眼中心

我之前以為 poly vision (我去旺角) 係理大驗眼中心既分店

直至理大中心打俾我約驗眼 (好耐之前跟媽媽谷一齊約服務)講開已經係旺角中心驗咗
佢地話唔係佢地中心
我先知 poly vision 唔同理大中心
Poly vision 係私人公司

不過 poly vision 啲服務都幾好
rachel_cty
|
susumi123 發表於 19-2-20 20:22
請問理工大學內診所同出面理大驗眼有咩分別?

你指既理工大學內診所應該係理大眼科視光學診所
視光師全都係該學系職員或學生

出面理大驗眼應該係 Poly Vision
係私人機構
同理大學系冇關係
rachel_cty
|
lokyee2008 發表於 19-2-20 20:20

普通一間中心
冇玩具
因為唔係只睇小朋友
lokyee2008
|
rachel_cty 發表於 19-2-20 20:47
普通一間中心
冇玩具
因為唔係只睇小朋友

敢好似poly vision 啱d會扭計嘅小朋友多d
hellohellojenny
|
我去過銅鑼灣同尖沙咀polyvision
KwanKwanMammy
|
呀女係荃灣新領域(護眼中心)驗眼,醫生好好,好細心。
kavenzou
|
lokyee2008 發表於 19-2-20 20:20

理大聽聞正常排半至一年,不過好彩有人改時間,職員話俾個個時間我,所以我仔好快有得睇

有少量玩具,但吾係放係等候區