請教威院IVF人工週期流程!

cherryy
|
請問大家係威院ivf放胎(day3胚胎),人工週日是怎樣安排的?報M後的流程?
littleppooo
|
 cherryy 發表於 19-2-20 17:19
請問大家係威院ivf放胎(day3胚胎),人工週日是怎樣安排的?報M後的流程?
...

佢會約你上去抽血、照超聲波
佢要check你嘅子宮內膜厚唔厚
仲會睇你有冇需要食藥做人工周期
當子宮內膜夠厚
有可能叫你塞藥
之後就返上去放胎

cherryy
|
littleppooo 發表於 19-2-20 18:24

咁一般第幾日會放胎啊?
yen0422
|
littleppooo 發表於 19-2-20 18:24

請問第一次見醫生後,通常幾時才開始做ivf?
 cherryy
|
yen0422 發表於 19-2-20 20:41
請問第一次見醫生後,通常幾時才開始做ivf?

見完要做驗血,報告齊曬,無問題,下一次經期到就可以開針刺激排卵,跟住抽卵,之後要睇情況決定幾時擺胚胎,但係擺胚胎前如果子宮有異常,就會搞左先,擺胚胎療程開始果個月都有機會擺唔成,因為到時候驗血指數或者子宮環境唔得都係要放棄,等下一次經期!總之就係身心疲累
yen0422
|
 cherryy 發表於 19-2-22 17:19
見完要做驗血,報告齊曬,無問題,下一次經期到就可以開針刺激排卵,跟住抽卵,之後要睇情況決定幾時擺胚 ...

我可自然懷孕 係咪唔洗照輸卵管?
yen0422
|
 cherryy 發表於 19-2-22 17:19
見完要做驗血,報告齊曬,無問題,下一次經期到就可以開針刺激排卵,跟住抽卵,之後要睇情況決定幾時擺胚 ...

同埋期間係咪唔可以食中藥?
 cherryy
|
yen0422 發表於 19-2-22 17:30
同埋期間係咪唔可以食中藥?

如果你開始左ivf醫生就唔俾食中藥,但係平時就係可以用來調理身體
 cherryy
|
yen0422 發表於 19-2-22 17:29
我可自然懷孕 係咪唔洗照輸卵管?

你可以自然懷孕?咁嘖係你肯定你無問題,點解仲要做輸卵管?
 cherryy
|
 cherryy 發表於 19-2-22 17:35
你可以自然懷孕?咁嘖係你肯定你無問題,點解仲要做輸卵管?

如果你超過一年無避孕都懷唔到,你直接去睇生育專科,佢會叫你檢查曬的!