自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

因為冬天而唔食野?

而家有冬天即係冇冬天咁滯,d 龜仲會唔冬眠?

複式洋房

回覆樓主:

搵個無雜物既空間安置先。膠盒呢d,再放d水浸一半,擺食物,適應左會食。糧ok的

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

carmen0807 發表於 19-2-20 22:45
應該係班龜
係水龜黎 個設置應該係水過龜背加休息既平台
正常係要有暖管係水內+暖燈比佢照

咁個箱咪要好大?佢而家喺廚房爬緊
地下咩都清空晒

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

zz1zz2 發表於 19-2-20 22:54
搵個無雜物既空間安置先。膠盒呢d,再放d水浸一半,擺食物,適應左會食。糧ok的
...

佢而家自己喺廚房爬緊

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

隻龜有機會冬眠狀態,用個大箱養住,試下放d糧係水面,睇下佢食唔食

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

llssisi 發表於 19-2-20 22:58
佢而家自己喺廚房爬緊

探索緊! 希望佢快d食野
放下自在

子爵府

llssisi 發表於 19-2-20 22:56
咁個箱咪要好大?佢而家喺廚房爬緊
地下咩都清空晒

以我所知有人會比佢就咁爬但每日要浸水
但我唔熟班龜 真係唔識
我懷疑有人厭太大隻而掉出黎
如果jm有心養 建議真係上facebook問下人
因為有d龜對水質要求好過 病左都要花錢睇醫生
大家都辛苦...問清楚就可以安心養佢啦

公爵府

回覆樓主:

幾靚仔喎
希望龜龜早日接受你哋啦!食番嘢啦!
佢應該慢慢會感受到嘅

水晶宮

回覆樓主:

我屋企隻龜係食乾糧的,可能龜龜初初黎到未適應,遲d會食。

寵物被主人遺棄真係好惨,樓主兩公婆好善良,凳龜龜搵到新主人開心。

伯爵府

新環境,頭2-3日都唔食/食少。慢慢觀察下。
我e隻都是人地比,返屋企2-3日無食,不過佢慢慢都食返野。我們去旺角問店員食咩糧,佢都肯食。佢以前只食菜,食左糧後就唔食菜了。好奇怪。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我舊年都執左一隻,可能開始時佢怕新環境,幾日唔開口,蔬菜水果龜糧,肉都唔食,最後見人教食虾,我當日屋企只得蝦皮,我用幫水浸淡左俾佢食又好快食哂,之得再俾龜糧佢就肯食啦

公爵府

beehoneybee 發表於 19-2-20 22:43
係呀係呀,唔好望著佢,佢怕羞㗎,轉頭食晒。

我細個乜都唔識,將隻龜放落個淺水魚缸度,個缸係養住啲科豆。
後來我發覺日日有科豆唔見咗,
我儍到以為啲科豆變咗做青蛙跳走咗,
直至有日見到佢咬住條科豆⋯⋯
當時好震驚
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

回覆樓主:

俾d水,加d糧睇吓食吾食, 水同糧最好浸到眼眉,等佢見到d糧

公爵府

blackberry 發表於 19-2-20 23:04
我舊年都執左一隻,可能開始時佢怕新環境,幾日唔開口,蔬菜水果龜糧,肉都唔食,最後見人教食虾,我當日屋 ...

請問食蝦係食邊款?

公爵府

carmen0807 發表於 19-2-20 23:01
但我唔熟班龜 真係唔識

謝謝你

公爵府

WWT1234 發表於 19-2-20 23:07
我儍到以為 ...

青蛙跳走咗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

carmen0807 發表於 19-2-20 23:01
但我唔熟班龜 真係唔識

我係呀,我隻龜大過我隻腳,所以自由行,日夜浸水兩次(食+痾+浸浴)
今日咁暖,唔駛照燈。如果凍到地板都凍就要了,龜係冷血要靠外來熱源去暖身,我用小動物用嘅暖爐

珍珠宮

開心吸收勳章

WWT1234 發表於 19-2-20 23:07
我儍到以為 ...

違規內容

子爵府

醒目開學勳章

我以前都有養龜,我有一個膠盤,每晚放落去,有少少水既,因為怕佢夜晚吾知走左去邊,半夜比家人踩到,咁就放幾粒石春,佢喜歡可以爬上去,D蝦,糧,放石春上面,佢自己都會食,小心有時餵佢會咬到你,我爸爸之前試過比肉佢,佢咬到我爸爸手指,如果個盤淺,龜大大下會自己爬出來,整到周地水

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

llssisi 發表於 19-2-20 23:09
請問食蝦係食邊款?

第一次俾蝦皮佢試,今日整蝦醒左隻俾佢食,唔可以成日食架,我係見佢冇胃口時先會俾蝦佢食

首頁
12345...7

尾頁

跳至