用電話測試你哋感情有幾好

honoluluwendy
|

今日睇到一篇文章,內文係講述用電話去測試夫妻嘅感情有幾好,意指如果兩人一起食飯,但眼睛只望著手機,双方都沒有交流。
但我想問吓 JM 們,有冇試過同朋友、又或者伴侶食飯時,對眼只對著手機。我試過同朋友食飯,佢成餐飯都係望箸手機,只偶爾和我傾吓計,我對這種約會,只感覺到為什麼你約我聚會呢?
靚寶
|
honoluluwendy 發表於 19-2-20 22:58
今日睇到一篇文章,內文係講述用電話去測試夫妻嘅感情有幾好,意指如果兩人一起食飯,但眼睛,双方都沒有交 ...

我有個朋友,同佢食飯大部份時間同人傾電話添,好鬼正
|
靚寶 發表於 19-2-20 23:00

其實我真係覺得好冇禮貌㗎 !但如果係佢有重要嘅嘢就另講。
rainbowchuuu3    發表於 19-2-22 09:23
Jasmine-4711
|

我自己一家唔准。我識的親友(除左男家)唔會食飯時篤机,有要事用手机都講: 唔好意思

呢d同大家感情無關,係禮貌唔同
mydearson
|
掛住篤電話忽略身邊人其實好冇禮貌
ash_yehyeh
|
係,試過同個朋友好耐無見,但佢勁用電話,我感覺好差

(佢非公事,只係上下網呢類)
girlbear
|
有呀! 某朋友就係 一坐低機不離手
我尊登望佢有咩攪 睇到佢唔係有訊息, 又唔係有特別嘢睇,
只係喺個mon滑動 有病!
KeekeeNg
|
honoluluwendy 發表於 19-2-20 22:58
今日睇到一篇文章,內文係講述用電話去測試夫妻嘅感情有幾好,意指如果兩人一起食飯,但眼睛只望著手機,双 ...

我同d好熟嘅朋友有個規定,大家出來食飯時係唔可以睇手機 邊個睇手機就杯葛邊個,大家暫時都好守規矩
choc_choc
|
試過同舊朋友出嚟食飯,中途佢接咗個朋友電話就一路傾,係閒聊,我感覺好無禮貌。
bibi2310
|
有朋友真係食飯全程可以拑電話...有時send message, 有時打機...先食完又睇係度睇FB..

就算一齊行緊路都可以打機(emoji),完全覺得自己係空氣...實在太唔尊重人
lingfu
|
唔太同意唔用電話就等於感情好
但滿懷尊重係真既
我只有同老細食飯時唔會望電話
唔通我同老細感情仲好過同老婆咩
kwan251
|
lingfu 發表於 19-2-21 13:25
唔太同意唔用電話就等於感情好
但滿懷尊重係真既
我只有同老細食飯時唔會望電話

tsung
|
honoluluwendy 發表於 19-2-20 23:02
其實我真係覺得好冇禮貌㗎 !但如果係佢有重要嘅嘢就另講。

同感
無話可說
|
從來去邊度同任何人食飯都唔會篤手機!除左自己1個食啦
|
KeekeeNg 發表於 19-2-21 12:50
我同d好熟嘅朋友有個規定,大家出來食飯時係唔可以睇手機 邊個睇手機就杯葛邊個,大家暫時都好守 ...

dasy
|
我老公係,同佢食親飯機不離手,比我黑面同話得多有改善左,我話佢你幾千萬上落呀,成日機不離手
koochloe360
|
直接set關機/用d好少上網既
ggsbb
|
今日睇到一篇文章,內文係講述用電話去測試夫妻嘅感情有幾好,意指如果兩人一起食飯,但眼睛只望著手機,双 ...

老公和朋友都無wor

同事就有,日日對住lunch ,有時都講到無嘢好講...
vickywong3003
|
靚寶 發表於 19-2-20 23:00

我有個朋友都係咁
成餐飯係咁同人講電話
聽得出內容係純吹水
自果次之後唔會再主動約佢單獨見面
真係約都會約多個朋友一齊
nyfng
|
我老公又係咁,自己一個人時掃手機都算,同我出去食飯都成日攞部手機出嚟睇埋啲無謂野,我覺得咁樣好唔尊重人。