非婚生子女問題

海綿寶寶
|
本人攪緊離婚但今日律師樓打電話比我話有機會未能趕及我bb(男朋友的)出世前會收到法庭出的絕對離婚命令。請問有無朋友知道這會影響我幫bb申請出世紙嗎?因為我想加男朋友名字在bb的出世紙亦明白要宣誓的。真的非常擔心bb要跟前父姓。我預產期三月底的。 先謝謝大家!
Carmen8080
|
海綿寶寶 發表於 19-2-20 23:13
本人攪緊離婚但今日律師樓打電話比我話有機會未能趕及我bb(男朋友的)出世前會收到法庭出的絕對離婚命令。 ...

爸爸嗰欄你可以吉左佢先 張栢芝都係咁 bb姓乜只有母親可以選擇填乜姓
bestbuysister
|
你想bb叫咩名就叫咩名, 爸爸姓陳,你可以改去姓張, 冇所謂㗎, 無法例規定一定要用返爸爸個性改名。
fasola
|
回覆 bestbuysister 的帖子

改姓名好麻煩架

身份證有符號顯示曾經更改姓名, 屋企人試過俾銀行問長問短
fasola
|
雖然你係已婚, 但你子女係非婚生.

只要你男朋友同你一齊去出生登記處, 一齊簽名就可以

假如你男友無到, 你出示結婚證書, 你未離婚老公就自動成為BB 爸爸

fasola
|
唔建議漏空

因為一漏空, 姓氏就必定跟媽媽

bestbuysister
|
fasola 發表於 19-2-21 00:07
回覆 bestbuysister 的帖子

改姓名好麻煩架

海綿寶寶
|
fasola 發表於 19-2-21 00:12
雖然你係已婚, 但你子女係非婚生.

只要你男朋友同你一齊去出生登記處, 一齊簽名就可以

係咁我就唔擔心啦 謝謝你回覆
海綿寶寶
|
bestbuysister 發表於 19-2-21 00:16

很感謝大家的回覆
fasola
|
出世紙本身無寫BB 姓氏
只係得BB 名 同父母姓名

唔記得邊度睇過, 話政府預設BB 係跟爸爸姓, 除非你特別指示要跟媽媽

所以你最好都係叫你男朋友兩個一齊去出生登記處

就算你辦好離婚手續, 多數都趕唔切再登記結婚
haha748494
|
回覆 fasola 的帖子

你分析得好有道理,出世紙都唔洗寫BB個名。
PhoebeChan333
|
‭2359 4485‬ 出生登記處
打去問 有人聽 唔洗等
佢講既一定最正確~

自己問左安心好多的
HappyMaMaBaby
|
PhoebeChan333 發表於 19-2-21 15:16
‭2359 4485‬ 出生登記處
打去問 有人聽 唔洗等
佢講既一定最正確~

有咩問題可以直接問,預祝阿B肥肥白白
fantasytong
|
海綿寶寶 發表於 19-2-20 23:13
本人攪緊離婚但今日律師樓打電話比我話有機會未能趕及我bb(男朋友的)出世前會收到法庭出的絕對離婚命令。 ...

應該唔寫父親個欄都得
GCHK
|
係囉,應該可以唔使填爸爸個名
bchuma
|
出世紙bb姓乜媽媽話事嘅
Kat00Kat
|
回覆 GCHK 的帖子

我有朋友冇結婚都可以寫男朋友係bb爸爸,這個沒問題!但覺得唔好空父親那欄,小朋友會少了法律嘅保障!
GCHK
|
Kat00Kat 發表於 19-2-25 11:11
回覆 GCHK 的帖子

我有朋友冇結婚都可以寫男朋友係bb爸爸,這個沒問題!但覺得唔好空父親那欄,小朋友會少 ...

原來係咁樣㗎?咁就唔好空
gloriehungws
|
出左世先攞出世紙的