工人辭職一問

kicoting115
|
請問印姐姐做左3個月後俾左辭職信我通知辭職。
請問我要點做?Thanks
細姐姐
|
kicoting115 發表於 19-2-20 23:15
請問印姐姐做左3個月後俾左辭職信我通知辭職。
請問我要點做?Thanks

一個月通知?
快d 去揾新工人。
同工人confirm last day 日,同佢想要機票日子
好多舊post 有講,你可以揾返嚟睇
leewu
|
請問幾時做 final settlement? 遞信七日內 or last day? 幾時要通知入境處?

我同樓主same case(工人姐姐三個月貨仔 話老公走佬 冇人湊女?
細姐姐
|
leewu 發表於 19-2-21 17:08
請問幾時做 final settlement? 遞信七日內 or last day? 幾時要通知入境處?

我同樓主same case(工人姐姐 ...

last day 做settlement, 唔好走咗再约,怕佢no show ,或者屈你唔俾錢,去告你

last day 通知入境處,寫信告知入境處是工人要求断约,懷疑理由不真實,可能是跳工,要求入境處,如工人再入纸申請work visa ,要慎重考慮
pinki8888
|
細姐姐 發表於 19-2-21 20:03
last day 做settlement, 唔好走咗再约,怕佢no show ,或者屈你唔俾錢,去告你

last day 通知入境處,寫 ...

請問last day settlement要做d咩
點可以保障到,我工人四個月,岩岩話佢爸爸病要走
細姐姐
|
pinki8888 發表於 19-2-22 12:16
請問last day settlement要做d咩
點可以保障到,我工人四個月,岩岩話佢爸爸病要走
...

似係藉口,揾到筍工,唔撈你嗰份工,有病要用錢,佢又唔係医生! 或者借咗財仔走佬

佢哋跳工,零成本,仲賺多張機票

last day, 俾錢,俾機票,簽收清楚
1) 當月工資,唔足一個月,逐日計
2) 年假按比例計,俾錢
3) 單程回鄉機票,廉航可以,4 個月玩嘢走,我唔會優待佢
4)$100 交通津貼

機票問清楚佢要邊日先買,工人簽名之後要改。工人自己俾錢,唔好俾錢代機票。真係買最cheap 機票俾佢就ok, 唔好俾佢d 眼淚呃到!

鎖好家中財物

你工人是菲or 印?本地or 海外全新?
pinki8888
|
細姐姐 發表於 19-2-22 12:52
似係藉口,揾到筍工,唔撈你嗰份工,有病要用錢,佢又唔係医生! 或者借咗財仔走佬

佢哋跳工,零成本,仲 ...

印,

但佢宜家又話可以做到我新姐姐黎先走
我朋友話佢應該想搵工
細姐姐
|
pinki8888 發表於 19-2-22 13:39
印,

但佢宜家又話可以做到我新姐姐黎先走

一定係揾工中

咁你一定要寫信入境處投訴工人,两年合约,工人主動辭工断约,話老豆病,要返歸

但懷疑工人大話,懷疑工人會再在香港揾工,要求入境處,如再收到工人work visa application, 要慎重考慮
pinki8888
|
細姐姐 發表於 19-2-22 17:05
一定係揾工中

咁你一定要寫信入境處投訴工人,两年合约,工人主動辭工断约,話老豆病,要返歸

知道,咁系咪我一日未打去入境處通知,佢都入唔到紙再整visa ga
細姐姐
|
pinki8888 發表於 19-2-22 17:16
知道,咁系咪我一日未打去入境處通知,佢都入唔到紙再整visa ga

唔係,佢可以自己入纸通知入境處辭職架!