夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 人妻一號 的帖子

你係結婚前有無同居, 一齊住左幾耐呀? 其實學下煮飯係好事, 你係WEEKEND 試下練習下煮飯
又或者得閒去上下烹飪班.
男人當然係中意入得廚房出得廳堂, 而且唔會呻
就算呻, 你都要睇時機, 佢心情靚時先小投訴下, 佢會上心D

不過, 你地都拍左10年拖,
如果唔係結婚後先同居磨合唔到而佢變差的話,
咁你要小心D 啦

琥珀宮

結了婚當然唔係一切,只係另一階段的開始

子爵府

婚姻係一個人生新開始,亦係考驗嘅開始,所以一係婚前有財務同家庭計劃,一係先想一下如果另一半無能力或唔願意付出,我地會點呢?

我覺得女性要財政獨立,然後放工煮飯,一星期最少2-3次,煮唔到都盡可能一齊食,未有小朋友前,家務好輕鬆,大家夾下,或者係另一半面前做,但唔好抱怨,而用方法令佢自願幫你,有左小朋友,多左樂趣,亦會產生唔同意見,所以要先俾佢足夠空間想像家庭會有咩改變,再引導佢幫你,人好衰,直接講嘅未必聽,但用其他方法反而水到渠成,仲有必殺技,佢一幫到你手或者一有意思幫你,即刻勁讚佢,少少事都要讃,同對小朋友一樣

大宅

fantasytong 發表於 19-2-22 04:05
我係俾老公話無手尾個個,之前隔日講,次次我都答係咩,佢就靜靜執,講講下好似愈黎愈少話我,佢自己都執 ...

佢係冇手尾到列如佢係廁所除襪就會放係洗手盤,係房除就會放係我張梳妝枱,所以有時都幾嬲

大宅

Lucy30 發表於 19-2-22 04:59
樓主我都唔識煮飯。我拍拖時我呀媽已經同我老公講明我係無飯主婦,但我咪又係睇下人哋啲教學再加少少自己 ...

想問問你通常煮咩多?我都試下

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-22 08:31
條友都好麻䪸

做又阻頭阻勢, 咁你做返自己喇, 咪理佢.

佢都係有D麻煩架,朋友都係咁講,佢做每一樣野都係好仔細,整好耐,有少少完美主意,就係無手尾唔好

大宅

katy_katy 發表於 19-2-22 08:42
咁不如妳自己一個星期返一次娘家食晚飯,又可以比d空間兩個人,加順便跟妳媽咪學煮飯。
...

好提意,佢唔去就有佢,我自己都返喇

大宅

QY08040408 發表於 19-2-22 09:27
人冇十全十美嘅,每個人都有缺點,就好似你覺得佢冇收尾,佢又認為你長氣哦佢。其實大家都需要包容。好多男 ...

一齊耐左果種長氣又勁左,有時都唔想,但又忍唔到

大宅

ttt2ttt 發表於 19-2-22 13:01
回覆 人妻一號 的帖子

你係結婚前有無同居, 一齊住左幾耐呀? 其實學下煮飯係好事, 你係WEEKEND 試下練習下 ...

結婚前一齊住左5年,未一齊住之前佢自己住,佢好整齊架,一齊住果5年佢都無咁無手尾,結左婚後佢更加咩家務都唔做

大宅

tansyneko 發表於 19-2-22 13:19
結了婚當然唔係一切,只係另一階段的開始

我唔知點解結左婚好似更加愛佢,成個人都比左佢咁,不過宜家都醒左,聽大家講要有返自己既生活,唔可以日日痴住佢,約多D朋友出街

大宅

CCHINGC 發表於 19-2-22 13:28
婚姻係一個人生新開始,亦係考驗嘅開始,所以一係婚前有財務同家庭計劃,一係先想一下如果另一半無能力或唔 ...

其實有時都覺男人好似小朋友,特別係對住老婆既時候

別墅

人妻一號 發表於 19-2-22 14:50
想問問你通常煮咩多?我都試下

高難度就無我份,我就豉汁蒸排骨、蜜糖雞翼、三色蒸蛋呢d 唔需要技術嘅嘢,炒碟菜,煲下湯咁,最緊要唔好一嚟就高難度,蒸就最方便又穏陣~ 哈哈~

大宅

Lucy30 發表於 19-2-22 15:21
高難度就無我份,我就豉汁蒸排骨、蜜糖雞翼、三色蒸蛋呢d 唔需要技術嘅嘢,炒碟菜,煲下湯咁,最緊要唔好 ...

我都上網查下啲食譜

大宅

我係呢二日聽左大家既意見,諗左好多,睇多左好多,個人都冇咁執着,開通左,好多謝大家,搵到一班明白既人真係好難

別墅

人妻一號 發表於 19-2-22 15:36
我都上網查下啲食譜

有個apps 叫 Dayday cook, 可以參考下~ 加油!

大宅

人妻一號 發表於 19-2-22 15:42
我係呢二日聽左大家既意見,諗左好多,睇多左好多,個人都冇咁執着,開通左,好多謝大家,搵到一班明白既人 ...

夫妻既野其實都仲有排學,第時生BB又會面對另一D問題,呢個人係我生命裹仲要對多幾十年,真係要諗點相處先唔會另自己辛苦同唔開心

別墅

人妻一號 發表於 19-2-22 15:12
結婚前一齊住左5年,未一齊住之前佢自己住,佢好整齊架,一齊住果5年佢都無咁無手尾,結左婚後佢更加咩家 ...

咁你地一齊住左都5年, 其實好多野都應該已經習慣晒
我同老公都半同居左幾年先結婚, 其實婚前婚後係無野改善過, 因為一直都一齊住呀

有可能係搞結婚的過程令佢唔愉快
又或者問題出於公事上, 只不過佢無講
無咩理由純粹出於「結婚」呢個儀式而轉變咁大啦

瑪瑙宮

人妻一號 發表於 19-2-22 14:45
佢係冇手尾到列如佢係廁所除襪就會放係洗手盤,係房除就會放係我張梳妝枱,所以有時都幾嬲
...

好乞人僧

大宅

ttt2ttt 發表於 19-2-22 15:47
咁你地一齊住左都5年, 其實好多野都應該已經習慣晒
我同老公都半同居左幾年先結婚, 其實婚前婚後係無野改 ...

搞結婚都ok,只係小事嘈,唔太嚴重
但唔知點解有個感覺係,佢覺覺結左婚
我就要負責服侍佢,佢就係屋企最大,要聽佢
有時想平反d野,有傾過問題,仲列如唔好對我黑面之類,佢覺得個問題唔係佢到,係我令佢黑面,因為我呻佢
之前同居都唔會有呢個感覺

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-22 17:00
好乞人僧

係架,可能我自己唔會咁,我有採取過一D方法
列如將佢周圍放既襪掉落垃圾桶,佢見到就會自己執,但耐左呢個方法唔係好work

首頁

尾頁

跳至