夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lucy30 發表於 19-2-22 15:45
有個apps 叫 Dayday cook, 可以參考下~ 加油!

多謝

大宅

人妻一號 發表於 19-2-21 22:20
我呢咁多年世界都係得佢,就係唔知點解有時好想同距一齊多過同其他朋友出街,可能已經習慣咗呢個人就係你 ...

我明 我就係咁 其實我都知咁唔好 但我會好掛住佢 只想成日見佢

男爵府

回覆 人妻一號 的帖子

樓主,想分享我既經驗, 結婚當初我C6鍾意食完飯就對住電話到訓覺, 我都會諗搞錯做咩唔陪我傾下,睇下電視咁. 但諗深一層, 其實自己未嫁果陣何嘗又唔係食完飯就走入房, 有冇陪屋企人咁? 我就領會到想聊天既係我, 想睇電視既係我, 我唔邀請C6的話其實佢想打機多D都好正常! 之後有C6想睇既節目我會撩佢一齊睇,番工有D咩想同佢share先同佢傾, 久而久之C6有時反而會打機之間望下我做緊咩, 有時仲嚴佢阻住我煲劇

另一次係我平時好鍾意提佢飲水, 成日問佢有冇飲水. 一次佢打機打得入神我無啦啦又問佢搞到佢分左神佢骂我唔好煩,你好似我阿媽! 果一刻好傷心, 我明明關心你你骂我? ? 後來我想通左, 其實係咁問冇意思, 我多D放杯水係佢面前, 佢見到自然就會飲. 因為我主動針俾佢唔駛講任何野, 佢反而唔該我.

你話你C6冇手尾, 你會覺得將隻物放落污衣籃只係一秒點解咁都唔做, 對C6黎講呢個係廿幾三十年既習慣. 既然只係一秒咁你愿唔愿意每天為你C6付出呢一秒? 日子有功佢會睇到你為佢做既野既
咁當然也有另一個方案對付, 就係理得佢死, 佢唔拎去洗咁就冇得着, 長遠都應該可以改既

男爵府

starbuckscoffee 發表於 19-2-22 21:54
回覆 人妻一號 的帖子

樓主,想分享我既經驗, 結婚當初我C6鍾意食完飯就對住電話到訓覺, 我都會諗搞錯做咩 ...

總括而言~主動出手會有意想不到的效果

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-2-22 22:10
總括而言~主動出手會有意想不到的效果

.

男爵府

回覆 mingmama 的帖子

係呀, 某程度上严棄C6某方便唔夠好其實等如覺得自己(sid)底左, 生活上有計較日子又點會過得開心? 愛佢就行多一步

大宅

starbuckscoffee 發表於 19-2-22 21:54
回覆 人妻一號 的帖子

樓主,想分享我既經驗, 結婚當初我C6鍾意食完飯就對住電話到訓覺, 我都會諗搞錯做咩 ...

好好既分享呀,多謝,
佢都試過話我好煩,果刻真係傷心

伯爵府

唔好生小朋友,你還可以改變,可以再選個

男爵府

變左既原因係咩?

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人妻一號 發表於 19-2-21 16:01
我先結婚唔夠半年,都仲未生小朋友,我有時會諗,如果我生咗小朋友應該仲更加多拗撬
...

其實家用係比家庭支出,你乜都冇出,唔需要家用,你對佢有期望,佢都對你有

大宅

粉紅天空 發表於 19-2-23 16:21
變左既原因係咩?

我覺得佢認為結左婚你就係我既,唔需要再好似以前甘對你特別好,有時出街,佢會自己行得好快,我就係後佢5-6個身位,要跟佢腳步,要跑先跟到佢,大家既C6有無咁架?

大宅

Chloe2 發表於 19-2-24 16:24
其實家用係比家庭支出,你乜都冇出,唔需要家用,你對佢有期望,佢都對你有
...

我都明白,又想問下平時大家既C6會唔會做下家務咁架?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

人妻一號 發表於 19-2-24 21:41
我覺得佢認為結左婚你就係我既,唔需要再好似以前甘對你特別好,有時出街,佢會自己行得好快,我就係後佢5 ...

……

大宅

crystal媽咪 發表於 19-2-24 21:52
如果要我跑,我諗我會叫。以前會拖手,而家多數翹住。
我又要求佢幫手做家務,不過唔多。佢返工時間長我好 ...

我地以前都拖同翹架,就係唔明點解佢有時要行咁快,同埋我問佢做咩唔等我,有時平排行都好丫,佢都唔理我感受既,宜家結左婚,佢連小小家務都唔會幫手做,可好似大家咁講,佢負責生活費,我需要負責返家務其實有時都好想佢哄下自己,不過結左婚真係少左

寶石宮

人妻一號 發表於 19-2-24 21:59
我地以前都拖同翹架,就係唔明點解佢有時要行咁快,同埋我問佢做咩唔等我,有時平排行都好丫,佢都唔理我 ...

……

大宅

crystal媽咪 發表於 19-2-24 22:05
由聽日開始你拖佢或翹佢,咁就自然會步伐一致。
好多人結婚耐咗,冇曬以前嘅溫柔。 小小事睇唔順眼就bi bi ...

我試下先,多謝你
係架,我地拍拖10年結婚不到半年,有時都仲想佢哄下,佢就偏唔哄

寶石宮

人妻一號 發表於 19-2-24 22:07
我試下先,多謝你
係架,我地拍拖10年結婚不到半年,有時都仲想佢哄下,佢就偏唔哄
...

-
努力

複式洋房

人妻一號 發表於 19-2-22 15:12
結婚前一齊住左5年,未一齊住之前佢自己住,佢好整齊架,一齊住果5年佢都無咁無手尾,結左婚後佢更加咩家 ...

同居5年的生活習慣,點解可以一下只變化咁大,有d恐佈,不竟有手尾同無手尾不是一朝一夕。好伏下...

複式洋房

人妻一號 發表於 19-2-24 21:43
我都明白,又想問下平時大家既C6會唔會做下家務咁架?

我c9負責清潔,我得翻煮飯可做。我都唔識煮,亦無興趣同天份,為做以做而言。煮咗年半了,仲帶住本書入廚房,無咗個量匙,即刻費武力。c9無壓力比我煮唔煮,只是自己希望大家食得健康d。

大宅

menn 發表於 19-2-24 23:19
我c9負責清潔,我得翻煮飯可做。我都唔識煮,亦無興趣同天份,為做以做而言。煮咗年半了,仲帶住本書入廚 ...

咁你都好丫,我c6原全唔注種健康,我又唔識煮,又唔想成日出街食,為有返娘家健康(住得近既),但c6又唔中意日日跟我返娘家,中意出街食,不過今日我都開始聽大家學下自己煮

首頁

尾頁

跳至