老公成日掛住打機,搞到我好煩。

kawainnn
|
呀b黎緊準備報幼稚園。我問佢意見又懶理,咩都是但。成日掛住打機。我知返工好辛苦。但從來咩都唔幫手研究搵資料都算,問佢半日定全日都係是是但但,最緊要方便,對小朋友未來發展完全唔著緊都唔會作打算,但佢又好錫小朋友,會幫手做家務,又早上返工前幫手煲粥,放假幫手餵粥,但就一邊打機一邊餵,總係機不離手,出街又打起身又打,抱住呀囝又打,成日係呀囝面前打機,仲要抱住呀囝係呀囝頭附近打機,次次都睇到我眼火爆。我老公永遠對未來無安排。我真心每次見到佢打機就好心煩。
crystal媽咪
|
kawainnn 發表於 19-2-21 01:20
呀b黎緊準備報幼稚園。我問佢意見又懶理,咩都是但。成日掛住打機。我知返工好辛苦。但從來咩都唔幫手研究 ...

……
vanessabbg
|
我老公又係,今胎第二胎
由我有左一日到黑淨係見到佢拎住電話打機
5會話關心下我,亦都5會主動問bb既野,家務見我做到腰骨就斷都5會話幫下手
緊張打機仲多過緊張我,明知第二日產檢打機打到天光5訓,要起身出門口又5願起身,結果得我自己去,翻到泥問兩句又繼續打,依家我每日見到佢打機我都好嬲,嬲到自己喱埋喊,真係好辛苦
bobocheung65
|
x 3, 算了, 我地根本係幫人照顧人地個仔, 廢到不能, 人地啊媽照顧到飯來張口, 我果個唔係打機都fb whatsapp group 不停,
不過我問過好多親戚 同事d 老公都係咁上下廢, 要鬧先做多dd。
佢就永遠私人時間, 我d 空餘時間就俾屋企
做dd 就叫幫你, 我唔明白點解係你幫我囉
20150618bb
|
呀b黎緊準備報幼稚園。我問佢意見又懶理,咩都是但。成日掛住打機。我知返工好辛苦。但從來咩都唔幫手研究 ...
以前無呢個習慣
kawainnn
|
crystal媽咪 發表於 19-2-21 13:03
呢度好多人嘅老公,甚至自己都會成日打機。 一直都鍾意打機定係近來先鍾意打機
...

一直都會用手機打下機,但以前無咁勁,但近期過份沉迷係一個手機遊戲到定時定候又團戰,又開埋群組傾遊戲野。
kawainnn
|
vanessabbg 發表於 19-2-22 04:54
我老公又係,今胎第二胎
由我有左一日到黑淨係見到佢拎住電話打機
5會話關心下我,亦都5會主動問bb既野,家 ...

完全明呀,我都懷緊第二胎,照顧大又大住肚,已經辛苦,仲要望住佢地不停打機,真係眼火爆
kawainnn
|
bobocheung65 發表於 19-2-22 12:17
x 3, 算了, 我地根本係幫人照顧人地個仔, 廢到不能, 人地啊媽照顧到飯來張口, 我果個唔係打機都fb wha ...

係囉,成日話辛苦要搵返小小自己樂趣,玩手機打機唔係問題,但好似自制唔到,無停過手。我地咪又係忙足一日,邊黎私人時間。我都想有時間休息。
vanessabbg
|
kawainnn 發表於 19-2-22 13:41
完全明呀,我都懷緊第二胎,照顧大又大住肚,已經辛苦,仲要望住佢地不停打機,真係眼火爆:hehehe ...

大女好彩聽話,見我做家務會過來幫輕下
個老公完全入左部電話到,出5翻泥
kawainnn
|
20150618bb 發表於 19-2-22 12:55
以前無呢個習慣

以前無咁嚴重,又或者現在小朋友又要開始揀學校,我又大住肚更加見住佢打機就眼火爆,咩都無主見,下下無所謂咁,雖然話幼稚園姐,但都要幫小朋友計劃下麻,佢就好似對將來無打算咁,見步行步,搞到我更火,同佢傾又一邊打機一邊回應下就算,機仲要打唔停,以前無小朋友,佢又相反無咁勁,因為未沉迷依隻遊戲。近排佢沉迷左遊戲,最慘叫佢唔好成日係呀囝附近打機佢又唔聽,話佢又話返我。
kawainnn
|
vanessabbg 發表於 19-2-22 13:45
...

好彩你大女聽話,我大既仲好細。唔搗亂我都已經好開心
vanessabbg
|
kawainnn 發表於 19-2-22 13:54
好彩你大女聽話,我大既仲好細。唔搗亂我都已經好開心

佢知有弟弟都冇話呷醋果d
係屋企個大佬我頭都痛埋,就泥電話都掉左佢
20150618bb
|
kawainnn 發表於 19-2-22 13:52
以前無咁嚴重,又或者現在小朋友又要開始揀學校,我又大住肚更加見住佢打機就眼火爆,咩都無主見,下下無 ...
可能佢覺得你..................掂,你平時又主道曬,佢咪放比你做,咪火爆要冷靜處理,才是高招
麻辣媽咪
|
jm要照顧好自己,唔好太激心,試吓温柔同老公講吓,或者過一排冇咁有新鮮感會打少啲。
crystal媽咪
|
kawainnn 發表於 19-2-22 13:39
一直都會用手機打下機,但以前無咁勁,但近期過份沉迷係一個手機遊戲到定時定候又團戰,又開埋群組傾遊戲 ...

……
Lingzi
|

我老公都勁打機
我平常都會照顧得佢幾好
時不時爆一爆佢
佢就會乖一排
想打機就會問我先
老婆 我可唔可以打一陣機
唔通話唔可以咩
小朋友咩
見你老公幫手做家務已經好好啦
我老公零做家務
廚房都沒入過
雪櫃都唔願開個隻
哎~~~
一心小寶貝
|
vanessabbg 發表於 19-2-22 13:45
...

全對 機不離手 比電話困住 出唔返黎 得個軀殼係度 靈魂比電話困住左
vanessabbg
|
一心小寶貝 發表於 19-2-26 22:43
全對 機不離手 比電話困住 出唔返黎 得個軀殼係度 靈魂比電話困住左

依家衰到係街都要入game禁兩禁
wewanwan
|
結左婚,仲好似湊左個仔咁
一心小寶貝
|
vanessabbg 發表於 19-2-26 23:33
依家衰到係街都要入game禁兩禁

佢係街打到對仔女都唔理
我要單手推住bb車再1隻手拖住阿女過馬路