阿拉斯加郵輪local tour

Denbee
|
我想問除咗報郵輪公司 excursion, 請問泊岸碼頭,會唔會有其他local tour選擇, 價錢會唔會平一啲? 可否預先報名, 還是即場報名?
sonority
|
Denbee 發表於 19-2-21 08:24
我想問除咗報郵輪公司 excursion, 請問泊岸碼頭,會唔會有其他local tour選擇, 價錢會唔會平一啲...
大把當地 Local Tour、的士 ... 在碼頭招攬生意, 相同內容至少平一半.
Denbee
|
sonority 發表於 19-2-21 10:10
大把當地 Local Tour、的士 ... 在碼頭招攬生意, 相同內容至少平一半.

是否 Princess Cruise 每個 Port 都有?如自己參加Local Tour, 使唔使通知郵輪公司自己會落船? 只係初步想法,好多問題,請見諒。謝謝
sonority
|
Denbee 發表於 19-2-21 10:18
是否 Princess Cruise 每個 Port 都有?如自己參加Local Tour, 使唔使通知郵輪公司自己會落船? 只係初步 ...
當然不會每一個 Port 的情況都相同, 要逐個睇, 某些落船點可能係不毛之地、遠過無雷公咁遠, 冇人入來兜生意, 唔跟 Excursion 就只可以落船在附近行下.

某些人會在香港遙控, 安排當地包車, 這當然要事先花好多功夫.

泊岸 = 可以自由落船, 冇需要通知任何人. 落船 / 上返船時 會 Scan 你的房卡, 所以船公司係知道你落左船、是否在船上.

nswrn
|
Denbee 發表於 19-2-21 10:18
是否 Princess Cruise 每個 Port 都有?如自己參加 Local Tour, 使唔使通知郵輪公司自己會落船 ...
船泊岸 = 自由時間, 上岸不需要通知任何人.但落船及上船都會 Scan 房卡, 所以船公司係知道你是否在船上.

要逐個 Port 去睇, 有些落船點遠離市中心, 冇車入去兜客, 唔參加船公司, 好可能只可以在附近行下.

我有次超過 10人一齊去, 就在香港預約包車, 抄足船公司內容, 價錢當然平好多, 但事先要花好多時間準備.

Denbee
|
nswrn 發表於 19-2-21 19:59
船泊岸 = 自由時間, 上岸不需要通知任何人.但落船及上船都會 Scan 房卡, 所以船公司係知道你是否在船上.

...

謝謝你的詳細解說。 溫哥華上船係唔係 Princess Cruise 比較好? 和西雅圖上船郵輪公司比較, 停泊點及航線是否差唔多? 邊個比較好啲? 謝謝
nswrn
|
Denbee 發表於 19-2-21 23:12
謝謝你的詳細解說。 溫哥華上船係唔係 Princess Cruise 比較好? 和西雅圖上船郵輪公司比較 ...
冇一定好 / 一定唔好.

航㸃 價錢 郵輪設施 日子是否配合自己 ... 全部都要考慮, 適合自己的, 就是最好.

我只有對 MSC 係 No Thank You La~
|
上岸有好多檔口的,唔洗擔心,但小心比較popular 嘅tour未必有位例如直升機,dog sledding
|

上岸報平些,我冇在船上報。我是在埋岸報,(但好趕急),及香港報定先
|
參考下,

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Denbee
|
@[email protected] 發表於 19-2-22 13:24
參考下,

多謝曬你嘅資料