自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-2-22 07:56
小人是我的上司
見到一定講早晨或點點頭
基本禮貌一定做

不要鋒芒畢露,呢句講得好!我都要檢討下自己

男爵府

AC117 發表於 19-2-22 07:58
還記得20歲時,當時無壓力,當時做份酒店侍應,有個癲部長經常追住我黎鬧,當時無諗過辭,我又無錯,只是同經理 ...

我就係覺得如果我無錯但辭職,之後自己會憎自己無用懦弱。

用戶要求終止服務

green_flower 發表於 19-2-22 08:59
不要鋒芒畢露,呢句講得好!我都要檢討下自己

我現在只會哦...係...好...
間唔中講一句半句好啦

曾經我都好有passion好愛我既工作
不過算啦,只好留返呢份熱誠有機會再拎出黎

多d正面思維,貼多d鼓勵字句,日日望

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

職業無分貴賤,最緊要唔好學壞,做人上進可靠就夠啦

男爵府

green_flower 發表於 19-2-22 08:58
呢個方法都幾好

副作用係睇到唔瞓

象牙宮

green_flower 發表於 19-2-21 08:45
如果一份工作壓力大到失眠,會辭工嗎?

找壓力的來原
試各減壓的方法。運動。愛好。
看中醫調理。

找工作, 見工 壓力比工作更大。
resign 是最后。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

會走,自己身體最重要

男爵府

333s 發表於 19-2-22 10:17
找壓力的來原
試各減壓的方法。運動。愛好。
看中醫調理。

你都講得對,見工找工作的壓力真係仲大。尤其我年紀已大,轉呢份工之前已搵左好耐先搵到,面試到有d怕左。

男爵府

Monstereasy 發表於 19-2-22 10:12
副作用係睇到唔瞓

尋晚試左你既方法,真係訓得耐左,訓到五個鐘。不過唔知係因為星期六唔洗再見到賤人輕鬆左定咩原因。

珍珠宮

green_flower 發表於 19-2-21 08:45
如果一份工作壓力大到失眠,會辭工嗎?

如果工作無壓力,係人事問題,我或者會做下去,畢業返工食飯放工,我可以獨行夾!根本無時間soso

如果工作壓力,即係我能力做唔到水準,咁會走

別墅

超級特務 發表於 19-2-21 21:56
如果你自己當場聽到,唔好忍,唔好退縮,要出聲理論,道理喺你度,如果老細偏幫賤人,我會辭職。
但背後講 ...

妳真係講得好好,樓主JM加油(emoji)(emoji)

男爵府

bananaGi 發表於 19-2-23 09:01
如果工作無壓力,係人事問題,我或者會做下去,畢業返工食飯放工,我可以獨行夾!根本無時間soso

如果工 ...

我工作上都幾難做到獨行俠,好多位都要team work,所以當feel到對方不友善時或無理時會好大壓力同唔開心,其實我都好想做獨行俠。

男爵府

green_flower 發表於 19-2-23 08:54
尋晚試左你既方法,真係訓得耐左,訓到五個鐘。不過唔知係因為星期六唔洗再見到賤人輕鬆左定咩原因。
...

分散左注意力,有啲幫助。我公司出名壓力大,人事複雜,朋友都力勸我揾過第二份。但我一做就做左十年,壓力自己調節,做到盡做,做唔到亦無辨法,人事非常複雜,各部門為自保,經常講完唔算數,所以所有野寫好record。得閒就同其他部門同事吹下水食下飯,之後就算要揾我祭旗,都輕手啲。

首頁

尾頁

跳至