自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

珍珠宮

green_flower 發表於 19-2-21 09:27
我搵過新工,但都麻麻地,福利人工都不及呢到,我想試下自己可唔可以睇開d先,大家教我方法,謝謝
...

先自強,做到無野要求人先,做好自己果範,其餘閒事莫理!

大宅

會,我寧願少一點錢,唔要太大壓力

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

green_flower 發表於 19-2-21 16:56
我依家會盡量試下咁洗自己腦,但一聽到d是非同真相完全不同,我就好嬲。點先可以放低?好痛苦。尋晚12點訓 ...

我有被上司害添,當時喊左好耐失眠左好耐,結果時間一樣會過

子爵府

green_flower 發表於 19-2-21 08:45
如果一份工作壓力大到失眠,會辭工嗎?

如果長時間係咁,都逼著要。有冇其他方法試過解決,例外放長少少假期?

大宅

南丁媽咪 發表於 19-2-21 17:32
我已經捱到第三年

叫人辭職有咩難

贊成!

男爵府

shinku 發表於 19-2-21 20:33
我有被上司害添,當時喊左好耐失眠左好耐,結果時間一樣會過

陰功,咁你依家有無開心d?最後有轉工嗎?我呢到d人係興放毒箭,好慘,仲要係被屈。我有次想衝出去澄清,但又怕害左話我知果個人,所以屈住屈住。
本來老細都幾卑機會我,但d小人篤完背脊,老細都態度轉左。
我唔想認輸,感覺自己明明無錯就辭職就係輸左。但事實上自己係唔忿氣同激心到失眠。

男爵府

ahpoo 發表於 19-2-21 18:39
先自強,做到無野要求人先,做好自己果範,其餘閒事莫理!

同意!要自強做好自己本份,不過有時離不開要同人拍檔,最慘佢地都係d人渣老pat pat。但我會努力做好自己,謝謝你。

男爵府

green_flower 發表於 19-2-21 08:45

會。返工求財啫。無論五勞七傷時先醒覺。

珍珠宮

green_flower 發表於 19-2-21 21:21
同意!要自強做好自己本份,不過有時離不開要同人拍檔,最慘佢地都係d人渣老pat pat。但我會努力做好自己 ...

我都有類似情形,唯有希望d人快d退休!當然自己都有揾下工

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

green_flower 發表於 19-2-21 20:54
陰功,咁你依家有無開心d?最後有轉工嗎?我呢到d人係興放毒箭,好慘,仲要係被屈。我有次想衝出去澄清, ...

我感覺同你差唔多, 無轉工,個時上司想整走我,已經講到出面,但我其實仲有好幫我同好鐘意既同事,就說服自己“ 我唔會因為呢 d 小人而走”,同埋其實我上司出咁多陰招正正因為佢無權炒我,我用“ 我偏偏唔走,係上司面對督眼督鼻,呵呵”黎說服留低令自己好過 d。

而家算守得雲開因為上司知道佢整唔走我,同埋我越黎越多野負責,如果我走左佢都好麻煩,所以佢對我收斂左,但仍不時會有陰招,阻我有更好發展。

唯有係不斷著眼諗呢份工好既地方,做得越耐越明點解d 老鬼會變老屎匆,唔學識睇化其實好難頂。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

green_flower 發表於 19-2-21 17:11
我估唔到d人可以咁賤,明明一個八婆扭曲左成件事,出去講第二個版本,其他完全唔關事、成年無合作過無講過 ...

如果你自己當場聽到,唔好忍,唔好退縮,要出聲理論,道理喺你度,如果老細偏幫賤人,我會辭職。
但背後講果d, 就無謂理亦唔好上心,講是非係每間公司必然行為,我唔會理亦唔在乎。
自己要夠強,俾人知你有能力,夠硬淨,無人敢不斷挑釁你。
我都經歷過,結果班人被裁既裁,或被我超越。
但如果真係情緒太受影響,健康出現問題,就唔好同佢地糾纏落去,唔值得!
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

green_flower 發表於 19-2-21 17:23
是真的會有情緒困擾嗎?

我玻璃心所以唔得
最緊要係放工同放假都有wts你就覺得放唔到假人只會要求越黎越過份唔會知足

男爵府

男爵府

超級特務 發表於 19-2-21 21:56
如果你自己當場聽到,唔好忍,唔好退縮,要出聲理論,道理喺你度,如果老細偏幫賤人,我會辭職。
但背後講 ...

知道,特務姐!向你學習!我依家只需要努力去做到心理上唔好受影響,唔好再失眠,做好自己工作!

男爵府

天佑我們 發表於 19-2-21 21:57
我玻璃心所以唔得
最緊要係放工同放假都有wts你就覺得放唔到假人只會要求越黎越過 ...

我要努力做個對住賤人都零感覺既人!

男爵府

shinku 發表於 19-2-21 21:46
我感覺同你差唔多, 無轉工,個時上司想整走我,已經講到出面,但我其實仲有好幫我同好鐘意既同事,就說服 ...

要學習你既正面思維!我份工其實福利幾好,工作辛苦,但我唔怕,只係果d老pat pat令人太煩

男爵府

全心全意 發表於 19-2-21 21:26
會。返工求財啫。無論五勞七傷時先醒覺。

我都有咁既諗法,不過人工真係好唔錯,我搵過新的,少成萬幾,唔捨得。

大宅

回覆 green_flower 的帖子

以前我會支持你轉工,但轉了幾次工,直情現在做freelance,才發現其實係自己唔識應付壓力。既然你之後都提到自己近40都怕轉工,不如試試如何應付壓力,再考慮轉工?

首頁

尾頁

跳至