自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

今日新聞:

52折居屋凱樂苑近468萬元單位成樓王 A座可即買即住
位於凱樂苑E座39層17室一單位成今期「樓王」,實用面積629呎,為3房2廁的單位,售價約468萬元。而面積最大的單位,位於凱樂苑D座1室,實用面積為631呎,售價為介乎370萬至449.8萬元。至於呎價最貴的單位則在啟德啟朗苑,位於B座25樓07室,單位實用面積446呎,售345.03萬元,呎價達7736元

居屋 52 折是 46x 萬,原價是 900 萬,還要夠資格,又抽中,抽得前才買到

所以我覺得⋯⋯⋯

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-2-21 10:26
如果係咁之前賣樓d業主就唔洗劈價先去到貨啦

而家我睇開果區d業主都一直落價先去到件價,唔落價果 ...

係,上年年底嘉湖有人劈價賣樓,但啱啱又彈上 2 成幾,求上年年底賣家心理陰影面績

嘉湖山莊剛錄得歷來第14宗千萬成交。消息指,樂湖居12座頂層連天台C及D室相連戶,實用面積共1,102方呎,剛以1,238萬元易手,呎價11,234元,為屋苑自去年5月以來首宗逾千萬元成交。據知,單位尚未打通成相連戶,仍是兩個獨立三房戶,買家為一組本地家庭客,分兩份契購入,毋須支付15%雙倍印花稅。單位去年1月放盤,每戶各叫價650萬元。其中D室去年1月租出,月租1.28萬元。

侯爵府

我覺得要住就想買,好似我自己咁,2 大 4 小 2 姐姐,8 個人可以每 2 年搬一次嗎?搬屋 settle 每次花 3 個月嗎?

8 個人住的租起碼 35000 才夠面績,一年是 40 幾萬,2 年 80 幾萬再面對搬屋嗎?計來計去不可能,那只好先買細樓,一次一次樓換樓換上去

侯爵府

cakii 發表於 19-2-21 11:31
係呀

仙姐是我在 BK 遇過又中肯又敢言又老實的地產界專家,我也會私下請教仙姐的

侯爵府

cakii 發表於 19-2-21 13:50
其實買香港樓好定大陸大灣區樓會保值啲呢?

大灣區有個好多港人買的樓盤上了新聞,多d睇下研究下先考慮

首頁

尾頁

跳至