自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chinahk30 發表於 19-2-21 14:58
唔明點解自己買唔到樓總係覺得人地買到樓只係因為人地父母有錢, 而一定唔係佢地本人搵到錢
咩心態???

要睇下咩時候,我第一層樓買果陣百零萬,20零30萬一個人儲2、3年就搞掂個首期,無人幫,6年就供曬full paid層樓。

如果我岩岩畢業無耐,拎緊萬零2萬蚊人工,你叫我由零開始儲首期儲到百幾200萬都有難度。唔係一個人儲幾年就儲到200個返黎,明唔明時代既分別?唔好成日用以前套落班後生。

如果作為70-80頭,到而家都未有層full paid樓其實都好失敗。如果係90/00後,買唔到樓又唔奇,佢地而家既人工同樓價比例差幾遠

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chinahk30 發表於 19-2-22 11:30
你可以話買樓難, 我只係唔想點解有O的人覺得後生仔買樓就一定係靠父干啫
咁自己搵萬零蚊唔等如個個都搵萬 ...

我講的是一般人ok? 你要搵幾個ibank人月入10萬黎講咁梗係易啦,相對佢地買都唔係一般700萬果d上車盤啦

禁止訪問

伯爵府

littlefunpig 發表於 19-2-22 11:44
我講的是一般人ok? 你要搵幾個ibank人月入10萬黎講咁梗係易啦,相對佢地買都唔係一般700萬果d上車盤啦
...

700萬係上車盤?

禁止訪問

翡翠宮

chinahk30 發表於 19-2-22 11:45
我講緊唔係個個買樓都係靠父幹ok?

你講幾時呀又?而家定以前呀?

我只係講而家既後生仔呀

以前百零萬都唔洗一層既樓既年代大把人自己買啦,我同學買yoho town果陣百零萬咋,畢業幾年靠自己買,而家你叫一個畢業幾年既人點買? 家陣yoho 6球啦

翡翠宮

milkylok 發表於 19-2-22 12:13
700萬係上車盤?

而家的確係,一般2房屋苑都呢個價

唔係咪4、50年樓齡新界果d單棟樓,果d咪有2房4球幾

而家樓市唔係貴,d發展商就唔洗係咁起d百零200呎既劏房黎應市啦⋯⋯

公爵府

回覆 chinahk30 的帖子

同意您講, 其實90後, 00後都唔係無可能.
我姨生仔, 今年準備結婚 (90後), 上年年頭無父幹買了樓.
300幾萬, 300呎, 元朗舊樓, 單支樓.

2個人-夾埋大約4萬5收入.....一般大學生做左4-5年野的人工.
每人每月大約夾埋儲1萬至1萬5元, 儲左3-4年, 60幾萬. 好似4年才去了一次旅行, 有比3千幾家用.

9成上會比左30幾萬, 印花及佣金.....差不多用了50萬. 求其裝修..........清袋上車.

我好欣賞佢兩個無人幫, 又慳錢, 又勤力. 準備佢地結婚時封大利是比佢地.

knifesheep    發表於 19-2-25 18:07

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

poppyoliver 發表於 19-2-21 19:14
舊年年尾開始搵盤,起初好多盤鋤價幅度都較大,一平少少就俾人買左,去貨勁快,一路睇有啲岩心水諗多陣已經 ...

咁平,係咪唐樓要上幾層?
恭喜你買到樓

伯爵府

畀面勳章

jaycee_mami 發表於 19-2-22 10:46
2047好快到,希望快d收番新界佬的地!

新界人既地係私人財產,如果真係被收回,你同我既私人財產都可能有咁既下場!!

翡翠宮

chinahk30 發表於 19-2-22 12:32
講緊依家呀,唔通十個十樓十個靠父母呀,用下腦啦,點解無人信有部份後生仔係憑自已努力買樓,呢啲唔係叫 ...

我講大部份呀ok,你拎1個拎講,蹝氣9588

我頭先夠話有ibank 搵10萬個月,自己買樓唔洗人幫,拎呢d黎講有咩意思呀?有代表性呀?

禁止訪問

翡翠宮

chinahk30 發表於 19-2-22 12:33
上車盤嘉湖四球幾

4球幾要幾多做首期,要儲幾耐先儲到首期你計下,唔係人人都可以住到咁入架仲有

以前一般人人工近一萬既時代,嘉湖唔洗1球,
而家一般人萬零2萬,人工多左少少,但嘉湖多左4倍。

講到咁白,明就明,唔明就算啦⋯⋯

我就算一早一個人買左層樓兼幾年供完層樓,都只會興幸自己早出世幾年,唔會話個個年代一樣囉

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-2-22 11:22
要睇下咩時候,我第一層樓買果陣百零萬,20零30萬一個人儲2、3年就搞掂個首期,無人幫,6年就供曬full pai ...

70,80後無full paid樓好失敗?
8-)

翡翠宮

chinahk30 發表於 19-2-22 12:36
哈,咁你話個個父幹咪父幹囉,蹝氣

自已做唔到嘅野就永遠覺得人地做唔到,人失敗就係咁嘅原因

我幾時有話自己做唔到?我一早買完幾年供完層樓啦⋯⋯而家準備買第2層收租,ok?

講黎真係蹝氣

翡翠宮

二小姐 發表於 19-2-22 12:43
70,80後無full paid樓好失敗?

以前買百零萬,其實一般人都買到啦下話?人工又會加,幾年都供完啦

咁搵幾千既無得好講,咪住返公屋囉

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-2-22 12:45
以前買百零萬,其實一般人都買到啦下話?人工又會加,幾年都供完啦

咁搵幾千既無得好講,咪住返公屋囉:qu ...

乜你咁大口氣
8-)

首頁

尾頁

跳至