復工點轉做早晚埋身食,請指教

JNF
|
公司唔方便泵奶但想keep住食人奶。咁產假後復工前點樣做可以做到只早晚埋身,中間唔泵又唔會塞呢?
謝謝
w_lilian
|
JNF 發表於 19-2-21 10:27
公司唔方便泵奶但想keep住食人奶。咁產假後復工前點樣做可以做到只早晚埋身,中間唔泵又唔會塞呢?
:lamlam ...

我唸禁長時間吾泵,又吾會塞,最大機會係奶量少,又或者妳個人本身係好耐吾泵都吾會塞,又或者中途妳去toliet 手揸奶.
JNF
|
w_lilian 發表於 19-2-21 11:37
我唸禁長時間吾泵,又吾會塞,最大機會係奶量少,又或者妳個人本身係好耐吾泵都吾會塞,又或者中途妳去tol ...

Thanks! 仲有無辦法呀
w_lilian
|
JNF 發表於 19-2-27 12:17
Thanks! 仲有無辦法呀

I think if you only nurse for two times per day, your milk production will likely drop. 同埋返工壓力大d,休息少d,也有影響. 少左奶,就不會塞.
如果塞奶,可以試食卵磷脂同埋煲通草。
JNF
|
w_lilian 發表於 19-2-27 14:18
I think if you only nurse for two times per day, your milk production will likely drop. 同埋返工壓 ...

但可控制只返工時段無奶嗎?
hohoyin731
|

你做邊行咖?用the one cup得唔得?
w_lilian
|
JNF 發表於 19-2-27 16:24
但可控制只返工時段無奶嗎?

I think .. cannot... 個身體會keep住造奶,除非妳收左奶姐!!!
2meandhoho
|
Lunch 同放工前幾個字都抽唔到時間?
拎個手提泵去廁所泵奶
Keep住泵奶就可以keep個奶量
泵啲奶倒左佢又得,或者用嚟沖涼,配件唔使消毒會方便好多,反正你本身唔打算泵即係無諗過儲奶
JNF
|
2meandhoho 發表於 19-3-6 21:40
Lunch 同放工前幾個字都抽唔到時間?
拎個手提泵去廁所泵奶
Keep住泵奶就可以keep個奶量

咁即係手提泵同手擠兩次整鬆d 奶只要唔keep都可以唔洗洗?
jcchan_haha
|

可考慮lunch time泵奶嗎?半小時食飯,半小時泵奶
penguinguin
|
減次泵奶但保持奶量可以參考呢個媽媽嘅做法。要用時間令個胸習慣,呢個媽媽最後一日泵兩次而奶量唔算跌好多。

https://joysu777.pixnet.net/blog/post/86385574-%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%B8%9B%E6%AC%A1%E6%93%A0%E5%A5%B6%3f
penguinguin
|
penguinguin 發表於 19-3-9 22:52
減次泵奶但保持奶量可以參考呢個媽媽嘅做法。要用時間令個胸習慣,呢個媽媽最後一日泵兩次而奶量唔算跌好多 ...

我指你後復工前可用呢個方法拖長時間,等個胸習慣
chchiu
|

我依加情況就係咁 返工唔泵奶 放工就埋身 我多數一起身就泵奶 泵完先餵佢食 食完玩一陣就再餵 十點到我返工之後放工7點幾再泵 暫時都冇事 人地話埋身有bb啜冇咁易塞奶 我都有飲通草通奶