自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cara.mak 發表於 19-2-21 11:28
成日話好少人黎捐血,但開放時間又唔係早, 11點先開, 七點就關。有全職媽媽會想趁小朋友返上午校時偷雞去 ...

你都係有心人,不如向紅十字會反映?

子爵府

回覆樓主:

同樓主不樣。不過我在職, 但好多時可走盞10點零11點鐘返到公司, 所以一心諗住9點零10點到就捐血, 點知開11點, 其實好多人唔係唔想捐但既然血庫咁需要血量點解唔做啲野方便下人。不過我就冇咁大善心堅持一定要捐, 所以捐倒就捐捐唔到就算

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係全職媽媽,小朋友幼稚園,每逢教師發展日,就係我的捐血日。帶埋小朋友同行,佢會帶小小玩具或圖書,坐我旁邊陪我。早上11點無咩人,職員會同小朋友傾偈,又送小禮物,又請佢食餅同飲果汁。

大宅

有無話去完旅行,要幾耐先捐得?

珍珠宮

cara.mak 發表於 19-2-21 14:12
捐血唔係切身必需要做的事,又唔係重要事,又好難一句事在人為就乜都達到既
我未有小朋友前都捐得 ...
我見你咁問, 以為你好想捐jar

珍珠宮

minlbc 發表於 19-2-21 16:14
有無話去完旅行,要幾耐先捐得?
捐血網有寫,
不過都要視乎地區, 我朋友去左一個小眾國家旅行, 紅十字會叫佢一年後先捐

男爵府

之前一早有人提出過延長時間,我十分認同,香港地個個返工返學忙到甘

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

cara.mak 發表於 19-2-21 14:12
捐血唔係切身必需要做的事,又唔係重要事,又好難一句事在人為就乜都達到既
我未有小朋友前都捐得 ...

同意, 因為佢又唔係咁多捐血站, 放工搭得車去, 都閂門了。
咁如果血庫唔夠血, 我覺得延長服務時間, 令更多人都方便到去捐血, 應該會多返人去捐。
雖然「事在人為」, 有心就可以去做到, 但有時善心既野, 都要睇機緣。
試過去到血色素唔夠, 又試過有次手損了,佢話有傷口唔得....
其實要成功捐到血都唔係咁易....如果方便D, 去既次數多D, 咪試多幾次囉, 成功捐到既機會又大了囉。

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

ernbe 發表於 19-2-21 14:20

我都試過同捐血既姑娘講過, 佢地咪就係答我「事在人為」, 你想黎就黎到啦~ 你睇, 你E+咪黎佐囉~
(但個日我係咁岩放早先去到。)
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

happybebebe 發表於 19-2-21 14:20
除咗捐血,好多店舖咁早都唔開

店鋪又唔可以同紅十字會比較
紅十字會開門想請人們幫忙入去捐血救人麻

珍珠宮

cara.mak 發表於 19-2-21 13:24

唔可以話有唔有心,因捐血唔係個人必需事情,好難令好多人 ...

的確係,如果時間真係唔方便大家,係較難推動大家參與。湊小朋友嘅,唔通突登放低自己個小朋友去捐血?

紅十字會都有流動站去商業大廈,方便吸引多啲在職人士,如果站可以開早一個鐘,真係可以方面湊小朋友嘅父母。

珍珠宮

ernbe 發表於 19-2-21 14:20

我都想。但以我一人之力係無用
岩有睇過下有無地方比我多表意見,好似又唔多覺眼

珍珠宮

goat 發表於 19-2-21 16:17
我見你咁問, 以為你好想捐jar

我想捐呀

珍珠宮

是是但但 發表於 19-2-21 16:44
我都試過同捐血既姑娘講過, 佢地咪就係答我「事在人為」, 你想黎就黎到啦~ 你睇, 你E+咪黎佐囉~
...

點解佢地唔可以調返轉事在人為於該會呢。 你想人捐血比你但又唔安排好時間。 捐血人已經係免費捐血出去,捐的人都唔介意,為何紅十字會不能事在人為地安排得更好

用戶要求終止服務

cara.mak 發表於 19-2-21 13:27
我又諗有乜人會11點至7點時段捐呢? 學生及退休人士就做到,但就少左其他部份在職人士及上午校全職媽媽。 ...

退休人士唔多唔少都有啲病要長期食藥,要食藥已經唔捐得(我都係日日要食血壓藥)

伯爵府

呢個問題應該那一方遷就,其實好簡單。

如果大多數捐血者好想捐血,非捐不可,咪捐血者自己就捐血中心時間囉;

反之,如果係捐血中心好需要收集血液,唔夠血就大件事,咪捐血中心改時間囉。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得,始終係捐血,如果捐血者狀態唔好,例如唔夠訓,無食早餐等,都會影響捐血效果,遲d開等你訓夠食飽再捐咪幾好

大宅

goat 發表於 19-2-21 16:19
捐血網有寫,
不過都要視乎地區, 我朋友去左一個小眾國家旅行, 紅十字會叫佢一年後先捐
...

我上網望下

男爵府

怪獸青BB 發表於 19-2-21 17:35
我覺得,始終係捐血,如果捐血者狀態唔好,例如唔夠訓,無食早餐等,都會影響捐血效果,遲d開等你訓夠食飽 ...

你對,
要響輕鬆狀態下才能捐血

珍珠宮

cara.mak 發表於 19-2-21 16:55

我都想。但以我一人之力係無用

試下facebook: hongkongredcross ?

首頁

尾頁

跳至