呀仔就快2歲5個月,應該點戒片?

suki-c
|
已經定時習慣帶佢去廁所,肯坐但唔去,出來著返條片就柯bubu... 我係未處理有問題定係佢仲細未ok?
我要做媽媽
|
我仔仔果時候已經戒咗喇。夏天到就直接咪俾佢著片得喇
fasola
|
健康院教唔好著片, 等佢濕, 唔舒服就會戒到

所以我都未試, 等熱天先
pigpiglamlam
|
我仔2歲3個月,呢1,2日發覺佢唔鍾意著片,直頭自己除褲想除咗佢,叫佢喺廁所屙又唔肯,依家又未到夏天,唔敢唔俾片佢著,都煩緊點搞
GCHK
|
fasola 發表於 19-2-21 21:12

係亞,夏天就來到,都係一個好時機
Mary媽咪
|
我買個靚廁所仔
叫佢坐
佢一坐就讚佢
又讚個廁所好靚好想坐
慢慢就會吸引佢
不過初初佢成日會話坐
自己要唔好覺得麻煩
佢話坐就比佢坐
唔好理有冇得痾
如果痾到就好誇張咁讚佢
不過呢個方法我係幫個女戎既

黎緊都會用呢個方法幫個仔戎
但我會再買多個尿「dove」比佢學企係度痾尿
吳空
|
suki-c 發表於 19-2-21 11:46
已經定時習慣帶佢去廁所,肯坐但唔去,出來著返條片就柯bubu... 我係未處理有問題定係佢仲細未ok?
...

我仔2歲6個月啦。都未戒片,黎緊夏天就會幫佢著條底褲,等佢知道濕左吾舒服要去廁所痾
RubyYu07
|
fasola 發表於 19-2-21 21:12

我仔都係夏天既時候戒,唔好比佢著片
askachu
|
我仔2歲3個月,來緊熱天會同佢介片。前排想試試同佢介,坐左一個鍾都痾唔出,暫時放棄
suki-c
|
我仔試過一兩次見到佢想柯都柯到係洗手間,但係好多時都係柯完之後先話,柯屎
mkc999
|
...

我個女两歲都想開始要戒片,可惜奶奶用左個錯方法。搞到依家五肯坐係個兜柯屎不過柯尿反而肯柯落個兜到。
bchuma
|
...

我當時個b都係咁,開頭要著翻片先肯痾,後來我將條片放係個potty度由佢痾,慢慢,換成袋,