自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

asukav6 發表於 19-2-23 19:46
我覺得排公屋同私樓只係個人選擇,但係香港現行政策下,排公屋似乎更有生活質素保證,良禽擇木而居,利用政 ...

jm我睇哂你d reply, 我明白你個point 我知你唔係話支持申請公屋。 係而家如果收入唔高何必咁辛苦夾硬要買,生活質素仲衰過一半收入但住公屋既人。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

jack5163 發表於 19-2-23 21:45
jm我睇哂你d reply, 我明白你個point 我知你唔係話支持申請公屋。 係而家如果收入唔高何必咁辛苦夾 ...

就好似租樓,買樓咁,都係各有各好,真係唔一定要有層樓的,自己過得心安理得就無問題啦而且搵4萬用9成按保買400萬樓,其實我覺得好勉強經按保公司審批比一般按揭嚴格,以2.375%利率計,最少要有每月固定薪金收入$38xxx(扣mpf後)先過到壓測,要通過有正職既工作證明文件審批,如果自僱/freelancer/出現金,例如做裝修地盤,飲食,sales,agent之類無固定月薪,根本好難批。另外如有學貸/私貸/稅貸/卡數/信貸評級差之類喺身既更加難,買舊/唐樓4,50年樓齡太舊可能批唔到30年咁長年期,甚至會因為估價不足而拒批。我同意人係要抱住向上流心態,但真係要非常小心計清楚先好上車 亦要預大廈維修儲備金

男爵府

oneone11 發表於 19-2-23 21:43

講時機唔等於等運到。自己為換樓做好準備,努力賺錢,努力 ...

心態影響命運,你既心態如何命運亦如何

子爵府

tommyxsarah 發表於 19-2-23 20:31
最緊要 ... 大家有個地方住...
唔洗甘介意
講真有能力唔會諗住公屋~~

因為太多人咁做,所以公屋起極唔夠

大宅

高學歷,家庭收入中上,但生活質素比家庭收入少一半的朋友差
完全只關一層450尺的私樓vs一間公屋事?
如果係咁,所謂少一半的實際金額差距應該只係好有限~

利申:大西北公屋大但寧願靠自己買樓

珍珠宮

買樓

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 19-2-22 10:43
無錯,完全同意
係咩人,就會群D咩人…

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 19-2-21 22:40

係,除非冇能力就無計
同意。。。

珍珠宮

一心一意 發表於 19-2-22 00:45
公司啲後生仔女有時感覺到公屋同私樓出身嘅分別,唔係標籤而係圈子比嘅眼界同自信。好多人以為住私樓無閒 ...
係圈子問題,話題會唔同,一日公屋一世公屋,公屋戶同公屋戶拍拖。。地址絕對係HR/老闆點睇你的因素!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jm我睇哂你d reply, 我明白你個point 我知你唔係話支持申請公屋。 係而家如果收入唔高何必咁辛苦夾 ...

Exactly...

收入勉強買到樓走走儲,一路儲一路樓價又升,人工加4%一年,個個月加幾百,但樓價個個月加幾萬,一年加10%

2個要做野又要請工人,賺得少少分左半工人,跟住見又見唔到個仔女,好啦,俾你400萬買個實用200零呎新樓又唔夠用,姐姐要訓丫麻,焗住買d 40幾年樓齡400呎2房,一係就超遠既大西北,日日返工又3小時來回⋯⋯ 見仔女更加少

仲有買完無耐,就叫你俾10幾20萬夾份俾個圍標價既大圍修,10幾20萬俾d 只係油下外牆加d走火通道燈既所謂維修,其實送曬錢俾班業主立案法團主席、工程工司(圍標根本係無得解決,度度都係圍標,廢政府整埋d條例俾工程公司吸d市民又無能去阻止)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 19-2-24 03:22
Exactly...

收入勉強買到樓走走儲,一路儲一路樓價又升,人工加4%一年,個個月加幾百,但樓價個個月加 ...

總結,用果每日返工,辛辛苦苦儲果100萬,每月供成萬幾蚊,就係住d比公屋更加垃圾既樓,為既只係「私樓身分!?」「磚頭保值?」,真係傻得可憐⋯⋯⋯

其實識計數既,一早就申請公屋,每月用千零蚊交租,跟住自己湊下女,間中做下part time, 或者d現金出糧既工,得閒儲舊錢就去下旅行,慳左既租/供層垃圾樓既錢,個個月有錢淨俾個仔女學下野,又唔洗管理費,又唔洗怕大廈咩事要夾維修。

工作,更加係無壓力,做到咪做,做唔到咪下份,唔洗擔心做唔好俾人炒,或者日日被人鬧到隻狗都要為份糧死忍去供樓⋯⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

asukav6 發表於 19-2-23 09:11

真實例子,我同老公都屬於高學歷,家庭收入中上,但只負擔 ...

咁其實係你無父陰,而你朋友有

試諗下,如果你父母可以比到層400呎私樓你,就算係幾十年舊樓都值$5m 啦。你又高學歷,收入中上,拎$5m 做首期,你實住得好過你朋友多多聲

大宅

買到起樓緊係買樓,樓價升得咁快,有樓揸手緊係好d
但係60萬應該買唔到400萬既單位喎⋯⋯

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

其實去買可以賣果d公屋咪得囉

禁止訪問

伯爵府

winnietingting 發表於 19-2-23 17:39
不可以

係米加名過世,人數不令房署要求轉屋便可以,有人用祖母,母親,自己三人名義申請,婚後加老公,祖母母親雙繼去世,便成一家三口安樂窩。

但亦有好多家庭子女向上游,退出戶籍,老黎變獨居老人被迫換細單位,屋始終不是自己

申請公屋無權選擇地點,樓層,單位,全新的更唔洗諗

大宅

oneone11 發表於 19-2-21 19:49
借九成360萬,連按揭保費約15萬,供30年,息率2.375%,我計過係月供約萬5。
網上有按揭計數機,可以試下自 ...

你同我朋友一樣計到盡, 但佢好彩啲因為佢抽倒居屋, 佢月入二萬幾( 未計double pay花紅), 自己一個人供, 間屋好似3百萬多啲, 但居屋好似唔使過壓力測試因為房署擔保, 佢係單身嘅

有啲人話人工會加價嘛, 但其實都唔係真係咁容易, 好多公司好多大公司每年加人工加唔到4%嘅多的是, 同埋都是要供樓夠唔夠膽貿貿然轉工? 我覺得都係留番啲空間比自己好唔好太博

大宅

你夠心水清
不過好多人仲活係舊時,完全唔明而家的社會狀況,舊屎一早沖左落大海啦。

大宅

asukav6 發表於 19-2-24 18:38
你夠心水清
不過好多人仲活係舊時,完全唔明而家的社會狀況,舊屎一早沖左落大海啦。
...

因為我d同事4x, 一樣同我講點會買唔到樓,舊事佢買都要百幾萬,佢都拎左大拿拿30萬架,果時人工又低。 但佢唔多明,佢果陣又係萬令兩萬,家陣我地又係咁既人工,但d樓已經4百幾萬 你叫我地拎20,30 萬上車我地而家都得啦,不過而家無百幾百既樓呢。

首頁

尾頁

跳至