自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

mercurycc 發表於 19-2-21 14:34
呢度有個幾出名無野好講,都講過有錢買樓但無買去等公屋,有樓後再做野。
...

有能力, 6-7年間, 已可以升職加薪, 進身中產, 再買多層收租都仲得, 點會比層公屋困住自己, 無能力既人另計

珊瑚宮

畀面勳章

oneone11 發表於 19-2-21 14:38
買樓借九成360萬,息率計2.375%,分30年還,連按揭保費月供約萬五。首期40萬,佣金4萬,印花稅9萬,律師費7 ...

Emmm , 你呢個 assumption 大致上係無問題,係計死數,但係我想提出嘅係
1)是否全部人都可以做到按揭保險,九成貸款 ?
2)真係每年都有人工加?
3)你條數只係提及供數金額同人工加幅,咁通漲呢?
到時候真係會越供越輕鬆?
坦白講,我係鼓勵人買樓嘅(呢個 concept 係細細個由父母灌輸),但以現今嘅經濟發展 / 職場狀況,真係好難同八九十年代相提並論。
所以買樓前真係要計好條數。

男爵府

各二萬,三人$40000,唔超額咩?

男爵府

小可愛11 發表於 19-2-21 16:32
Emmm , 你呢個 assumption 大致上係無問題,係計死數,但係我想提出嘅係
1)是否全部人都可以做到按揭保險 ...

如果收入穩定且過到壓力測試係可以做到九成嘅。

2)真係每年都有人工加?
如果做咁多年都冇加過人工先奇,2萬人工做六年加到2萬5已算少了,如果轉下工,升下職人工升得仲多,計4%平均加幅已算保守。

3)你條數只係提及供數金額同人工加幅,咁通漲呢?
係有通漲,但每月扣除供樓後可動用金額由2萬5升至3萬5,升幅高於通漲,所以都係越供越輕松。
而申請公屋限住收入2萬2,受通漲影響,實際消費能力係逐年降低。

男爵府

HappyMaMaBaby 發表於 19-2-21 16:58
各二萬,三人$40000,唔超額咩?

只要其中一個唔做嘢,就符合申請資格

子爵府

第一一定要夠窮,第二係新移民。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

oneone11 發表於 19-2-21 13:41
兩大一細,兩公婆各月入2萬,手中有60萬,係買層400萬嘅樓自住,定係申請公屋好呢?
...

過到壓力測試就買

珊瑚宮

畀面勳章

oneone11 發表於 19-2-21 17:45
如果收入穩定且過到壓力測試係可以做到九成嘅。

1)理論上係,但需注意收入要穩定及過壓測。而壓測係會計埋信用卡及 P Loan 數。
2) 呢樣嘢除咗個人工作 performance 之外,仲有行業情況,我知道某啲行業 / 公司真係每年只加$300-$500,或甚凍薪。
3)供數後餘額係同人工加幅同通漲掛鈎,所以唔係必然。

當然我唔鼓勵亦唔認同十八歲就走去申請公屋嘅年輕人,都係嗰句,買樓對星斗市民係一個重大決定,所以一定要就自己經濟能力去計好條數先好上車。
其實閣下是否地產從業員?

大宅

oneone11 發表於 19-2-21 14:35
係另一post有人覺得而家樓價太貴,唔值得買,建議其中一個唔做嘢,申請公屋好過,話住公屋好過買樓,所以出 ...
我同事細佬兩公婆就係甘, 兩人家庭, 早幾月收樓, 裝修十幾萬, 細細地, 但因為肯比錢裝修, 好企理靚仔, 衣家女戶主已經搵番野做, 即兩人收入

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

oneone11 發表於 19-2-21 14:46
開呢個post嘅目的係想俾啲有能力買樓卻選擇申請公屋啲人參考下,唔好因為貪公屋平租而放棄向上流嘅機會,結 ...

咁呢对假設性的双職父母,小朋友由誰凑,要付多少錢?

小朋友大左,学校要求一體一藝,要付款去學。仲未計可能要補習。

仲有医療费用,教育及退休儲備....

男爵府

alicecmc2003 發表於 19-2-21 17:48

可惜有啲人貪圖公屋平租,寧願減少收入去符合申請資格,而放棄向上流嘅機會

珍珠宮

回覆樓主:

其實得60萬,月入都係4萬,想上車我覺得非常難,所以想轉投公屋都正常(因為真係唔知等多7-8年有無機會買到,但公屋,只要你願意,一定等到)

珍珠宮

oneone11 發表於 19-2-21 14:35
係另一post有人覺得而家樓價太貴,唔值得買,建議其中一個唔做嘢,申請公屋好過,話住公屋好過買樓,所以出 ...

哦,原來係咁。

比著我會儲住錢先,努力抽居屋及白居易。一定唔會辭職向下流。

男爵府

買細單位

男爵府

牛年勳章

怪獸青BB 發表於 19-2-21 18:03
其實得60萬,月入都係4萬,想上車我覺得非常難,所以想轉投公屋都正常(因為真係唔知等多7-8年有無機會買到 ...
60萬上車其實都難

珍珠宮

2024年龍年勳章

alicecmc2003 發表於 19-2-21 17:48

新移民仲要申請一個長者嚟,生多兩個去排頭位。

子爵府

入息又過公屋

60 萬又唔夠買樓

你兩樣都唔係喎。。

男爵府

小可愛11 發表於 19-2-21 17:55
1)理論上係,但需注意收入要穩定及過壓測。而壓測係會計埋信用卡及 P Loan 數。
2) 呢樣嘢除咗個人工作 ...

加薪方面我係以大圍數據計,如果做開某啲行業加得少甚至凍薪,一個月唔計住有2萬5,其實都好夠使(普通三口之家)。所以就算凍薪也影響唔大。
因為供樓條數係定咗,不受通漲影響。當人工加幅同通漲掛鉤,都係4%,4萬家庭收入6年後升到5萬,扣除供樓後由2萬5升到3萬5,升幅40%,而通漲6年間升幅為26.5%(我計复息),所以越供越輕松係必然嘅,除非加薪少過2%。

我唔係從事地產。

男爵府

有能力就買樓啦,層樓可以留比下一代
我唔認同有層公屋就等於人生勝利!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

申請公屋,遲職少左一大半收入,其間租屋每月1萬,租最少7年
一年12萬,7年後84萬,小左一個收入,轉一份岩入息既工,會少好多錢
樣樣就住用,到有屋又要一大筆錢裝修買傢私

我覺得收入好既話,冇必要為間公屋攪到自己樣樣慳

首頁
12345...12

尾頁

跳至