自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

別墅

公屋 vs 幾十年嘅舊樓,點㨂好手?
我會睇下呢2公婆年齡
20歳就搵2萬,前途光明,梗係買樓再樓換樓la。
但係40歲仲搵緊2萬,賺錢能力都唔會有大變。
分30年還,退休都未還得完,真係要父責子還。而且到時層樓舊到唔知要唔要拆。

978212    發表於 19-2-23 19:26

男爵府

amyamy123 發表於 19-2-21 14:43
呢個case同我前度朋友一樣嘅
又係兩個都返工,為咗申請公屋,其中一個辭工
心諗一份糧兩個 ...

就算辭工都唔會真係持續唔做咁多年架,好多人辭工等半年交咗表、副合申請就搵返工,一路做一路睇住個派屋進步,到咁上下又再辭職,你上cyclub 就可以睇到大把人問幾時開始執靚盤數,其實成個公屋申請流程可能只係年零左右係低收入架咋

男爵府

smile828 發表於 19-2-21 22:51
可能人地5萬人工但壓力太大呢.

唔算,大公司算穩定,準時放工,不過私人公司可唔可以做到退休就難講,不過做得好有機會升。
假若轉政府工,工種一樣,壓力大小視乎 team head,不過升職就好難,有人同一個post 廿年都未升senior.

男爵府

lovelybaby2015 發表於 19-2-21 22:44
我最唔明就係呢d人
佢哋冇自尊心嗎?肯減人工屈就,仍然可以自我感覺良好,尊嚴何價?上進心在哪裡?人望高 ...

佢話計過條數,除笨有精,條數我唔識計

男爵府

lovelybaby2015 發表於 19-2-21 22:52
Jm話佢,「目的係攞公屋」,無提過壓力大

目的係攞公屋同做到六十五,其實份工唔錯,薪高糧準,同行計已經above average, 而且有野學,有晉升空間。

男爵府

asukav6 發表於 19-2-21 22:52
你知唔知公屋戶籍制有得世襲,到仔女結婚時可以特快分戶攞多間,慳返2間屋個度已經過千萬,仲未計唔使俾差 ...

公屋世襲都要通過審查,有入息同資產上限,超過一樣冇得世襲。
同埋而家冇分戶了,都要重新排隊申請,唔通仔女又重覆當年歷史,專登減少人工來符合申請資格?
住公屋儲蓄儲得多過人?最多咪二百幾萬資產,超過一樣冇得住,好似而家轉做單軌制,入息或資產是但有一樣超過都冇得住公屋。
如果買私樓嘅話,至少有四百萬身家。揾得多都心安理得,唔使驚入息或資產超過上限。
自己買層樓住成世,就算過咗身層樓仲有價值,可以遺蔭後代。但租公屋租成世,過咗身一毫子都無。

子爵府

oneone11 發表於 19-2-21 14:38
買樓借九成360萬,息率計2.375%,分30年還,連按揭保費月供約萬五。首期40萬,佣金4萬,印花稅9萬,律師費7 ...

六十萬用曬買樓度咪仙都唔仙咯、咁肯定份工長做長有?有突發野發生咁點算阿起碼預計一個人失業另一個搵錢都要夠有飯開吧

男爵府

bbranger 發表於 19-2-21 23:13
公屋 vs 幾十年嘅舊樓,點㨂好手?
我會睇下呢2公婆年齡
20歳就搵2萬,前途光明,梗係買樓再樓換樓la。

兩公婆30歲以內,預60歲退休前可以供完層樓。
舊樓唔係問題,但要預一筆維修費,但通常維修後樓價又會再升啲,會抵消返維修費。如果等到收購就更正

男爵府

winnielong 發表於 19-2-21 23:51
六十萬用曬買樓度咪仙都唔仙咯、咁肯定份工長做長有?有突發野發生咁點算阿起碼預 ...

係收入穩定嘅前提下先會咁做,如果唔係都借唔到按保了。同埋買樓之後都會慢慢儲錢,再加下人工,應該都應付到突發野嘅。

大宅

lovelybaby2015 發表於 19-2-21 22:40

係,除非冇能力就無計

公司啲後生仔女有時感覺到公屋同私樓出身嘅分別,唔係標籤而係圈子比嘅眼界同自信。好多人以為住私樓無閒錢駛生活辛苦,但有時就係果種辛苦促進佢哋拼命,言傳身教潛移默化。社會有時好現實,當你向上爬時,你嘅住址好似係一個package,你唔想在乎但有人會留意。

複式洋房

如果有能力供樓當然買好啦

wcpcelia    發表於 19-2-23 17:12

大宅

oneone11 發表於 19-2-21 19:49
借九成360萬,連按揭保費約15萬,供30年,息率2.375%,我計過係月供約萬5。
網上有按揭計數機,可以試下自 ...

但30年之後 間屋始終都係你既。公屋呢一世都仲要交租。宜家公屋租金都要3/4000。之後只會愈來愈貴。有人可能想等到政府賣公屋比你。但係宜家公屋輪候時間咁長。仲有無呢枝歌仔唱

珍珠宮

asukav6 發表於 19-2-21 22:52
你知唔知公屋戶籍制有得世襲,到仔女結婚時可以特快分戶攞多間,慳返2間屋個度已經過千萬,仲未計唔使俾差 ...

有無諗過用私樓換樓去滾大財富,可加按送仔女去外國讀書? 老左可以安老按揭養你到老?住公屋要審查,儲蓄過左就一世要講大話,又或做場大龍鳳去分戶,系仔女面前做壞榜樣,想一直世襲其實無想過仔女會發(emoji)發達,講真我寧願囡嫁個細私樓男都吾選公屋男,最小看到佢做人有目標自食其力先,公屋戶只系自我感覺良好,二間公屋就一千萬系咩道理,只系政府租比你,如果打份山頂住家工就慳幾千萬tim.你去報私校直資見工都會睇你地地址,吾多吾小都睇到一個人背景

水晶宮

回覆樓主:

公屋定私樓都係個人選擇,做自己鐘意嘅就得,有啲人唔鐘意供樓壓力大會選擇公屋,住公屋又唔代表冇錢,都唔少公屋戶投支海外物業,有其他資產

伯爵府

回覆樓主:

有能力為何諗公屋?細路幾大?

伯爵府

會唔會係公務員呀?

男爵府

angiehouse 發表於 19-2-22 07:09

有無諗過用私樓換樓去滾大財富,可加按送仔女去外國讀書 ...

係喎,有一個post講如何防止女兒誤嫁「公屋男」,jm可接受最低限度係可以出身公屋,但一定要上進,婚後一定要搬出公屋。
如果仔女諗住成世住公屋,有能力都唔買樓,會被人視為唔上進

男爵府

虎到金來勳章

mercurycc 發表於 19-2-21 14:34
呢度有個幾出名無野好講,都講過有錢買樓但無買去等公屋,有樓後再做野。
...

珍珠宮

oneone11 發表於 19-2-21 23:42
公屋世襲都要通過審查,有入息同資產上限,超過一樣冇得世襲。
同埋而家冇分戶了,都要重新排隊申請,唔通 ...

我有舊同事收埋部分現金響保險箱,身家唔止二百幾。

男爵府

AC117 發表於 19-2-22 07:46
有能力為何諗公屋?細路幾大?

現時有部分人覺得有間公屋先係人生贏家,住公屋好過住私樓,租平,無供樓負擔,唔使俾差餉、地租、管理費同維修費,多咗啲錢可以去旅行,食好買好,生活質素好過住私樓,如果要儲錢都快過人。所以寧願減少收入,務求上到公屋。

呢個係一個假設性case,你當小朋友仲細。

首頁
45678...12

尾頁

跳至