在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我想請問各位如果你係我會點揀?工作唔辛苦,但人事好煩,上司差鐘意抹黑人話人唔做野,走去其他部門講是非咁講,但事實係佢從來無傾過無叫過我做,我自問我所有野都自動波,除左佢自己做緊又無叫我幫手既野我無出聲問佢使唔使幫忙。佢條卜X話自己好鬼忙,但日日番工打機又唔使加班。我忍左佢幾年,簡直忍無可忍,但係我人工高(40K+)真的唔知應該做唔做落去。
有個2個小朋友一個而家小一,一個下年小一,家境不錯,老公支持我唔做野湊下仔女先,話小一其實小朋友跟唔上,所以我花多D時間教下都好,睇下會唔會有少少幫助,同埋可以感受下全職媽媽生活,話唔定我鐘意喎。工人會照用,因所以基本上都只係需要全心對住2個小朋友睇佢地長大。
我難決定係因為我份工人工好,又唔係太辛苦,但係就要對住個PX上司,年年年尾比人寫差,點做好都無用,因為功係佢領,咁多年反映左都無用_。轉第二份咩...又怕辛苦要OT湊唔到小朋友,而家都唔多時間湊小朋友,再搵份忙D就真唔使諗教小朋友。
所以我而家係要決定在職0係度受定係全職媽媽試下比一兩年小朋友。
但停左一兩年,我怕難搵工,人工由頭黎過....又怕FTM太悶..
但老公話我大可以做少奶奶搵課程學出去識下朋友交際下.....好苦惱...
到底我要點揀??

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

FTM

瑪瑙宮

老公都支持, 轉下 FTM 先囉. 再搵野做又唔會搵唔到.

子爵府

lammi2012 發表於 19-2-21 14:14
我想請問各位如果你係我會點揀?工作唔辛苦,但人事好煩,上司差鐘意抹黑人話人唔做野,走去其他部門講是非 ...

我一定繼續番工,人工照出,有人講事非由得佢,把口在佢,做自己野,有成40K+ WOO, 女人自己搵到錢好好多...而小朋友,又不是無時間理佢地,只要溝通良好,成長無問題.我本人認為無須照顧到小朋友百分百,反而我番工,有時仲可以要求阿女幫下忙,唔錯ga, 反而成熟生性d

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Nancy20090615 發表於 19-2-22 10:46
老公都支持, 轉下 FTM 先囉. 再搵野做又唔會搵唔到.

同意,有另一半支持好重要!我女黎緊都升小一,頭都大哂

別墅

我想請問各位如果你係我會點揀?工作唔辛苦,但人事好煩,上司差鐘意抹黑人話人唔做野,走去其他部門講是非 ...

如果夠錢洗老公又支持,我一定係揀FTM,同子女相處時間係無價的

大宅

FTM

子爵府

FTM

我之前揾50k+ 都轉左FTM, 照用工人,你2個細路,做FTM更抵

伯爵府

DHA勳章

人工咁好. 工作又唔辛苦...返工點hea做就算. 唔洗咁上心.

男爵府

BK Milk勳章

biloveu 發表於 19-2-27 10:25
FTM

我之前揾50k+ 都轉左FTM, 照用工人,你2個細路,做FTM更抵

會唔會好悶同無安全感?

子爵府

lammi2012 發表於 19-3-11 10:32
會唔會好悶同無安全感?

因為有一定saving, 老公又比家用,都ok. 但最初都唔慣無左份糧

子爵府

好媽媽勳章

你地有無長期的計劃會要用錢? 例如買樓, 移民之類. 如果有, 我會繼續HEA住做. 如果唔會有, 就FTM啦.

大宅

回覆樓主:

我自己本身因爲小朋友而轉工,諗住轉份準時5點放工嘅會輕鬆d啦,點知就遇上咗個好8婆嘴臉嘅上司,再加埋佢身邊d狐假虎威嘅同事,無奈下做咗兩年頂唔順,終於響小朋友升上小一後兩個月辭工。
講真,有小小後悔無咗份準時收5點嘅工,雖然人工奀,但再對比出面環境,大部份都放6點後,對於我無工人幫手煮飯打理屋企係幾唔方便。但係,而家搵份兼職又可以多d接觸小朋友同佢間學校,其實都值得。
當小朋友見到你參與學校嘅活動多咗,佢會好開心,而你都會了解多咗佢,又唔會因爲工作帶嚟嘅情緒影響到家庭關係,財政上就唯有唔好太大洗,慳d咁用錢。

大宅

mollybach 發表於 19-3-11 14:49
我自己本身因爲小朋友而轉工,諗住轉份準時5點放工嘅會輕鬆d啦,點知就遇上咗個好8婆嘴臉嘅上司,再加埋佢 ...

我都有同樣問題,份工好忙好大压力,on shift,但人工幾好$~70000,回家成个人散哂,老公人娥夜娥要我辭工返家湊B,由畢業至今未试过冇做野,last day4月底,衣家心裡好不安,唔知道冇左份糧感覺係点

大宅

patsm 發表於 19-3-11 18:17
我都有同樣問題,份工好忙好大压力,on shift,但人工幾好$~70000,回家成个人散哂,老公人娥夜娥要我辭工 ...

係㗎,有時夜晚瞓覺會擔憂,希望呢段期間唔好有咩大病因為要錢、遇上大時大節又要用錢、學校長假期同小朋友去娛樂放電都要諗清楚去邊唔好用太多錢⋯⋯總之合上眼都覺得返工出糧好滿足,但係實在兼顧唔到,唯有做份兼職賺餐買餸錢都好吖。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 mollybach 的帖子

我情況同你差不多,不過我果個係扮觀音扮好人,實質卜X到暈﹗
但工作真的唔辛苦又準时走人,所以好唔捨得放棄。
但眼見細路要求我陪伴,時間又唔等人,客觀條件又有(有足夠儲蓄同老公支持),所以好想試下FTM。
所有事情都可以自己掌握控制,例如工作遇衰人,自己可以當無野睇唔到忍,但係如果做FTM為左教小朋友,而小朋友既能力同埋學習情緒佢地仲細,大人唔應該都唔可以控制,我怕到我FTM教佢陪佢都係未如理想,到時會勁後悔無左份HEA工。
不過當然我得著係脫離左個X街上司...同埋有番D自由時間...細路番學果幾小時可以做下想做既事..例如運動下..影下相..搵朋友食下野咁...我只係控制唔到個心態住,因為未到last day未到無糧出,未到個銀行戶口數字不再月月上升.........始終都有擔心。

或者我應該換個角度諗,我唔係為小朋友去決擇做FTM,我係為自己想作出改變,去珍惜人生有限時間去做,時間係最珍惜最好既禮物,有機會可以陪住家人同朋友,應該要珍惜...

人生充滿住選擇同爭扎....但總比無選擇幸福吧...

男爵府

BK Milk勳章

回覆 biloveu 的帖子

咁好有家用!! 我老公都話會比,但佢一向都無比,因為一向所有支出都係佢比晒,所以我向來都無問佢拎家用。
不過唯一可以放心係佢話會有張自動增值八逹通比我囉...哈哈哈!!

別墅

做下FTM先啦,有得做少奶奶係好好福氣嫁!

子爵府

patsm 發表於 19-3-11 18:17
我都有同樣問題,份工好忙好大压力,on shift,但人工幾好$~70000,回家成个人散哂,老公人娥夜娥要我辭工 ...

政府工?返SHIFT 都有70K, 邊行咁好搵?

子爵府

咁高人工咪hea 做, 如果公司唔炒你咪繼續hea lol........
其實點解你上司咁hea 都唔使俾人炒, 好少公司會養懶人.....
你做政府工/公營機構?

首頁

尾頁

跳至