3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章

日日唔願食飯,叫佢食飯就食一啖,今日玩完顏色筆叫佢入返好,佢就話好眼訓,我就話眼訓都要執,執執下就發脾氣丢左個盒去梳化,我就已經忍住,叫佢再執返,叫左好多次佢都唔肯,我就捉住佢手拉佢過去,唉。。。唔想自己甘,但係真係講到覺得佢都唔驚我甘,三歲了,差唔多日日都要鬧,唔鬧唔驚唔去做,唉唉

大宅

twinkle_0504 發表於 19-2-21 14:26
日日唔願食飯,叫佢食飯就食一啖,今日玩完顏色筆叫佢入返好,佢就話好眼訓,我就話眼訓都要執,執執下就發 ...

我個2歲開始,到現在4歲喇,都係咁。不過都有乖乖自動自覺既時候,但通常每日都要大叫大罵既,鄰居會以為隔離住左個痴線婆 我唯有盡量控制自己情緒,都怕 佢學左我發脾氣。有時覺得佢既生活父母佔左好重要既部分,就同自己講要慢慢教咁囉…唉…

洋房

twinkle_0504 發表於 19-2-21 14:26
日日唔願食飯,叫佢食飯就食一啖,今日玩完顏色筆叫佢入返好,佢就話好眼訓,我就話眼訓都要執,執執下就發 ...

我仔都係咁,已經係強硬嘅態度俾指令佢執返好d嘢,佢都係hea住做跟住又借d意唔做

珍珠宮

CharmingDuDu 發表於 19-2-22 12:44
我仔都係咁,已經係強硬嘅態度俾指令佢執返好d嘢,佢都係hea住做跟住又借d意唔做
...

我覺得有時候都要軟硬兼施

珍珠宮

我見有d朋友都係比仔女蝦既,你由你鬧,佢有佢繼續,日子有功,進展到個阿媽要一哭二鬧三話死先停。

其他人/爸就叫得停。

我見到問題出於個阿媽,佢好多時鬧,十秒轉氹,講罰又唔罰,亂晒! 所以無說服力可言。

希望你唔係。

男爵府

我仔試過咁,跟住我同佢講你唔整返好,要我出手我就同你掉晒佢,掉完唔會再買。。。之後我仔一聴到我咁講就會乖

男爵府

佢可能係消化唔好 積食了

男爵府

下,三歲咁表現,正常過正常,應該個個屋企都係咁上下,我地唔會硬撞硬,威逼利誘到佢肯做為止,千祈未出手捉佢硬做,死硬

佢唔肯食,唔肯執,唔會有即時危險、唔會死人架嘛,咁未唔好理佢,做返自己野先,佢見無人理佢,無癮加驚青,就會做啦

首頁

尾頁

跳至