0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身奶已經唔多,每次都係泵得1,2安,最多個次3安多DD。都唔緊要,最緊要BB有得每日食少少。最大問題係,我用奶泵(優合the one) 頭15分鐘都係泵得1安,其餘個D要靠手揸,擠乳頭或者由乳房四周推去中間,每次都要揸成20分鐘左右,先可以出到淨低既奶。

已經試過泵前泵後都飲大杯水,又試過熱敷,都係作用唔大,就算泵耐D都冇咩奶出。仲有咩方法....日日咁揸真係好攰,已經揸到有媽媽手,乳房又痛有時仲揸到瘀埋

珍珠宮

用手揸真係好痛,而且又唔多科學。bb自己唔肯啜咩?

複式洋房

RubyYu07 發表於 19-2-21 16:14
用手揸真係好痛,而且又唔多科學。bb自己唔肯啜咩?

因為我少奶,又出得慢,BB每次埋身食一陣就唔食,或者好快就攰到瞓著覺

大宅

會唔會喇叭size唔啱?

珍珠宮

Sw55 發表於 19-2-21 16:29
因為我少奶,又出得慢,BB每次埋身食一陣就唔食,或者好快就攰到瞓著覺
...

換過另外一個牌子既泵奶器試下

別墅

我都有咁嘅問題!泵得唔係好efficient
泵完仲有硬塊要吱
本來仲想轉youha the one 試吓添
咁應該唔關泵事 係我個胸嘅問題

複式洋房

RubyYu07 發表於 19-2-21 16:44
換過另外一個牌子既泵奶器試下

我之前係用medela swing,但唔夠力,泵得仲少

珍珠宮

Sw55 發表於 19-2-21 17:58
我之前係用medela swing,但唔夠力,泵得仲少

或者可唔可以叫C6幫你泵?

洋房

Sw55 發表於 19-2-21 15:20
本身奶已經唔多,每次都係泵得1,2安,最多個次3安多DD。都唔緊要,最緊要BB有得每日食少少。最大問題係,我 ...

可以買個吸奶神器試下,平既淘25蚊個,不過就細d,但同正貨效果一樣
我都係禁用左兩個月啦,我用優合因為個奶頭大,好痛就轉用呢隻,佢吸力都好勁

洋房

我用medela swing maxi,一路泵一路由外往乳暈推胸,會泵清好多架

複式洋房

GCHK 發表於 19-2-21 20:34
或者可唔可以叫C6幫你泵?

C6肯幫手洗下奶樽我已經偷笑

複式洋房

mamamia2019 發表於 19-2-21 22:00
可以買個吸奶神器試下,平既淘25蚊個,不過就細d,但同正貨效果一樣
我都係禁用左兩個月啦,我用優合因為 ...

我有正版嗰個Haakaa, 可能我太少奶,吸唔出(emoji)

複式洋房

Sw55 發表於 19-2-21 15:20
本身奶已經唔多,每次都係泵得1,2安,最多個次3安多DD。都唔緊要,最緊要BB有得每日食少少。最大問題係,我 ...

買個手泵試下,我情況同你好似,每次用電泵都滴滴仔好快無奶出。你用泵之前先按摩乳房,用單泵,泵奶時用手指不斷沿個喇嘛周圍按壓乳房。我會每邊先泵10分鐘,再用按摩+彷啜模式mix去泵,一邊泵到無奶就轉另一邊,每次都要用40分鐘,不過真係清好多

珍珠宮

Sw55 發表於 19-2-22 03:36

C6肯幫手洗下奶樽我已經偷笑

HAHA,咁又係亞,C6都好懶

禁止訪問

珍珠宮

samielau 發表於 19-2-22 13:04
天下C6一樣懶

對亞,真係都一樣,沒有最懶,只有更懶

大宅

我之前都一樣,租左symphony奶泵之後情況明顯好轉,之前用cimilre s5都係泵唔清,得一兩安,手擠之後有多一安,仲試過泵唔清、有硬塊到塞埋奶,乳腺炎。
改用medela既symphony泵得又快又舒服。

複式洋房

Leira 發表於 19-2-23 13:19
我之前都一樣,租左symphony奶泵之後情況明顯好轉,之前用cimilre s5都係泵唔清,得一兩安,手擠之後有多一 ...

真係?但呢部係醫院級,唔知係邊度可以搵到,而且應該好貴。其實同其他泵機有咩分別?大力啲?

我之前喺健康院見過母乳姑娘,佢話我個情況可能係喇叭唔啱,但係我用過24, 27 cm,情況都係差唔多

大宅

建議轉奶機

用了3個月symphony, 之後返工轉了freestyle
朋友送我兩部cimilre f1

結論,泵奶是需要投資。我為了最快15分鐘泵清攪掂,每一個月換freestyle 黃膜,兩個月換spare parts

全泵媽泵奶近6個月。一日泵5次,全泵媽唔覺奶量會減,最緊要按摩及有效的奶泵.
唔定期換配件吸力會減弱,時間要拉長。

cimilre 我完全唔work...

大宅

Sw55 發表於 19-2-23 13:28

真係?但呢部係醫院級,唔知係邊度可以搵到,而且應該好貴。其 ...

上網search 租 symphony就得
6000 按金,配件800 一對,租金返而平$1800 三個月

建議配件網上買水貨 平超多

首頁

尾頁

跳至