小學生屋k 用桌面電腦定notebook

李露眉
|
本身無書枱, 如果買桌面電腦,又要買張書枱,如果用notebook會慳位d.

請問小學用notebook, 對佢有無影響?

Ms洪
|

我同你情況一樣,買左notebook,但係來緊會換桌面電腦

李露眉
|
Ms洪 發表於 19-2-21 15:47
我同你情況一樣,買左notebook,但係來緊會換桌面電腦

點解呀??
Ms洪
|
李露眉 發表於 19-2-21 15:48
點解呀??

聽幾個朋友都話notebook嘅keyboard同桌面電腦嘅keyboard打字的「手感」唔一樣,而且學校用的都係普通果種keyboard所以想換
twc729
|
Ms洪 發表於 19-2-21 15:50
聽幾個朋友都話notebook嘅keyboard同桌面電腦嘅keyboard打字的「手感」唔一樣,而且學校用的都係普通果種k ...

notebook USB 插返個桌面電腦keyboard打字得唔得 ?
beetle910
|
加返個無線KEYBOARD & MOUSE 就得啦
tsung    發表於 19-2-21 21:56
李露眉
|
beetle910 發表於 19-2-21 15:57
加返個無線KEYBOARD & MOUSE 就得啦

係wo, 咁都幾好,
我最主要屋k 無位, 整多個書枱真係行都無位,
電腦大人唔會用,唔會開,
應該都係小朋友做功課先開一開。

bobomia
|

desktop耐用d,因為notebook散熱比較差,又難掃塵,耐左就易壞

同一個價錢desktop嘅效能應該好d

notebook設計不符合人體工學,用耐咗周身骨痛。真係要用嘅就買個散熱架升高個notebook,另外再加mouse和 keyboard,咁隻手上唔使成日伸嚮前邊,耐咗就肩頸膊痛。

有位就desktop,冇位就冇辦法。
廷廷媽
|
小學做咩要長時間用電腦?
李露眉
|
廷廷媽 發表於 19-2-21 18:26
小學做咩要長時間用電腦?

我唔知呀,我女九月先小一
而家小學生要用电腦嗎?
Jas-MaMa
|
屋企無位所以用notebook
whyyou
|
李露眉 發表於 19-2-21 18:27
我唔知呀,我女九月先小一
而家小學生要用电腦嗎?
而家小學生好少機會用電腦
AGa1111
|
whyyou 發表於 19-2-21 18:34
而家小學生好少機會用電腦

我女而家小一,係數學間中做一次電子習作,其他科都無硬性規定一定要做,我地都係買部二手notebook 比佢
建議樓主了解下自己學校電子功課數量先考慮
taylortse
|
桌面電腦,有時會做網上習作同搵功課資料
hfl2000
|
你唔好咁早決定買乜先,睇吓學校係點樣做法先啦我見我仔乜都用iPad攪掂喎,學校都係用app做電子功課/睇電子書,係有時要練中文打字先借我部notebook keyboard練吓咋