1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

過去每日午睡二次,最近有時只睡1次,有時完全不午睡,有什麼方法?
回覆 Michelleleewan 的帖子

Hi Michelleleewan,1-2歲BB全日大概瞓11-14個鐘左右,當中日間可能會有1-2段小睡(1-2小時),依個年紀小朋友活潑好動,如果晚上瞓得夠/瞓得好,都唔需要一定要有午睡,媽媽亦可以同BB建立睡眠常規,瞓覺前約15-20分鐘安排一d輕鬆柔和嘅親子活動,例如沖涼/按摩、唱兒歌、放輕音樂等,等佢意識到要靜落嚟瞓覺,蓋住有媽媽氣味BB被,增加佢的安全感幫助入睡架。 適量體能活動量有助改善睡眠質素,BB有冇每日去公園/遊樂場做大肌肉運動?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-21 16:14
回覆 Michelleleewan 的帖子

Hi Michelleleewan,1-2歲BB全日大概瞓11-14個鐘左右,當中日間可能會有1-2 ...

他每日會落公園玩兩次,每次最少一小時
謝謝妳
Michelleleewan 發表於 19-2-21 17:04
他每日會落公園玩兩次,每次最少一小時
謝謝妳

唔好客氣,囝囝精力充沛,經常落公園玩,好健康呀 佢地對環境聲音/ 光線/溫度都好敏感架,可以留意下BB 床會唔會近窗,日頭比較嘈D通常昏暗、溫度適中、寧靜等環境都會易D 入睡架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我囝囝24個月,朝早食完飯,我都會帶佢落街行下,放電,中午1點到1點半就開始訓晏覺,3點到3點半起身。

珍珠宮

haha748494 發表於 19-2-22 21:22
我囝囝24個月,朝早食完飯,我都會帶佢落街行下,放電,中午1點到1點半就開始訓晏覺,3點到3點半起身。 ...

係亞,我都覺得放完電之後,真係好訓D嘅

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁我建議既調整下佢既作息時間,固定每日訓一次

珍珠宮

放電係最有效方法。你同佢訓時,假裝先訓著

首頁

尾頁

跳至