有咩supplement可以俾小朋友補鈣?

SpiderWeb
|
我個大女今年5歲,好似唔係好識長高,想幫佢補鈣但係唔知邊隻鈣片好...之前聽到有媽咪話食得太多鈣片驚生腎石,又話會便秘,都唔知邊隻好
udonnut
|
回覆 SpiderWeb 的帖子

囡囡幾高呀
bchuma
|
SpiderWeb 發表於 19-2-21 15:35
我個大女今年5歲,好似唔係好識長高,想幫佢補鈣但係唔知邊隻鈣片好...之前聽到有媽咪話食得太多鈣片驚生腎 ...

係唔可以食太多鈣片 正常情況下除非缺鈣都唔需要補鈣嘠 俾佢打打藍球
SpiderWeb
|
udonnut 發表於 19-2-21 19:45

囡囡幾高呀
得90幾cm高咋
rosasa40
|
咁jm你女女又真係細粒左啲喎...其實可以俾佢食卡洛羊奶片, 呢隻唔係太甜, 又補充到營養!
只要唔係俾小朋友食大人鈣片, 就唔會有腎石問題
SpiderWeb
|
rosasa40 發表於 19-2-21 21:36
咁jm你女女又真係細粒左啲喎...其實可以俾佢食卡洛羊奶片, 呢隻唔係太甜, 又補充到營養!
只要唔係俾小朋友 ...
想問邊度買得到?
rosasa40
|

可以試下去BB展, 聽朋友講會做優惠, 好似買三送一好抵, 除返開一罐都唔使$100
em+p
|
補鈣都要注意埋維D wor, 如果唔係影響鈣吸收ga
.HU.
|
em+p 發表於 19-2-22 12:26
補鈣都要注意埋維D wor, 如果唔係影響鈣吸收ga
食咩多維D?或暫者市面上有咩補充劑?
JONLA
|
.HU. 發表於 19-2-22 12:27
食咩多維D?或暫者市面上有咩補充劑?
美贊有出維d的,加小小去奶/果汁比小朋友飲就ok
JONLA
|

重有,三文魚呢D都好多維D的!!!
SHEEPYEUNG
|
維D,曬多D太陽
kwonghw55
|
我個囡兩個幾月個陣,我都有畀維他命D3佢食,加喺d奶到或者直接滴入佢個口到
carmenpmg2
|
我個女又係偏矮,都想試下比佢食supplement,不過最衰佢好偏食,唔鐘意食三文魚,仲有冇D咩可以代替?
ling1284
|
我有好介紹呀!pm我丫
天佑我們
|
小朋友幾點訓?