想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點算 ,我本來今個月放胎,做人工周期食左幾日藥今日檢查話我個積水大左3.5cm, 我應唔應該繼續?

大宅

HWppB 發表於 19-2-21 16:49
點算 ,我本來今個月放胎,做人工周期食左幾日藥今日檢查話我個積水大左3.5cm, 我應唔應該繼續?
...

醫生有咩意見?

複式洋房

Mamachanchan 發表於 19-2-21 17:20
醫生有咩意見?

我開針後由無變有積水睇左三個月中醫細左少少,開始人工周期食左-個星期藥由2.1cm變到3.5cm,醫生話強烈叫我做手術切左輸卵管話我如果繼續做浪費緊佢同d姑娘既心血

大宅

HWppB 發表於 19-2-21 17:41
我開針後由無變有積水睇左三個月中醫細左少少,開始人工周期食左-個星期藥由2.1cm變到3.5cm,醫生話強烈叫 ...

我會聽醫生講,做手術。
你而家積水,都著床唔到,
積水會沖走胚胎,等如白做。

如果再等幸運,等無啦啦無積水,
一次又一次推遲ivf,
怕你到時就算冇積水,都難懷孕。
倒不如快快手,做手術,ivf放胚胎成孕啦!

複式洋房

chubama 發表於 19-2-21 23:29

我會聽醫生講,做手術。

我老公好反對我做手術,今次之後再同佢好好傾下

大宅

HWppB 發表於 19-2-22 00:01
我老公好反對我做手術,今次之後再同佢好好傾下

你同你老公要正面d咁睇呢件事,
呢個手術表面上好似絕育咁,
但你唔做手術,就連ivf既成功機會都冇埋,
做左手術,停止再積水,胚胎有機會著床,
如果繼續積水,你做咩都冇用,
睇中醫西醫養靚卵子,
精子幾咁精壯游入卵子,結果都係白費。
因為根本胚胎都留唔得耐,就俾水沖走。
我唔知你係要切一邊/兩邊輸卵管,
但呢個手術係好多女人都有做過,
之後ivf成功懷孕,你可能只知道人哋懷孕,
唔知道人哋背後,其實都經歷左呢個手術。

祝你好孕!
唔知你係做一邊/兩邊呢?

大宅

可否先抽卵,等積水收番再放?積水是因為針葯刺激出現定不嬲都有?如果無打針,會否細番?

複式洋房

chubama 發表於 19-2-22 00:31

你同你老公要正面d咁睇呢件事,

謝謝你鼓勵,都係既大家行呢條路都好辛苦的,我先得-個雪胎剛好雪了半年,如果不放就要加錢雪,醫生仲要話我呢個已經唔靚加上積水成功率更低,醫生的話有d難聽個下我覺得既然唔靚做完手術放都唔會成功啦。我—邊積水,老地怕今次切-邊下次做用藥另-邊又出事。唉,諗住豁出去完成今次project先,之後再去中醫針灸俾個期自己再去接受手術,希望大家都有機會做爸爸媽媽,希望上天可憐我們!

複式洋房

wanwanwan2016 發表於 19-2-22 00:54
可否先抽卵,等積水收番再放?積水是因為針葯刺激出現定不嬲都有?如果無打針,會否細番?

...

我之前冇的,ivf打左第-支長效針就有了,之後繼續抽左先,雪胎,中藥調理左一排細左少少點知做人工周期,-食藥就變大了

大宅

HWppB 發表於 19-2-21 16:49
...

你幾多歲,咩原因ivf?

切咗輸卵管以後不能自然懷孕,ivf 年紀大成功率無咁高。有時我見d 人話做咗好多次ivf 唔成功,放棄了反而自然成孕,所以除非你本身是無論如何不能靠自然,否則諗清楚係咪真係切。

我本人做緊ivf, 但係因為年紀大難成孕。但我諗住都會繼續試自然。因為ivf 對高齡成功率會較低。

大宅

HWppB 發表於 19-2-21 17:41
我開針後由無變有積水睇左三個月中醫細左少少,開始人工周期食左-個星期藥由2.1cm變到3.5cm,醫生話強烈叫 ...

同埋如果牽涉到切除一個器官,我可不會只睇一個醫生,我會睇多一兩個拎意見。

大宅

HWppB 發表於 19-2-22 10:09

我之前冇的,ivf打左第-支長效針就有了,之後繼續抽左先,雪 ...

我想問你係點樣知道有積水? 照輸卵管定照陰超?
其實我都唔知自己有咪積水,可以點知呢?
同埋你本身無積水,ivf 打了長效針變咗有,咁積水會否係暫時性?

大宅

HWppB 發表於 19-2-22 09:44

謝謝你鼓勵,都係既大家行呢條路都好辛苦的,我先得-個雪胎 ...

原來你睇緊「陳億仕」
我係喺第二個post睇到,知多好多人睇左陳醫生,懶懶哋嘢。如果係咁既話,我寧願你睇多一兩位醫生,照鏡睇吓宮腔裡面,睇吓真實積水情況好d。。。我怕得一位陳醫生判斷錯誤。

IVF失敗....心情極度崩潰!(睇陳億仕醫生)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22322857

大宅

HWppB 發表於 19-2-22 09:44

謝謝你鼓勵,都係既大家行呢條路都好辛苦的,我先得-個雪胎 ...

你都有一邊輸卵管冇積水,都有一半吖,就算情況差,都只係切一邊輸卵管,唔係切哂兩邊,仲有一邊輸卵管發揮自然懷孕功能。。。瑪麗吳鴻裕教授講得好好,令人好有信心。吳教授會同病人講:「唔好以為切左一邊輸卵管,就等如得50%生育功能,其實減少左積水困擾,又有一邊輸卵管,而家係同常人一樣冇分別。。。人體係好奧妙,有d人得一隻手,都同常人一樣,做到雙手做到既嘢,唔會只係做到50%雙手做到既嘢。」

加油呀!

複式洋房

yhyeung 發表於 19-2-23 09:42
同埋如果牽涉到切除一個器官,我可不會只睇一個醫生,我會睇多一兩個拎意見。
...

我都係甘話,睇左三個醫生中西都有都覺得藥力太勁谷出來的。我36結左四年都冇卵子好少所以做ivf.

複式洋房

chubama 發表於 19-2-23 22:38
你都有一邊輸卵管冇積水,都有一半吖,就算情況差,都只係切一邊輸卵管,唔係切哂兩邊,仲有一邊輸卵管發 ...

嗯,我依嫁得一成機會,我原全靠個天了。萬-不幸衰左會同老公傾下做手術,因為佢好反對。但不敢再麻煩陳醫生了

首頁

尾頁

跳至