興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是新手, 領養咗一隻短毛家貓(7個半月大). 我想問餵貓貓要定時嗎? 通常一日分幾多餐?

我而家大約一日4次: 6am, 12nn, 6pm, 10pm, 每次放1/4杯乾糧, 咁樣餵好唔好?

食緊PROLIXE幼貓糧(魚+飯), 呢隻糧好唔好?

禁止訪問

大宅

回覆 nswrn 的帖子

諗住放定D糧俾佢半夜肚餓食, 否則佢早上4、5點就會叫醒我啦!

禁止訪問

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我覺得個時間無咩問題, 不過可以考慮其中一餐改餵濕糧

你隻糧我無研究過, post個成份黎望下

大宅

回覆 kam825 的帖子

ProliXe Kitten Fish & Rice
專為 1-12 個月幼貓而設,全面照顧貓兒的營養和身理雖要。
牠們的消化系統未完全成孰, 往往容易導致消化不良。
所以我們特別選用三文魚, 既容易消化, 而且飽含Omega-3,Omega-6, 能百分百滿足貓兒的成長所需,提供健康的基礎。

新鮮三文魚
美味可口、容易消化, 含高品質蛋白

NuPro®
提升免疫系統,對抗感染
Omega-6, 鋅, 生物素 (Biotin), D-泛酸鈣
保護及提升毛髮、皮膚健康
FOS 益生元
滋養腸道益菌,增強腸道功能
Omega-3
幫助腦部發展,提升學習能力
Bio-Mos®
提升大腸功
Bioplex®
提供有機鋅, 有助生長、發育,以及血液、骨骼的形成
纖維素 (Arbocel®)
提升腸道功能, 有助去毛球
Sel-Plex®
能提供有機硒,提高抵抗力
牛磺酸 (Taurine)
提升心肺功能
生物類黃酮 (Bioflavonoids)
能刺激免疫系統, 保護腸道細菌, 並具有抗氧化和抗炎症作用

Ingredients 成分:
新鮮三文魚(14.5%)、脫水三文魚、大米(14.1%)、玉米、玉米蛋白、大麥、雞脂肪、甜菜糖漿、水解雞肉蛋白、礦物質、NuproR酵母-高濃度核?酸(1%)、亞麻籽、脫水雞肉、ArbocelR纖維素(0.5%)、BiomosR -甘露寡糖(0.25%)、果寡糖FOS(0.2%)、全蛋、絲蘭(0.1%)、生物類黃酮(柑橘0.011%)

Analysis 營養分析:
35%蛋白質、20%脂肪含量、2.9%粗纖維

意大利製造

大宅

同埋下面呢隻:

ProliXe Sensitive Fish & Potato
專為有過敏問題的貓兒而設,特別適會有消化問題或挑食的貓兒。新鮮的魚肉能提供高品質蛋白,再配合薯仔作為主要炭水化合物來源,美味可口, 而且非常容易消化, 大大減低消化系統的負擔。

成份: 21%新鮮魚肉,脫水魚肉,14%薯仔,大麥,玊米蛋
白,雞脂肪,水解魚肉蛋白,1.0%NuProR,甜菜漿,魚
乾,三文魚油,0.5%ArbocelR,亞麻籽,0.15%Bio-MosR
,0.15%低聚果糖,全蛋,礦物質,0.011%生物類黃酮,0.1
%絲蘭

一般分析: 34.0% Protein, 19.5% Fat content, 2.6% Crude fibre,
6.0% Inorganic matter, 1.0% Calcium, 0.87%Phosphorus, 0.27%
Sodium, 0.6% Potassium, 0.07% Magnesium, 0.86%Omega-3 fatty
acids, 3.84% Omega-6 fatty acids.

新鮮魚肉
低熱量,容易消化,適合過敏貓兒

NuPro®
提升免疫系統,對抗感染
FOS 益生元
滋養腸道益菌,增強腸道功能
Bio-Mos®
提升大腸功能
Bioplex®
提供有機鋅, 有助生長、發育,以及血液、骨骼的形成
Sel-Plex®
能提供有機硒,提高抵抗力
纖維素 (Arbocel®)
提升腸道功能, 有助去毛球
絲蘭
能減低排泄物異味
鋅, 生物素 (Biotin), D-泛酸鈣
保護及提升毛髮、皮膚健康
維他命 E 及 維他命 C
抗氧化成份, 能有助控制自由基
低鎂含量
保護腎臟, 防止腎石形成

意大利製造

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

呢兩隻糧都唔太差, 不過我覺得可以揀隻多d蛋白質既糧

大宅

kam825 發表於 19-3-19 19:46
呢兩隻糧都唔太差, 不過我覺得可以揀隻多d蛋白質既糧

咁蛋白質要幾多%為之好呀?

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

芒果布din 發表於 19-2-21 17:00
我是新手, 領養咗一隻短毛家貓(7個半月大). 我想問餵貓貓要定時嗎? 通常一日分幾多餐?

我而家大約一日4次: ...

無問題, 有宵夜, 唔會半夜揾你比野佢食
幼時小食多歺是正常,
成貓就早6:00, 晚7:00, 宵夜10:30 也可以

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

芒果布din 發表於 19-3-19 14:16

ProliXe Kitten Fish & Rice

我貓貓有半歲, 改食以隻全猫糧, 但貴
https://www.orijen.ca/zh-hant/foods/cat-food/dry-cat-food/cat-kitten/

Orijen 無穀物雞肉專用配方貓乾糧 (1.8kg)

• 無穀物抗敏配方(GRAIN-FREE), 皮膚更健康
  • 高消化性蛋白質, 更易消化、吸收, 大大增強抵抗力及免疫力
  • 低炭水化合物, 有效減低腸道不適
  • 減少多餘脂肪積聚, 有助預防糖尿病
  • 以超過70%鮮肉低溫烹調而成, 營養獲得保留之餘, 適口性極高

大宅

TwinWong 發表於 19-3-20 10:07
https://www.orijen.ca/zh-hant/foods/cat-food/dry-cat-food/cat-ki ...

THANKS FOR YOUR INFORMATION.
等我研究下先. :)

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

芒果布din 發表於 19-3-20 10:11
THANKS FOR YOUR INFORMATION.
等我研究下先. :)

依家改依只 (加拿大)
Oven-Baked 三合一無穀物皇者配方 – 走地雞、三文魚 [全貓糧]

五種魚無殼物配方專為貓貓設計,加入益生菌及低鎂配方,保護貓咪腸胃和尿道,使貓咪更能健康成長。

主要成份:北美新鮮去骨走地雞,北美新鮮去骨走地雞茸,深海鯡魚茸,北美農場原隻雞蛋,新鮮白魚,北美新鮮去骨走地雞脂肪,南瓜茸,亞麻籽,菊糖,小紅莓,藍莓,胡蘿蔔,蘋果,菠菜,卵磷脂,牛磺酸,海帶,絲蘭精華,綠茶兒茶素,葡萄糖胺,鯊魚軟骨素,乳酸乳桿菌,維生素B12,鈣等等。

營養分析:
天然蛋白質 42%
天然脂肪 20%
天然纖維 2.5%
水份 10%
鈣 1.5%
磷 1.2%
鎂 0.1%奧米迦6 3%
奧米迦3 0.75%
葡萄糖胺 400mg/kg
軟骨素 300mg/kg

男爵府

睛靈勳章

TwinWong 發表於 19-3-20 10:07
https://www.orijen.ca/zh-hant/foods/cat-food/dry-cat-food/cat-ki ...

呢隻好野黎

男爵府

睛靈勳章

芒果布din 發表於 19-3-20 09:45
咁蛋白質要幾多%為之好呀?

40%以上

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

kam825 發表於 19-3-20 12:26
呢隻好野黎

我大仔腸胃超級敏感, day day 烂便便,
改到依隻渴望糧至改善到, 不过依只真係好貴
食到1歲, 便便正常咗, 再改oven baked

男爵府

睛靈勳章

TwinWong 發表於 19-3-20 15:10
我大仔腸胃超級敏感, day day 烂便便,
改到依隻渴望糧至改善到, 不过依只真係好貴
食到1歲, 便便正常咗, ...

oven baked都係好野黎丫

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

kam825 發表於 19-3-20 15:14
oven baked都係好野黎丫

初時purina /pro plan /RC /處方hills /solid gold
全部都搞唔掂
直到渴望同依只糧 便便才改善正常

大宅

唔該晒幾位意見!

首頁

尾頁

跳至