新買回來的家俬(e.g.from Ikea), 需要除甲醛嗎?

Teaorcoffee
|
如題. Tks
vickling
|
Teaorcoffee 發表於 19-2-21 17:51
如題. Tks

ikea 應該係無
ayi1
|
買碳包擺入櫃桶,每日用清水濕毛巾上下左右裡裡外外擦一次(甲醛溶於水),開窗通風,擺枱有除甲醛功能嘅空氣清新機喺隔離。應該得啩!所謂啲無甲醛嘅傢私,佢講係你都唔可以盡信囉
Teaorcoffee
|
有d傢俬係吉之島買,都擔心唔知有無甲醛
hoiching0516
|
vickling 發表於 19-2-21 19:01
ikea 應該係無

Ikea兒童衣櫃勁大陣味囉
1010k
|
如題. Tks

放心,ikea 傢私甲酫很低

利申:我前年比六千蚊去測、去除甲酫
papagirl
|
1010k 發表於 19-2-24 10:09

X2
cytjulia
|
我諗ikea呢d現成既傢俱,d木板一早整好放係倉到,咩甲醇都散哂啦,但訂造個d d板新做就會多甲醇。
小禮物
|
cytjulia 發表於 19-2-24 10:13
我諗ikea呢d現成既傢俱,d木板一早整好放係倉到,咩甲醇都散哂啦,但訂造個d d板新做就會多甲醇。
...

係呀,我上年裝修完除甲醛,都係ikea啲野近乎無甲醛,因為大量生產同一款,放左係倉好耐
cytjulia
|
小禮物 發表於 19-2-24 10:20
係呀,我上年裝修完除甲醛,都係ikea啲野近乎無甲醛,因為大量生產同一款,放左係倉好耐
...

個陣唔知睇邊個網站有講其中一個避免傢俬甲醇既方法就係買現成傢俬,或者用二手傢俬,二手仲好,咩味都散哂包冇甲醇。
小禮物
|
cytjulia 發表於 19-2-24 10:27
個陣唔知睇邊個網站有講其中一個避免傢俬甲醇既方法就係買現成傢俬,或者用二手傢俬,二手仲好,咩味都散 ...

我訂造個啲傢私真係全屋最高甲醛呀
goo_littlebb
|
hoiching0516 發表於 19-2-24 01:54
Ikea兒童衣櫃勁大陣味囉

甲醛係無味的,好多人都誤解果陣新傢俬味就係甲醛。
goo_littlebb
|
cytjulia 發表於 19-2-24 10:27
個陣唔知睇邊個網站有講其中一個避免傢俬甲醇既方法就係買現成傢俬,或者用二手傢俬,二手仲好,咩味都散 ...

所以我C6點都唔肯度尺做櫃,一來佢話整梗哂想搬位都難,二來都係擔心甲醛。
除咗廚櫃係造其他都係買現成。
cytjulia
|
goo_littlebb 發表於 19-2-24 10:37

所以我C6點都唔肯度尺做櫃,一來佢話整梗哂想搬位都難 ...

係呀,我自己都係,講真而家做櫃d質素又有幾好丫,都係搏一搏,又貴,就算訂做搬一搬屋都係散哂,我都驚甲醛,血癌嗃邊講得笑
laceres.photo
|
如題. Tks

甲醛可以揮發10年以上,你覺得Ikea既木板會唔會放到10年先有人買?
SuperChanB
|
laceres.photo 發表於 19-2-25 01:39
甲醛可以揮發10年以上,你覺得Ikea既木板會唔會放到10年先有人買?

因為外國牌子 門檻好高 所以較為安全
如果毒性勁 好多國家冇得入口
laceres.photo
|

回覆 SuperChanB 的帖子

以我所知木係冇甲醛嘅,甲醛係膠水揮發出來嘅有毒氣體。如果ikea 這傢俬有用膠水將啲木皮黐埋一齊/貼皮,就好大可能有甲醛。
eziznw
|
laceres.photo 發表於 19-2-25 02:03
回覆 SuperChanB 的帖子

以我所知木係冇甲醛嘅,甲醛係膠水揮發出來嘅有毒氣體。如果ikea 這傢俬有用膠水 ...

是否你唔會,不是講IKEA傢俬冇甲醛,只是低甲醛
BBJOJO
|
1010k 發表於 19-2-24 10:09