論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢位自動辭職既工主,已補足人工機票俾佢,並簽晒名有晒證據,但仍可係仲裁處R多一張機票錢,雖第一次來港,但背後有高人指點佢點玩野,超熟練法律程序,而家應該搵工人或者搵到工,請大家認住此人,免得成為下一個受害者!

Rachelle Concepcion!!

詳情更新至part 8,完,roll去下面睇(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

請問是如何賠完機票又 r 多一張機票錢? 如何做到的?
可否詳細講下, 等大家以後小心提防, 謝謝。

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-21 19:53
呢位自動辭職既工主,已補足人工機票俾佢,並簽晒名有晒證據,但仍可係仲裁處R多一張機票錢,雖第一次來港 ...

老實講, 淨睇呢張相我已經不會請, 條裙短到。
似出黎做雞多過做maid.

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-21 22:30
請問是如何賠完機票又 r 多一張機票錢? 如何做到的?
可否詳細講下, 等大家以後小心提防, 謝謝。
...

請稍等,佢既衰野太多,我需要時間打,我會先講佢工作表現點不濟,第二部份佢點樣去勞工處同小額薪酬仲裁到玩野,仲有仲裁員係幾咁偏袒外傭,香港僱主係幾咁冇保障

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-21 22:32
老實講, 淨睇呢張相我已經不會請, 條裙短到。
似出黎做雞多過做maid.

Interview張相好良家婦女look, 點知俾佢昆左

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 00:01
請稍等,佢既衰野太多,我需要時間打,我會先講佢工作表現點不濟,第二部份佢點樣去勞工處同小額薪酬仲裁 ...

好。你慢慢講。

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 00:03
Interview張相好良家婦女look, 點知俾佢昆左

Interview 張相好多比 agent 執過。
我個 friend 會上 facebook search 睇下有冇大膽照, 短裙照, 慾照之類。

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-22 07:43
Interview 張相好多比 agent 執過。
我個 friend 會上 facebook search 睇下有冇大膽照, 短裙照, 慾照之類 ...

試過search, 但search唔到

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 07:54
試過search, 但search唔到

噢。咁佢有備而來。
你非常唔好采

複式洋房

呢位自動辭職既工主,已補足人工機票俾佢,並簽晒名有晒證據,但仍可係仲裁處R多一張機票錢,雖第一次來港 ...

Part 1
呢位工主只係做左3星期,完全冇心工作,有幾次教佢做野,佢就反問我mum, u don’t like me? Do U want to terminate me? 各位要返工既sis,你地有有試過同你老闆咁講?!最過份接阿仔放學竟然no show,好彩果刻同學仔媽咪幫手睇住阿仔,我仔只係小一。整日機不離手,試過帶佢出街,行左幾步就落雨,叫佢回家收衫,但過左好耐都冇影,原來躲在後樓梯玩手機,俾我發現左又跪又拜say sorry,但下一分鐘就入房繼續玩手機,最佳女主角!隔日就唔舒服,唔係頭痛就肚痛,成日問我攞藥!放完假返黎唔沖涼,直接去訓覺,衞生意識欠佳!衰野多到數之不盡,佢擺明想我炒佢!

複式洋房

Part 2
因真係需要工人,只好勸佢俾心機做,希望佢可以改善!但我真係太天真,有一晚返到屋企8點幾,佢已經上左床訓覺,佢話佢肚痛喎!但屋企人話佢食晚餐好開胃完全冇事,阿仔仲話剛才陪佢玩乒乓球!到大約9點左佢出廳話自己好痛,我地建議佢去下厠所,可能有幫助掛!佢話唔使喎,咁我地問佢要唔要去醫院,佢話要,咁睇醫生係佢既權利,我地冇理由唔俾丫,最後call左白車送佢去醫院,救護員問佢幾時痛,佢話中午開始,又話自己M痛,第一日黎已經話自己M到,雖然堅稱自己好痛、但全程都機不離手,無論係白車定急症等緊都要玩手機,當然佢被分流為非緊急啦

複式洋房

Part 3
幫佢搞完登記手續,臨走叫佢睇完call我黎接佢,我返到去差唔多12點!零晨5點幾WhatsApp問佢睇完未,佢話I can’t work anymore, plz send me back Philippine! 我叫佢睇左醫生先,佢話佢而家唔痛喇,叫我去接佢返屋企,6點幾接左工主返黎。既然玩到咁咁我都無謂挽留,叫佢寫封辭職信,即時係佢面前買埋機票,計埋糧俾佢,我唔要佢1個月代通知金,但當佢數錢時話我差佢1個月糧,佢話佢個fd話有,果刻我明白佢點解會主動辭職,原來佢唔清楚個遊戲規則,或者俾佢個fd誤導左!佢之後唔肯收錢,仲話要留多一個月,我當然唔同意,點敢放個計時炸彈係屋企,擾讓左一輪call埋保安,果位工主先肯攞錢離開

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 08:33
Part 3
幫佢搞完登記手續,臨走叫佢睇完call我黎接佢,我返到去差唔多12點!零晨5點幾WhatsApp問佢睇完未 ...

即係呢條友一開始已經係諗住博炒賺錢。
旅遊菲一個。

別墅

又賤又蠢又貪心,知道佢係博炒,點解唔收佢一個代通知金?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

快D投訴,得3星期, 完全混吉嘅。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒 早走早着

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早走早着

別墅

polo_bb 發表於 19-2-22 08:33
Part 3
幫佢搞完登記手續,臨走叫佢睇完call我黎接佢,我返到去差唔多12點!零晨5點幾WhatsApp問佢睇完未 ...

寫信去入境處,唔好俾佢再來香港害人

子爵府

複式洋房

Part 4
以為送走左個瘟神,但惡夢仲未完,過左兩日收到勞工處調解部封信,呢位工主去file claim 追討一個月代通知金加機票共5510,調解日佢仲自己安排左翻譯員,後來得悉係cheer org係背後撐佢,因工作關係我冇去現場,只係Tele-conference ,為左唔使煩應承俾多500佢,但強調只係可憐佢,唔係話之前自己有錯,條友街市買菜講價,話要800,我話冇得讓步,最後佢諗住執得幾多得幾多,接受左500呢個offer!
但到翌日佢派左個香港人做代表,反口唔接受個offer! 而過兩日後就收到小額新酬仲裁處既信,個工主入禀索償5410,好明顯返去同佢既團隊商量後可以再R多d, 另亦可以因有訴訟而向入境處extend張visa留港!

首頁

尾頁

跳至