論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

polo_bb 發表於 19-2-21 19:53
呢位自動辭職既工主,已補足人工機票俾佢,並簽晒名有晒證據,但仍可係仲裁處R多一張機票錢,雖第一次來港 ...

Part 5
個工主貪得無厭,繼續玩野,而我問心無愧,有曬佢既離職信同簽收單據,佢既索償根本冇legal base, 咁我都花左都幾多時間寫幾頁抗議statement, 附埋所有證據,包括WhatsApp佢自動辭職既內容,仲反索償我出庭冇返工既薪金, 其實我預有佢冇得俾,只係可去去信入境處等佢以後冇得黎香港!

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 13:01
Part 4
以為送走左個瘟神,但惡夢仲未完,過左兩日收到勞工處調解部封信,呢位工主去file claim 追討一個月 ...

咩白痴 cheer org? 邊個白痴香港人? 專支持埋呢啲bunbun騙錢集團?

複式洋房

呢位自動辭職既工主,已補足人工機票俾佢,並簽晒名有晒證據,但仍可係仲裁處R多一張機票錢,雖第一次來港 ...

Part 6
開庭時個官問佢仲咩接受左調解方案後又反口,條友話唔知500原來唔夠買機票返菲律賓,個官質疑佢唔合羅輯,佢寫左claim機票錢1000,而且調解前有差唔多兩個星期俾佢搜隻資料,係呢個pt質左佢差唔多一個鐘!你以為個官咁正義,咁你就錯喇!之後佢係到撩我果張收據,話唔明我點計糧,但其實係我計多左2日糧俾佢,當日好混亂,我已經唔夠訓加上細仔剛起身係度喊,我係計錯數但出多糧冇錯丫,個官話我係silly employer,淨係玩計數都玩左1.5hrs,而個官又勁多比喻同哲理,仲要教精個工人點做保障自己,而且建議佢應立既搵中介拍條片,要勁好笑容,因為僱主都係鍾意cheerful既人,會好快搵到工

複式洋房

Harriethung 發表於 19-2-22 10:15
又賤又蠢又貪心,知道佢係博炒,點解唔收佢一個代通知金?

佢都唔會有錢,所以費事煩

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 13:38
Part 6
開庭時個官問佢仲咩接受左調解方案後又反口,條友話唔知500原來唔夠買機票返菲律賓,個官質疑佢唔 ...

嘩, 勁。
個官好幫外人喎, 佢又唔教下僱主點保護自已?
個官有冇講, 唔好比人知道你告過僱主丫!!! 無人會請你架啦!!!

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 13:45
佢都唔會有錢,所以費事煩

你笨左了。多啲睇bk, 就算唔收, 你都要寫張紙, 証明你有權追究佢一個月代通知金。唔係真係收佢錢, 係要保護自已。因為有太多工人resign後反追僱主代通知金。睇下有冇得 r 多啲

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-22 13:48

你笨左了。多啲睇bk, 就算唔收, 你都要寫張紙, 証明你有 ...

所以我咪係一個silly employer

男爵府

polo_bb 發表於 19-2-22 15:03

咁件事結果係點? 條友 r 唔 r 到?

男爵府

Solarflare 發表於 19-2-22 13:48

你笨左了。多啲睇bk, 就算唔收, 你都要寫張紙, 証明你有 ...

請問點寫?
隋心而行

男爵府

文件一定要做多唔可以做少。
請bun的話, 我一定全屋放cam (除左姐姐床及沖涼房), keep 最少一年 record (買啲cam可以save落hard disk既)。因為而家啲白痴 cheer org 果啲, 成日幫啲姐姐敲詐。連炒人交收都要係cam下進行, 才能自保。你都經歷過, 啲官只幫外人, 啲 cheer org 只幫外人, cam record 係我地香港僱主唯一既保障。

別墅

即係最後比多左$500 Seattle 哂?
我曾經聽過朋友講個case ,佢地呢啲無理據屈錢,主要是延長在港時間,但顧主在上庭前,可以因工作理由反向法庭延期,朋友話佢朋友前後延期兩次,延期左14日再14日,個姐姐反而自己返返菲,終止追討。佢話姐姐應該係嚴香港消費高,話領事只是提供住,但食係自己比,應該太高消費所以回家鄉。

男爵府

leewu 發表於 19-2-22 16:31
請問點寫?

http://madamlan.blogspot.com/2017/06/why.html?m=1

可以去呢度參考如何寫

男爵府

Harriethung 發表於 19-2-22 18:43
我曾經聽過朋友講個case ,佢地呢啲無理據屈錢,主要是延長在港時間,但 ...

好辦法喎。

男爵府

http://madamlan.blogspot.com/2017/06/?m=1

介紹呢個blog比你, 超多野學。
下次要做一個精明僱主!

PonyMom    發表於 19-2-22 22:43

複式洋房

Part 7
個官玩左好耐,然後話法院提供俾工主既翻譯有下一單job, 仲有半個鐘就要走,要加快否則要開第2場聆訊,之後話工主係little girl and first time to come hk,但工主28歲有2個細路,唔知道香港工作既辛酸,所以好同情佢,但另方面又好同情僱主,俾左中介費但工人只係做左3星期,之後佢就懶公道俾左個和解方案,佢上網查工主簽證最後一日既機票幾錢,話幫我扣返之前俾多既糧,叫我俾個尾數個工主,講真條數好細,只係375,比之前調解500仲少,重點係要我俾多次機票錢,即係我錯啦,收據寫埋flight no, 工主簽晒名都可以唔算數,只因佢第一次黎香港 ,佢話如果工主黎左10年就唔會同情佢喎!

複式洋房

Part 8
個官話我唔接受呢個和解方案,今日就結唔到案,要排一個月後再審,而且雙方都要額外舉證, 叫我得些好意需回手,又叫我計下成本效益,咁簡單既數我識計,多數香港人都要返工搵食,邊咁得閒同工主慢慢玩,再拖一月佢咪可以有更多時間係香港搵工,我咪仲佢計,最後唔想煩先無奈接受呢個超級無理既方案!
總結黎講,個官只係想盡早結案,而驚個工人冇錢走要政府埋單送佢走,其實未開庭前已諗好點焗,因為開庭前有staff 打俾我叫我問airline可唔可改之前張機票,開庭只係一個形式,無審先判,無論僱主證據有幾充份,做到幾足,呢個政府只會保障外人,視香港僱主為無物!可悲!

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-2-22 10:32
快D投訴,得3星期, 完全混吉嘅。

可以點投訴?

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-22 19:17
http://madamlan.blogspot.com/2017/06/?m=1

介紹呢個blog比你, 超多野學。

謝謝

複式洋房

Harriethung 發表於 19-2-22 18:43
我曾經聽過朋友講個case ,佢地呢啲無理據屈錢,主要是延長在港時間,但 ...

乜領事會提供住宿咁好?唔怪得bunbun可以玩到咁盡啦!不斷延期咪可以有更多時間俾佢搵工,咪仲益佢!

Btw,佢只係R多375,比調解我肯比500仲少

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

polo_bb 發表於 19-2-22 22:30
可以點投訴?
揾張A4白纸, 可中英齊寫

To: Immigration
Fax no. 21579181

Re: contract number
工人名

我要投訴這工人

點衰法
1)
2)
3)