買咩鑊琴用啲?主要比姐姐用

forever_bobo
|
我唔係好識廚房野,姐姐成日搞埋我啲鑊,想請教有咩鑊會琴d唔會咁易整甩啲coating?
mypig
|
一定不銹鋼,點用都唔衰,之前比易潔佢,2個月玩完
forever_bobo
|
mypig 發表於 19-2-22 00:04
一定不銹鋼,點用都唔衰,之前比易潔佢,2個月玩完

不鏽鋼會唔會好易癡底?
我之前比到佢用易潔鑊,玫瑰鍋嗰啲唔掂

mypig
|
forever_bobo 發表於 19-2-22 08:07
不鏽鋼會唔會好易癡底?
我之前比到佢用易潔鑊,玫瑰鍋嗰啲唔掂

識用係唔會痴底架
babycoming
|
我都係忍痛一次過貴D換晒不銹鋼 , 買左fissler , 話知佢點樣刷都唔理, 換左2年,亞姐無再2-3個月叫我換一次鑊喇

買時問左Fissler個姐姐點用先唔會痴底, 真係唔痴底, 連我自己都超鐘意
mrtingho
|
俾姐姐用最好用黑金剛黑鐵鑊, 千祈唔好買易潔鑊,我已經有2隻TOFEL平底鑊俾姐姐報銷左,
不銹鋼都好, 但好易痴底
babycoming
|
mrtingho 發表於 19-2-22 10:36
俾姐姐用最好用黑金剛黑鐵鑊, 千祈唔好買易潔鑊,我已經有2隻TOFEL平底鑊俾姐姐報銷左,
不銹鋼都好, 但好易 ...
不銹鋼用得對係唔痴底架, 好好用好正, 我就電磁爐用唔到黑鐵鑊 , 買過隻de buyer鐵鑊, 反而姐姐唔識用, 生鬼晒銹
midlife-andy94
|
熟鐵鑊,去上海街買,開好鑊後比佢用,煮菜燒焦了就燒灰再開一次鑊,幾廿蚊,平靚正!

andyman
|
我用鑄鐵鍋, 用左超過5年, 好用夠鑊氣。
mrtingho
|
早幾日見住工人姐姐洗碗用鋼絲刷洗我隻易潔鑊, 個心好似流緊血咁, 但自己鐘意煮西餐, 無隻平底鑊係屋企又唔得
Chenglc
|
回覆 forever_bobo 的帖子

我去上海街買生鐵鑊比佢用
nswrn
|
買 Swiss Diamond, 想爛都唔係咁易.
bosch
|
mrtingho 發表於 19-2-22 16:08
早幾日見住工人姐姐洗碗用鋼絲刷洗我隻易潔鑊, 個心好似流緊血咁, 但自己鐘意煮西餐, 無隻平底鑊係屋企又唔 ...

想個心止血, 一係唔好再用龬絲刷, 一係買隻熟鐵平底鑊俾佢用.

我日日煮西餐, 用De buyer 平底鑊, 佢本身冇coating 既熟鐵鑊, 點省都得. 平時用熱水+海綿洗就得, 等隻鑊有時間去形成一層不黏塗層, 但另一邊有人話咁樣係食緊千年油, 你要衡量樣好囉....

lodge 係生鐵, d 平底鑊都係冇塗層.

生熟鐵鑊好重, 各有優缺點.

ah-gu
|
bosch 發表於 19-2-23 20:35
想個心止血, 一係唔好再用龬絲刷, 一係買隻熟鐵平底鑊俾佢用.

我日日煮西餐, 用De buyer 平底鑊, 佢本身 ...

我用Lodge ,平過debuyer一大截 ,煎蘿蔔糕唔會痴底,煎蛋都好靚。
bosch
|
ah-gu 發表於 19-2-23 21:18
我用Lodge ,平過debuyer一大截 ,煎蘿蔔糕唔會痴底,煎蛋都好靚。

你用Lodge 有冇用到有不黏層? 冇不黏層係咪都可以煮到唔痴底? thx.

ah-gu
|
bosch 發表於 19-2-24 00:15
你用Lodge 有冇用到有不黏層? 冇不黏層係咪都可以煮到唔痴底? thx.

應該得一款,佢唔係易潔鑊,冇不黏層,買前鑊已經養好左。說明話第一次用滾水洗就用得,我用肥肉煎下個鑊。頭幾次用都係煎下d多油食物,每次用完都係用銅絲刷擦。跟住沖一沖水,再燒乾個鑊,否則易生銹。鐘意可以再用油養,不過lodge就係出名粗用,所以我冇。
用多幾次就煎任何野都得。如果多數用黎煎扒或多油食物仲好,一定唔黏。
babycoming
|
bosch 發表於 19-2-23 20:35

我日日煮西餐, 用De buyer 平底鑊, 佢本身 ...

De Buyer我都有, 不過我姐姐用唔掂, 用到生晒銹, 而且姐姐話鐵鑊好重,勁唔鐘意用,工人姐姐最愛用返不銹鋼鑊
IloveJJ
|
mrtingho 發表於 19-2-22 16:08
早幾日見住工人姐姐洗碗用鋼絲刷洗我隻易潔鑊, 個心好似流緊血咁, 但自己鐘意煮西餐, 無隻平底鑊係屋企又唔 ...

我見日本城有兩款中式鑊係平底,電磁爐都用得,一款不銹鋼(蜂鍋),另一款生鐵(好重),唔知用佢可否代替平底鑊呢?
mrtingho
|
回覆 IloveJJ 的帖子

易潔鑊煎蛋唔使太多技巧, 相反用不銹鋼/生鐵鑊無返咁上下技巧煎蛋實痴到一餅野, 我唔信工人姐姐有咁勁