如果子女將來做 waiter.....

winnietingting
|

大家有什麼意見 ?謝謝大家意見
算死草
|
winnietingting 發表於 19-2-21 20:27
今天到餐廳吃飯, 見到位waiter, 好似朋友的囝囝, 覺得很心痛, 因覺他揾錢不多。

突然想到如自己女兒將來做 ...

叫佢做好d,對客要有禮貌,人地叫唔好咋聽唔到。
ccysj01
|
有正當職業,一定比躲在家要父母養過世好得多
cissie    發表於 19-2-24 01:42
一之蘭太太    發表於 19-2-23 10:41
tansyneko    發表於 19-2-22 13:37
日月水火    發表於 19-2-22 13:36
wcpcelia    發表於 19-2-22 12:05
幸福花    發表於 19-2-21 21:25
壞蛋獎門人
|
都係打份工,腳踏實地好過唔做野係屋企hea 行行出狀元
newspaperhang
|
正當職業,無問題
終極熊貓
|
winnietingting 發表於 19-2-21 20:27
今天到餐廳吃飯, 見到位waiter, 好似朋友的囝囝, 覺得很心痛, 因覺他揾錢不多。

可能由低做起,為踏腳石呢~

不少電力公司煤氣高層都係由大家睇唔起嘅職位開始做起~
BONAQUA
|
咩工種都需要人做
最緊要佢生活開心
sheenaho
|
正正經經一份工, 有咩問題? 點解你會咁諗! 加上之前個公屋帖, 真係越覺而家D人笑貧不笑娼.
油麥麥
|
可能係兼職賺零用錢、賺多少少!勤力係好事!不要睇少每個工種每個職位!
cy101
|
要你養仲慘, 正當職業有乜問題!!!
llssisi
|

行行出狀元
做乜嘢都要俾心機去做

難離難捨
|
有d人讀書差唔識玩香港教育制度呢個遊戲
唔代表佢唔叻
如果一個人hea下hea下就算比佢做老闆都唔會成功
但用心做就算做侍應都可以學到好多野
我有朋友由做侍應>經理>轉做酒店>酒店中層管理
wcpcelia    發表於 19-2-22 12:06
hoho1119
|

好過做癈青, 拎綜緩。
如果孩子本來就不是讀書的料子, 肯做已經好好。
wyl    發表於 19-2-22 22:19
pomanlife
|

翠華老闆之前送外賣都做到上市,行行出狀元
cakii
|

做 waiter 唔算心痛,做廢人仲心痛,所謂行行出狀元,當係一種磨練都唔錯
pomanlife
|
hoho1119 發表於 19-2-21 20:37
好過做癈青, 拎綜緩。

X2
cakii
|
hoho1119 發表於 19-2-21 20:37
好過做癈青, 拎綜緩。

超同意
angelmame
|
無問題
Acaciacacia
|

唔係個個都讀到書,侍應乃正當職業,何來痛心?

good_pig
|

做waiter都係正當職業呀

人地阿媽都未心痛啦