有無言語治療師介紹?

WingYeung0419
|
想幫仔仔約睇言語治療,有無專睇小童嘅介紹?我個仔3歲4個月
TelGirl
|
WingYeung0419 發表於 19-2-21 21:02

搭單問下:我現正搵緊,我想幫仔做評估先,今日打電話問過協康,要交表先,唔知有冇人知協康等評估要幾耐呢?
TelGirl
|
WingYeung0419 發表於 19-2-21 21:02

你仔宜家情況點?我仔2歲6個月,爸爸媽媽都唔叫,健康院有轉介,但時間實在等得太耐了,都係搵私家算

kyk
|
試打去健康院見姑娘,姑娘評估完有需要就見醫生,跟住轉介去言語治療部。但健康院通常都 hea 你叫你 4 歲先一次過 check,咁你表現得好擔心,話想如有問題,可快 d 治療,唔想 miss 咗黃金期。

或可去協康會 check check
|
TelGirl 發表於 19-2-21 21:14

你仔宜家情況點?我仔2歲6個月,爸爸媽媽都唔叫,健康院有 ...

我仔主要懶音多,好懶條舌唔點郁,打去2間book都話要等覆再約到醫生,但等幾耐又話唔定
|
kyk 發表於 19-2-21 21:14
試打去健康院見姑娘,姑娘評估完有需要就見醫生,跟住轉介去言語治療部。但健康院通常都 hea 你叫你 4 歲先 ...

我之前去過,佢約都唔幫我約睇醫生,話再等大少少先,我驚等得耐遲d再花再多時間去治療
kyk
|
WingYeung0419 發表於 19-2-21 21:26
我之前去過,佢約都唔幫我約睇醫生,話再等大少少先,我驚等得耐遲d再花再多時間去治療
...

我女果時係某 d 音發唔到,3 歲幾我打去健康院,佢又係話叫 4 歲返去先一次過 check,我話等到4 歲足先可以再約時間,又唔知約到幾多個月後,我又話唔想 miss 黃金期,之後佢先話約見姑娘。不過就算轉介去言語治療部再排期睇都要差不多等成年。

我果時一邊等一邊自己排協康,因我要就返工時間,所以都等咗好耐,基本上政府同協康個時間都係差不多。如果你咩時間都得,咁可能會快 d。你可以照申請先,佢有時間俾到你就會約你做評估,跟住就可以開始治療。
kyk
|
WingYeung0419 發表於 19-2-21 21:26
...

你試吓話約姑娘,因應該係姑娘睇咗先,有需要就見醫生,我女果時見完姑娘,即安排見醫生,跟手醫生就寫紙去言語部。
michelle1222
|

建議去NGO嗰啲,質素會較為有保證呢。例如協康會,耀能協會。
|
kyk 發表於 19-2-21 21:36
你試吓話約姑娘,因應該係姑娘睇咗先,有需要就見醫生,我女果時見完姑娘,即安排見醫生,跟手醫生就寫紙 ...

好的,謝謝!試下2邊都約!感激你的意見
|
michelle1222 發表於 19-2-21 21:37
建議去NGO嗰啲,質素會較為有保證呢。例如協康會,耀能協會。

好的,謝謝
Ytfc
|
耀能、領思都有,一個月內做到評估
TelGirl
|
Ytfc 發表於 19-2-21 21:50
耀能、領思都有,一個月內做到評估

請問耀能,領思,評估報告政府認可嗎?評估幾錢?謝謝
michelle1222
|
TelGirl 發表於 19-2-21 22:11

點為之政府認可?
lalang02
|

我有個用開 你pm我 我俾contact 你
靚女一名 好有耐性
kit2011312
|
我有上開私人係荔枝角,時間上會快d如果你有需要可以pm我
Ytfc
|
TelGirl 發表於 19-2-21 22:11

報告係兒科醫生出嘅,可以拎去政府排服務

我當時係做全面發展評估,冇記錯應該係3千幾
Wingfai
|
kit2011312 發表於 19-2-21 22:52
我有上開私人係荔枝角,時間上會快d如果你有需要可以pm我

請PM。謝謝(emoji)
姆貓
|
TelGirl 發表於 19-2-21 21:11
搭單問下:我現正搵緊,我想幫仔做評估先,今日打電話問過協康,要交表先,唔知有冇人知協康等評估要幾耐 ...

試下找沙田庭恩中心!
szeszes
|
我仔當年係 旺角始創中心 思卓