今年老鼠似乎早出現了

seaheart88
|
往年媽媽家是近暑假才發生。。。。今天回媽家。。。她說已出現。。。始終老人家關窗不夠緊實。。。唉。。。。現在才3月未到。。真擔心再熱些仲多老鼠。。。
Poyau
|
好過全年無休
seaheart88
|
Poyau 發表於 19-2-21 21:33
好過全年無休

其實現在都差不多。。。都吾知可以點搞。。。
Strawberrys
|
所有窗安不銹鋼防蚊/鼠網,防止入屋!
seaheart88
|
Strawberrys 發表於 19-2-21 23:58
所有窗安不銹鋼防蚊/鼠網,防止入屋!

我懷疑佢係怕抽氣扇入嚟。。。

如果裝咗全部防蚊窗花。。佢係咪唔可以再打開嚟晾衫?
熊妹妹
|
因為今年很早回暖,冬天都冇咩凍過,蛇蟲鼠蟻的繁殖率特別高
wcpcelia    發表於 19-2-22 15:20
熱媽
|
依家D米奇真係年中無体,朋友鋪係D舊區,我都成日落去同佢吹水,每次都聽/見到米奇的尿/糞便在地下,箱面上咁,有時仲見到隻米奇係我視線附近行過
luckyQ
|
seaheart88 發表於 19-2-21 21:24
往年媽媽家是近暑假才發生。。。。今天回媽家。。。她說已出現。。。始終老人家關窗不夠緊實。。。唉。。。 ...

對!大家要勤力D打去食環1823
seaheart88
|
luckyQ 發表於 19-2-22 07:34
對!大家要勤力D打去食環1823

打去1823?話俾聽有多老鼠喺附近?
luckyQ
|
seaheart88 發表於 19-2-22 07:38

叫你搵邊個部門你就講,自動轉介食環署,如果有人聽你就講情況比佢聽留低地點同你電話就OK啦,唔係就錄音
luckyQ
|
seaheart88 發表於 19-2-22 07:38

好快會處理的
luckyQ
|
熱媽 發表於 19-2-22 07:29
依家D米奇真係年中無体,朋友鋪係D舊區,我都成日落去同佢吹水,每次都聽/見到米奇的尿/糞便在地下,箱面上 ...

其實大家忘了有蚊都可以打去食環署,你唔打佢唔會同你滅蚊的
熱媽
|
回覆 luckyQ 的帖子

已經做了,但政府人員做野,時間耐,成效細,附近加上又有食店,真係呢頭死完,果頭又生番
iamlazy
|
點解而家咁多老鼠入屋,好驚
登!登!登!
|
回覆 熊妹妹 的帖子

屋企棲下木棉樹都已開花, 不過樹枝仲有好多枯葉....好奇怪現象
登!登!登!
|
回覆 seaheart88 的帖子

有D抽氣扇有面罩應該可以防老鼠入屋
seaheart88
|
登!登!登! 發表於 19-2-22 09:19

有D抽氣扇有面罩應該可以防老鼠入屋

Oic。。等我去了解下。。。thx
登!登!登!
|

KXK, PansonXXX
Strawberrys
|
seaheart88 發表於 19-2-22 07:16
我懷疑佢係怕抽氣扇入嚟。。。

如果裝咗全部防蚊窗花。。佢係咪唔可以再打開嚟晾衫?

不是窗花,是網;可以窗花上加網或窗花連網一併安裝,活動的可以開到窗晾衣服在外。
抽氣扇窗位也可在內或外加不銹鋼網,絕老鼠入屋的機會,再清屋內雜物,收好有氣味的食物。
ra姐
|
會有休息架咩?