自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次裝修無知問:
新造廚房打算買洗碗碟機、抽油煙機、嵌入式蒸焗爐和枱下裝濾水器。請問裝修師傅通常係咪會幫我裝埋以上電器?還是要我出去另外俾錢找師傅裝?
濾水器方面,枱面要轉窿放水龍頭。我應唔應該叫師傅在枱面鑽左窿先?還是等佢裝好成個廚房才鑽窿?
謝謝

珊瑚宮

畀面勳章

momokeikei 發表於 19-2-21 21:44
第一次裝修無知問:
新造廚房打算買洗碗碟機、抽油煙機、嵌入式蒸焗爐和枱下裝濾水器。請問裝修師傅通常係 ...

1)基本上除非你係通過裝修師傅買呢啲電器,如果唔係一概要自己安裝或比錢裝修師傅幫你裝。
2)裝濾水器 ~ 你先同裝修師傅溝通咗先,等佢決定點做。

子爵府

第一次裝修無知問:
新造廚房打算買洗碗碟機、抽油煙機、嵌入式蒸焗爐和枱下裝濾水器。請問裝修師傅通常係 ...

你預算好買邊幾款電器,最好有型號、尺寸俾師傅預位、整電制, 嵌入式爐要大watt數電制位的

但裝修唔會幫你安裝的,電器安裝多數係購買時包埋安裝,如果唔包就要另外俾錢叫師傅裝
我裝3M 濾水器都係自己俾錢叫3M裝,你同裝修溝通好位置,3M師傅嚟到即刻鑽窿裝,好簡單

男爵府

MerryMe 發表於 19-2-21 22:39
你預算好買邊幾款電器,最好有型號、尺寸俾師傅預位、整電制, 嵌入式爐要大watt數電制位的

但裝修唔會幫 ...

多謝兩位回覆。知道電器要另外俾錢人裝了謝謝。濾水器方面,問過師傅枱面開窿問題,佢好似唔係好想做,可能冇人咁做?或者想少做少錯掛。我都打算裝3M濾水器,但打算去美國亞馬遜買,平成倍,但香港代理好似唔會幫手裝。最怕出去搵啲水喉師傅裝,唔識鑽石英石枱面,鑽到烈晒就慘了。我有冇過分擔心?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果係比裝修設計公司搞,係一條龍服務,有錢就得,要裝d咩入櫃野,講定先,揀左型號,就比尺寸佢地,濾水器新裝,一定係枱面,濾水器自己買又得,叫佢地買又得,計番算,佢地會幫你鑽孔安裝

珊瑚宮

回覆樓主:

連濾水器都唔想裝,好似有小小問題喎,有錢點解唔賺,係咪好細工程

伯爵府

我裝修時,比曬廚房電器既size, 電力要求、來去水位呢d師傅,咁有d電器(電磁爐、洗碗碟機)代理會派人黎睇位同check 下有無咩師傅要改,咁師傅造好,代理會派人安裝。

男爵府

oceandeepsea 發表於 19-2-21 23:11
連濾水器都唔想裝,好似有小小問題喎,有錢點解唔賺,係咪好細工程

唔算細工程了,全個廚房由佢地度身訂造的。而家揀好晒料,過兩日就開始生產,所以想佢哋生產埋個濾水器水龍頭窿俾我囉。佢哋真係唔想做架,係咪冇人咁做架?淨係叫我出去搵人裝,我只係驚人哋唔專業會鑽爛我塊枱面先叫佢地咁做啫

珊瑚宮

畀面勳章

momokeikei 發表於 19-2-21 23:36
唔算細工程了,全個廚房由佢地度身訂造的。而家揀好晒料,過兩日就開始生產,所以想佢哋生產埋個濾水器水 ...

Emmm 唔清楚你個廚房幾大,要做幾多嘢同佢報幾錢裝修費,但絕對唔算大工程。
不過叫佢鑽個窿都唔肯,又有些少問題。不過會唔會有其它理由呢?不過我自己唔 prefer 鑽個枱面。因為有機會漏水落入廚櫃。

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

第一次裝修無知問:

我係裝3m,裝修師傅幫我開孔裝,我厠所做枱上盤,所以佢都要枱面開孔,應該裝修師傅識做,仲幫我裝埋抽油煙機,慳返幾佰

子爵府

唔算細工程了,全個廚房由佢地度身訂造的。而家揀好晒料,過兩日就開始生產,所以想佢哋生產埋個濾水器水 ...

咁細單人地都唔知接唔接好....我都裝修完無耐,不過因為屋企人識裝所以自己裝埋,btw,我之前都係amazon 買左一set 3m under sink 濾水器重複左,平小小售,有興趣可以pm 我,無都無所謂嫁,我順口問下

大宅

回覆 momokeikei 的帖子

枱面全新做,開埋位係可以,事先同師傅講,我見現場開的! 最重要係抽油煙機,尺寸一定要合裝廚櫃尺寸,深度要足(經驗試過唔夠深裝唔到想要的機),火源和抽油煙機距離要足夠,否則安裝師傅唔裝唔保養! 要注意!

子爵府

momokeikei 發表於 19-2-21 23:02
多謝兩位回覆。知道電器要另外俾錢人裝了謝謝。濾水器方面,問過師傅枱面開窿問題,佢好似唔係好想做,可 ...

我廚房嘅台面係我自己另外訂,唔係用裝修公司提供的,所以裝修師傅無幫我開窿,只肯免費幫我裝台面
所以我寧願俾錢3M裝算,係貴d,但唔使煩,之後換芯先去amazon買
你自己搵個水喉師傅裝,如果有問題,都唔知點追

男爵府

回覆 小可愛11 的帖子

唔知算唔算大工程,

約80呎開放式廚房,

搵嗰間係專業只做廚房的(類似中英), 都係造晒所有上下廚櫃咁囉, 一開頭報價9萬幾, 覺得太貴減咗啲嘢(自己出去買SINK盘, 唔裝櫃下LED燈等), 最後要8萬
新造廚房想做枱下濾水器, 又靚又方便, 所以一定要鑽枱面了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

第一次裝修無知問:

合约如冇寫,唔包装電器。你要寫埋装燈添。

至於鑽枱面,告訴師傅你會装咩,几時鑽由佢決定。有冇考慮装電熱水爐诜碗,要整多個電制位。

男爵府

謝謝提醒, 會同師傅再夾夾

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-22 01:01

合约如冇寫,唔包装電器。你要寫埋装燈添。

師傅話我浴室個熱水爐可同廚房共用,所以唔洗裝多個

珊瑚宮

成個廚房都做到,係枱面鑽多個孔都唔做,有冇搞錯,多數裝係升盤左或右上角,濾芯放係升盤下,如果咁佢地肯唔肯同升盤開位,仲有煮食爐都要開喎

珊瑚宮

回覆樓主:

合約報價都打個底,用果個價黎比訂,唔係就無標準,究竟係計廿五萬定廿八萬?所以開工期間,係可以改野,加多減少都得,只要未做到就得,價錢whatsapp報就得,做好晒,會hold住條尾數,完工裝修公司就計條實數出黎,依個數先係堅

所以淘左d燈叫裝,到好後期加都得,之前無報到,係影響唔到

珊瑚宮

momokeikei 發表於 19-2-22 00:57
回覆 小可愛11 的帖子

唔知算唔算大工程, 約80呎開放式廚房, 搵嗰間係專業只做廚房的(類似中英), 都係造晒 ...

吊櫃下要做led燈,光猛好多,依d 有限錢

首頁

尾頁

跳至