自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐,我叫佢吾好再打,哦多左幾次之後,突然發大脾氣,勁用粗口鬧我,又叫我入房,吾想見到我,我今次忍吾住用番粗口鬧番佢(第一次,因我真系好嬲),佢話我好煩,成日叫佢吾好打,我話你打得耐,就要叫你停,因你吾識自律。我真系好傷心,点解咁對我。

男爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 21:52
我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐 ...

我真系吾知点做,我已經盡晒力去教,但都咁對我,我真系好想放棄佢,又得佢鐘意点就点,但我過不到自己。好辛苦。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔好嬲,反叛期係咁,唸返大家當年都係咁反叛,不過大家都激動左所以先爆粗啫

大宅

宜家啲game通常都要上網,同佢約法三章打既時間,過份就cut上網,唔洗嘈

同埋你都要理解打機過緊關,未必可以即刻停,佢好著緊玩緊,你又不停煩,其實忟憎少少係好難避免,大家互相尊重、體諒啦

複式洋房

fanny2014 發表於 19-2-21 21:59
我真系吾知点做,我已經盡晒力去教,但都咁對我,我真系好想放棄佢,又得佢鐘意点就点,但我過不到自己。 ...

日日比佢打!叫佢唔好番學日日打!打到佢厭

男爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 21:59
我真系吾知点做,我已經盡晒力去教,但都咁對我,我真系好想放棄佢,又得佢鐘意点就点,但我過不到自己。 ...

同小朋友傾多些, 搞好關係先

男爵府

我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐 ...

鬧父母已經唔啱,仲要講粗口更加不能,一定要嚴肅同佢講你不能容忍佢咁做,唔好俾佢慣咗。

wcpcelia    發表於 19-2-22 15:19
與智者為伍 與善者同行

公爵府

大家冷靜一下先再傾,風頭火勢講咩都無用,但之後要同佢講清楚點嬲都好,一定唔可以同父母講粗口,同佢傾下將來用手機時間,例如做完功課可以玩1小時,因為長期玩手機對眼和身體有好大影響,找多些親子時間同佢相處,等佢可以減少用手機,多溝通,多關心!

水晶宮

回覆 fanny2014 的帖子

叫佢老豆開聲

男爵府

falalala 發表於 19-2-21 22:00
唔好嬲,反叛期係咁,唸返大家當年都係咁反叛,不過大家都激動左所以先爆粗啫
...

以前我都反叛,但吾會用粗口鬧父母,佢一次又一次發脾氣的時候,就用粗口鬧,我真系好傷心。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢d反叛期既年紀係好惡搞,,,不如你試吓唔好理佢先,,比大家冷靜吓,,你越理佢,,佢一定唔會聽,,自己又辛苦。唔好迫得大家咁緊,,過多一排你再坐低同佢慢慢傾啦。加油呀

男爵府

堅媽 發表於 19-2-21 22:03
鬧父母已經唔啱,仲要講粗口更加不能,一定要嚴肅同佢講你不能容忍佢咁做,唔好俾佢慣咗。
...

講過,佢每次冷靜過後,就會話無下次。但下一次又系咁,我都吾知点做。

男爵府

又係你,又係呢個問題

問心,我覺得打機係表象。其實你個仔逃避緊你同埋逃避緊現實。

水晶宮

回覆 fanny2014 的帖子

佢控制唔到自己唔講。但都要同佢講佢唔可以對家人講粗口

男爵府

花生油子 發表於 19-2-21 22:06
呢d反叛期既年紀係好惡搞,,,不如你試吓唔好理佢先,,比大家冷靜吓,,你越理佢,,佢一定唔會聽,,自己又辛苦。唔 ...

吾好理佢一排,意思系佢打好耐,都吾好理佢?

男爵府

chillimom 發表於 19-2-21 22:08
又係你,又係呢個問題

問心,我覺得打機係表象。其實你個仔逃避緊你同埋逃避緊現實。

何以見得?講多些,点解逃避緊我。

大宅

fanny2014 發表於 19-2-21 22:11

有乜問題?成績有無影響?

珍珠宮

畀面勳章

fanny2014 發表於 19-2-21 22:11

係,,,由得佢。我對仔女之前都係咁,,唔讀書,,掛住玩,,到中三比校長趕出校,,到果陣就知衰喇,,要求校長比機會佢,,話一定比心機讀書。校長話如果你可以利用個暑假比d成績我睇,,我就考慮吓。點知個衰仔真係發力 比到成績個校長睇,,校長至比佢留低升上中四,,之後總算過得去仲大學畢業。所以你都唔好咁快放棄,,反叛期年紀係冇得硬碰硬,,等佢撞吓板就知父母對佢做既所有野係啱 加油呀

wcpcelia    發表於 19-2-22 15:19

琥珀宮

其實由細到大有冇同佢傾下計?發覺好多觀念都要由細個開始。
香港嘅教育制度好死板,精英制,但而家已經好好多,但14歲仲要困多幾年先可以出黎做野

珍珠宮

好媽媽勳章

花生油子 發表於 19-2-21 22:24
係,,,由得佢。我對仔女之前都係咁,,唔讀書,,掛住玩,,到中三比校長趕出校,,到果陣就知衰喇,,要求校長比機會 ...

好好啊,勵志的故事

首頁

尾頁

跳至