自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mandy952 發表於 19-2-21 22:58
其實由細到大有冇同佢傾下計?發覺好多觀念都要由細個開始。
香港嘅教育制度好死板,精英制,但而家已經好 ...

小學階段,乜都同我講,關係好好,但上中學之後,就越來越少講野比我知,成日為上網打機而嘈交。

公爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 21:52
我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐 ...

比著我,我唔會同同講嘢,cut wifi,cut電!再嘈,飯都唔煮,飯錢亦唔會主動比,同佢講多句都嘥氣!

要食飯咩,主動嚟同我講,我先慢慢同佢講條件!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 19-2-21 22:07
講過,佢每次冷靜過後,就會話無下次。但下一次又系咁,我都吾知点做。
...

應承冇下次、 但冇守承諾、 必須要去承擔後果、要卑後果佢
要直接話佢知、對媽媽吾尊重、已經過你底線
揾學校社工幫手、 打機已經成癮
要好好正視個問題

伯爵府

BK Milk勳章

我都是一個傷心的媽媽,小朋友有社工跟現在。可以考慮請學校,社工幫忙

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 19-2-21 23:09
小學階段,乜都同我講,關係好好,但上中學之後,就越來越少講野比我知,成日為上網打機而嘈交。
...

親子關係 黃金十年、 十歲前儲落良好親子關係、溝通、到青春期就系用緊、之前儲落感情、關係、去抵擋青春期磨擦

男爵府

我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐 ...

馬上終止佢手提電話合約, 家中寬頻馬上取消, 實行斷佢水又斷佢糧, 由呢秒鐘開始唔再俾零用錢佢

仔女都係咁話,有啲人唔受下教訓唔識死, 做父母有時候一定要非常強硬

男爵府

同個仔傾多些

男爵府

appledai 發表於 19-2-21 23:19
我都是一個傷心的媽媽,小朋友有社工跟現在。可以考慮請學校,社工幫忙

其實上一次講粗口及少少推撞我,已經揾過班主任和學校社工倾,社工話如果啊仔吾系見佢,系無得迫佢見,佢話中學系咁。我都好想啊仔見下社工,第社工輔導下佢。

男爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 23:09
...

我中午食飯成日見到啲中學生個個沉迷打機, 我朋友個仔就係由佢第一部智能手機開始,成績由全校第一變全級第尾, 後尾佢決心斷水斷糧, 將所有手提電話plan同寬頻取消曬, 再cut埋佢所有零用錢, 佢個仔先至開始態度軟化, 跟住佢同個仔講數,除非你考返全級第一,先至會 恢復返你所有嘅嘢, 結果佢個仔真係考全級第一

男爵府

baby1628 發表於 19-2-21 23:21
馬上終止佢手提電話合約, 家中寬頻馬上取消, 實行斷佢水又斷佢糧, 由呢秒鐘開始唔再俾零用錢佢

仔女都 ...

有諗過,但驚有反效果,對時迫佢系街留連(周圍都有免費上網),惯左系街,吾肯返家重麻煩

珍珠宮

明白你。恨鐵不成鋼。
你想佢好,佢唔明,重要怪你多事。
我都好後悔當年點解要生佢地,而家甩唔到身。趕佢地走又唔係,日日見到就眼冤。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

回覆 fanny2014 的帖子

男仔反叛期真係難攪,唯有平時多啲溝通睇吓會唔會好啲。

水晶宮

回覆樓主:

如果再鬧你推你,可唔可以離家出走一兩天咩都唔理唔接電話睇佢會唔會知驚收斂下
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

worthy 發表於 19-2-21 23:38
明白你。恨鐵不成鋼。
你想佢好,佢唔明,重要怪你多事。
我都好後悔當年點解要生佢地,而家甩唔到身。趕 ...

我有睇你的post,你啲仔仔生性未?你講得啱,我而家都後悔生左佢。

男爵府

baby1628 發表於 19-2-21 23:25
我中午食飯成日見到啲中學生個個沉迷打機, 我朋友個仔就係由佢第一部智能手機開始,成績由全校第一變全級 ...
咁誇張?
Cut嘢唔work咖,佢地會去街搵wi-fi
Cut零用錢就唔好咁絕,減啲囉。

男爵府

回覆樓主:

我好明白你感受,我仔都一樣好鐘意打機,我返工前放工後見到嘅佢都係好努力打機中,由初初哦到大家都煩,佢有發脾氣但未至於係我面前講粗口但我諗個心肯定有閙緊我,後尾我覺得大家硬碰硬都解決唔到問題仲好傷感情,如果鐘意打機嘅人真係好難可以叫佢唔好打,真係好似毒癮咁,唯有半放棄,任佢打飽佢,轉用軟功,同佢傾多d,同佢講打機唔緊要,記得要顧住身體,唔好打壞眼,記得打一陣要休息下,間中問佢打咁耐辛唔辛苦 ……係咁講講氹氹,總之就心裡幾把火。
結果證明,我呢個方法係有用嘅,你可以考慮試下。

禁止訪問

男爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 21:59
我真系吾知点做,我已經盡晒力去教,但都咁對我,我真系好想放棄佢,又得佢鐘意点就点,但我過不到自己。 ...

係會好傷心,我自己經驗就係唔好家長式嘅方法去教訓佢,要用朋友傾解方式,投佢所好,再去同佢分析指引佢,傾解不斷同佢傾解,要佢自己明白道理,而唔好强加家長自己嘅意願比佢,慢慢關係越好。

珍珠宮

其實我覺得佢心裏面有其它不滿, 只不過係無啦啦唔會挑起傾, 你對佢不滿時, 佢一併把他抑壓的不滿通過粗口發洩

男爵府

maymay220hk 發表於 19-2-21 23:21
親子關係 黃金十年、 十歲前儲落良好親子關係、溝通、到青春期就系用緊、之前儲落感情、關係、去抵擋青春 ...

你講得非常啱,關係良好唔會有青春反叛期呢個問題,係真嘅。真係唔好用家長式嘅對立去教,只會越黎越惡劣。

首頁

尾頁

跳至