自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔明點解成日話打機對身體唔好
唔打機喺屋企有咩做?
睇書都壞眼架喎除左睇公仔書漫畫
睇電視都壞眼架
彈琴畫畫做勞作?
開部衣車出黎做縫紉?
定同人傾電話消磨時間

其實最後尾心入面米又係想叫個仔女去溫習溫習溫習同考好個試

青春期嘅仔女就係睇穿家長依種心態
你叫佢去東佢偏要去西
你試下打機打得叻過佢,唔采佢唔理佢
或者叫佢一齊開枱打麻將同佢玩到天昏地暗
物極必反
玩到盡佢就專心讀書架啦

推介閱讀:《你的孩子不是你的孩子》短篇小說,我知有好多家長成日叫仔女讀書但係自己只睇蘋果動新聞,所以如果你「無時間」讀完,請直接揭去最後一篇作者講自己經歷。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

fanny2014 發表於 19-2-21 23:46
我有睇你的post,你啲仔仔生性未?你講得啱,我而家都後悔生左佢。

我情况仲差過你,我個sen仔撞我問候我全家..我冇用過粗口回佢..深呼吸,冷静地提下佢,我全家係包括佢自己。父母都用粗口,不是個好榜样呀....唯有忍到佢冷静才教。道歉完又loop過。

佢亦因打机由全级排頭十,跌到去唔合格,做全级包尾那幾位。断wifi断零用只係逼虎跳場,佢在街用hot spot/free wifi 唔知會不會識倒壞人。家長唔俾夠錢就去偷(佢有偷)或去做犯法野赚錢打机。一留案底,前途盡毁。

我地後悔都冇用,我唯有守住佢、教導佢至18歲,要佢去打工或学門手技,一早講明,18後我地唔會再養佢。佢自己贪玩就自己承担後果。希望佢捱過苦會生性。一息尚存仍有希望有改變。

大家加油

禁止訪問

複式洋房

反叛期細路既常態

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

MGM_DRAGON 發表於 19-2-22 00:15
唔明點解成日話打機對身體唔好
唔打機喺屋企有咩做?
睇書都壞眼架喎除左睇公仔書漫畫

長期做低頭族會影响頸椎,有机會伸唔番直。

睇電視營幕大,手机營幕细,眼肌肉長期不放鬆近視會加深。睇書多都會近視,但書裹的字不會四圍跳,當然係打机傷眼d。

有正常興趣例如打波聽音樂我都好鼓勵,但佢宅到唔出街當然唔好,社交生活都少左。whatsapp多左,同人接觸就少左。

伯爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 21:52
我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐 ...

樓主先生點睇?

大宅

我個仔14歲,之前試過幾次嘈交,有用粗口鬧我,但冷靜過後,會講對吾住。又話下次吾會。剛剛佢又打機打得耐 ...

會唔會試下其他方法,嬲下佢扮唔彩佢或寫封信放佢房頭,表達自己,同佢講媽咪其實好傷心,緊張你,但我係為你好咁?講明用粗口係唔岩既行為無論對父母或他人。我大我細妹好多,我教佢都係用書信表達。見佢唔岩會即時話,然後再等佢返學放封信同佢講,我知佢有睇,有時反叛期都要屋企人關心,有時太煩相反佢地會更加覺得我地得個煩字。佢打機,我會問清楚佢仲有幾耐。然後一到時間就叫佢停。因為時間佢自己定,我話佢佢都無得話。同埋以前我一發脾氣我媽會嬲我唔理我,叫我食飯但會一直唔同我講野,我就會知衰。同埋唔好話啲學生,連我老公打機都無停,睇見都眼火爆。

大宅

fanny2014 發表於 19-2-21 23:09
小學階段,乜都同我講,關係好好,但上中學之後,就越來越少講野比我知,成日為上網打機而嘈交。
...

青春期比較反叛,不能硬碰硬,佢打到火起,你走去叫佢唔好打,佢自然發哂火,衝突得多 會影響大家關係。以前聽過男性朋友講點解成日打機,一來壓力大可發洩。有唔開心唔想同人講時,打機時可以分散注意!佢用粗口鬧你係唔啱,比時間大家冷靜下,呢幾日大家當大家透明!日後搵d時間約個仔出去食飯傾下計啦

伯爵府

講多一次係咁收起佢 次次鬧你點得

水晶宮

我個仔都係咁!我由得佢,硬碰硬未必收效!一有機會平心静氣同佢傾下道理。。。慢慢教!有時我都會好傷心!

珍珠宮

畀面勳章

我好明你個感受
因為我細佬又係咁我同佢差10有多
講係無用先入為主你係管佢唔係關心佢
我細佬我同佢fd所以佢會同我傾心事
我先知原來佢咁諗我父母
有時做野忙無理佢再同佢傾返佢又會覺得
你之前都無理我而家又理返我想點
嘈完都會喊咁口話好嬲自己咁對我
唯有做朋友慢慢去建立關係
比佢知尼個世界仲有人等佢轉身回頭唔會唔要佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

留毛學野。我仲控制到大二仔,不過佢地d脾氣越黎越臭。

而家我仲有會限時間,講明打幾耐機至俾玩。中途休息,熄機前早五分鐘出聲。

唔打機時就做其他野,行街,踩單車,買餸,游水,玩board game 等乜都有。翻新屋企會叫佢地幫手,佢地想整野食都任佢地做。

我都好鍾意打機,明白俾人打擾或者冇得玩時真係會忟。以前個仔打機,間中我跟住打,仲要打得高 level 過佢地之後再個group招佢地入會一齊打,或各有各打,大家一齊打完一齊熄機,佢地會冇咁惡。

好彩我有三個,唔打機咪打交,唔駛下下要我陪玩。

樓主唔好太在意個仔既反應先,試下出軟功,搵多d 細藝俾佢做,試下得唔得。

男爵府

fanny2014 發表於 19-2-21 23:33
有諗過,但驚有反效果,對時迫佢系街留連(周圍都有免費上網),惯左系街,吾肯返家重麻煩
...

我大女都係咁,咩都唔比之後就離家出走,個陣又擔心又心痛又要四圍搵佢,所以真係要小心處理,我用咗兩三年時間先捱過個段日子,係好辛苦不過無辦法,加油呀

珍珠宮

20020116 發表於 19-2-21 23:14
比著我,我唔會同同講嘢,cut wifi,cut電!再嘈,飯都唔煮,飯錢亦唔會主動比,同佢講多句都嘥氣!

要食 ...

呢種方法太高壓
唔係人人受落㗎

我媽媽有朋友向佢哭訴
個囝漏夜執野走
原來一早已偷偷在外面密密返兼職
租劏房自己住
再搵朋友家長幫手擔保之類
而家淨係肯聽電話,連地址都唔肯俾
我媽媽都聽到呆咗

公爵府

yurijm 發表於 19-2-22 02:13

呢種方法太高壓

所以出手咪要夠快囉,12-14歲唔處理,等到佢15-16歲,甚至17-18歲有毛有翼先出手,其實不如算罷啦!

公爵府

如果根本已是網絡成癮,大家仲同佢講“愛的教育”就係多餘兼浪費時間!大唔唔去試下同啲“癮君子”講愛的戒毒?!睇下戒唔戒到?!唔好再蹉跎時間喇,蹉跎時間越多,個癮越深!

琥珀宮

fanny2014 發表於 19-2-21 23:09
小學階段,乜都同我講,關係好好,但上中學之後,就越來越少講野比我知,成日為上網打機而嘈交。
...

幾多歲開始打機?

水晶宮

回覆樓主:

如果講係聽的話,講1次就夠

如果講完係唔work的方法為何仍重覆使用呢個對你兒子唔work 的育兒技巧?

去問學校社工有幫助

水晶宮

我仔早幾個月開始患焦慮症後,就冇返學,日夜手機,由好乖變了最衰的人!好難過!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

余德淳博士的「戒打機的真相」
可先試聽1:15:00-1:17:00

https://m.youtube.com/watch?v=LPrdi288c0E

首頁

尾頁

跳至