插尿喉

瑜洛
|
請問有冇人產後插個幾星期尿喉後都仲係屙唔清小便? 有咩方法可以幫助拆喉後,快啲清小便?
Connie_cat
|
瑜洛 發表於 19-2-21 23:28
請問有冇人產後插個幾星期尿喉後都仲係屙唔清小便? 有咩方法可以幫助拆喉後,快啲清小便?
...

我諗最重要自己放鬆d,唔好太大壓力而去唔到小便
GCHK
|
好似話,去洗手間嘅時候,開下水喉,聽到水流聲,比較容易
haha748494
|
回覆 Connie_cat 的帖子

點解要插個幾星期,時間長左D,心情放輕鬆D。
candy2611
|
...

未試過插咁耐 出院嗰日屙得清就拆得
你試下半樽屙丫 即係紮馬屙會易屙啲 我生完頭兩三星期都要紮馬先屙到尿 之後慢慢正常返
ZH0622
|
脫咗尿喉,飲一大杯水,每去完小便再飲一大杯水,痾多幾次就清,有無種下菌果啲?會唔會係細菌感染?醫生有無話咩原因?
瑜洛
|
生完屙唔到尿,插左1日,拆後屙到3次,但分量太少,照過膀胱仲有好多水,需要再插2日,再拆同樣屙到但唔多,所以要再插7日。。。
醫生淨係話俾膀胱休息下,有啲護士話飲多啲水,有啲又話唔好飲太多,第2次拆有試過用熱水沖同full暖包,作用不大,過幾時再拆,想睇下有冇人有同樣經驗
Connie_cat
|
瑜洛 發表於 19-2-22 20:18
生完屙唔到尿,插左1日,拆後屙到3次,但分量太少,照過膀胱仲有好多水,需要再插2日,再拆同樣屙到但唔多 ...

我生完都去唔到小便,插咗1日尿喉,我覺得飲多啲水係有用,記得唔好俾太大壓力自己,盡量放鬆啲
瑜洛
|
Connie_cat 發表於 19-2-23 19:37
我生完都去唔到小便,插咗1日尿喉,我覺得飲多啲水係有用,記得唔好俾太大壓力自己,盡量放鬆啲
...

Try my best. Thank you
瑜洛
|
ZH0622 發表於 19-2-22 15:25
脫咗尿喉,飲一大杯水,每去完小便再飲一大杯水,痾多幾次就清,有無種下菌果啲?會唔會係細菌感染?醫生有 ...

無種菌吖
佢有時限,我又唔係完全屙唔出,我覺得如佢俾多啲時間會好啲啲
o12345678
|
...

樓主你係咪開刀?我以前見過d case 係咁 但你個case 都插得幾耐下 醫生有冇clamp 下條喉等你膀胱適應下?
瑜洛
|
o12345678 發表於 19-2-24 01:34
樓主你係咪開刀?我以前見過d case 係咁 但你個case 都插得幾耐下 醫生有冇clamp 下條喉等你膀胱適應下?
...

順產吖
拆左俾6個鐘,要去到一次小便,兩次小便後照膀胱內小便量
mamiewg
|
...

痾尿會唔會痛/有血,成日急尿痯唔清既感覺,會唔會尿道炎?試下飲d 紅莓汁睇下有冇改善
瑜洛
|
mamiewg 發表於 19-2-25 11:06
痾尿會唔會痛/有血,成日急尿痯唔清既感覺,會唔會尿道炎?試下飲d 紅莓汁睇下有冇改善
...

屙尿唔痛,冇血,有尿急感覺,但每次屙得好少。種左有菌,但冇講關唔關隻菌事。。。
臭Patpat小B
|
瑜洛 發表於 19-2-26 07:40
屙尿唔痛,冇血,有尿急感覺,但每次屙得好少。種左有菌,但冇講關唔關隻菌事。。。
...

甘現在仍未正常嗎?點照顧bb呀,辛苦你了
瑜洛
|
臭Patpat小B 發表於 19-2-26 09:47
甘現在仍未正常嗎?點照顧bb呀,辛苦你了

尋日返醫院拆喉再試仲係咁,唔見bb半日已經掛死我
仲話要我留院兩日,但講唔出原因,只係觀察,所以我簽紙出院了,掛住個尿袋轉私家睇睇
臭Patpat小B
|
瑜洛 發表於 19-2-26 14:24
尋日返醫院拆喉再試仲係咁,唔見bb半日已經掛死我
仲話要我留院兩日,但講 ...

希望你快D好返啦,做媽媽真是好偉大
RubyYu07
|
candy2611 發表於 19-2-22 15:04
未試過插咁耐 出院嗰日屙得清就拆得
你試下半樽屙丫 即係紮馬屙會易屙啲 我生完頭兩三星期都要紮馬先屙到 ...

無錯啊,坐馬桶會比較難屙。
RubyYu07
|
GCHK 發表於 19-2-22 13:01
好似話,去洗手間嘅時候,開下水喉,聽到水流聲,比較容易

呢個方法聽落好似幾得
GCHK
|
RubyYu07 發表於 19-2-26 15:33
呢個方法聽落好似幾得

我家姐果時就係咁樣,好work