美國萬x保險不補後天才出現的陰囊水囊

mloved0210
|

私家醫生已出信告知保險公司小朋友是3嵗半才發現陰囊水囊的,并不是出世便有的,而保險公司都在小朋友出世的醫院查過,出世時并沒有此病;但保險公司告知我,因保險公司的醫生認為此病是先天的,所以不保。
請問我仲可以做到d咩去向保險公司證明此病是後天才出現的?謝謝
因想按排小朋友做手術,但只買左醫療保,現保險公司告知不保,唉!真心唔知買保險做咩!
綠茶新地
|
mloved0210 發表於 19-2-22 00:20
私家醫生已出信告知保險公司小朋友是3嵗半才發現陰囊水囊的,并不是出世便有的,而保險公司都在小朋友出世 ...

呢個情況建議你搵小朋友出生時註醫院的兒科醫生寫個proof 證明小朋友出生時健康檢查是合格的,再將呢個proof 交去reject 醫保間保險公司。指明是註院醫生declared 小朋友的健康情況是正常。

若果佢地堅持話係先天,你可以將呢個兒科醫生寫的medical proof 和保險公司拒絕賠償信件去信保監投訴
mloved0210
|
綠茶新地 發表於 19-2-22 00:30
呢個情況建議你搵小朋友出生時註醫院的兒科醫生寫個proof 證明小朋友出生時健康檢查是合格的,再將呢個pro ...

請問小朋友係在公立醫院出世的,都可以搵醫院寫嗎?謝謝
kvin
|
先祝小朋友快快好返

但樓主明唔明咩叫先天病?並唔係出世發現先叫先天病,就算將來政府的自願醫保都好大機會係8歲後出現的才不算先天病

kvin
|
補多少少,即你未發現、未出現的,不代表它不存在

大家姐萍
|
私家醫生已出信告知保險公司小朋友是3嵗半才發現陰囊水囊的,并不是出世便有的,而保險公司都在小朋友出世 ...

之前有朋友個BB,好大個發現有心漏病都冇得賠,因為呢個係天生既
木土土
|

若呢種一定係先天既病,咁無得保係正常!出世時未出現病徴,唔等於不是天生疾病!
Moti
|
如果係BUPX嘅話,我遇到嘅case更賤。我主診醫生已經話我嘅病係後天,佢哋同我講話個醫生寫我係先天(佢哋博我無得對證),奈何個醫生同我好熟,連份嘢自己點寫都俾埋我睇,但我又唔可以踢爆間爛保險公司。一怒之下cut咗個私家房plan,離晒譜!
Moti
|
噢,我而家先睇到樓主嗰間保險公司。
dreiyip
|
木土土 發表於 19-2-22 02:14
若呢種一定係先天既病,咁無得保係正常!出世時未出現病徴,唔等於不是天生疾病!
...

唔好意思, 借位一問, 如果小朋友有先天既病, 手術成功後, 購買住院保險時已告知保險經紀, 並有遞交健康院書仔等保險公司request的資料給保險公司, 最後保單有寫有此病, 但保險公司無落過任何exclusion, 我問保險經紀即如果將來小朋友因為呢個天生既病入院, 保險包唔包? 保險經紀話包, 請問有呢個可能嗎?保險經紀可信嗎?謝謝
laumuichu
|
dreiyip 發表於 19-2-22 02:40
唔好意思, 借位一問, 如果小朋友有先天既病, 手術成功後, 購買住院保險時已告知保險經紀, 並有遞交健康院 ...

正常先天都唔會保,你要問清楚佢公司或要佢公司出封信agree先
木土土
|
唔好意思, 借位一問, 如果小朋友有先天既病, 手術成功後, 購買住院保險時已告知保險經紀, 並有遞交健康院 ...

一般都有 general exclusion ,話買保險前已知疾病唔包,唔洗特別列出個別疾病!你見保單無呢項general exclusion ?
杯杯
|
題外話 我小朋友四歲多才知道有輕微痴脷筋
決定做手術 我只是想向保險公司claim住院 佢地都reject了 佢地話痴脷筋係先天 就算我一出世買了保險 而這幾年沒有任何發現 痴脷筋不會忽然出現 所以一切關於這問題的手術及住院所產生費用 想claim住院保亦拒絕
cattz288
|
杯杯 發表於 19-2-22 07:49
題外話 我小朋友四歲多才知道有輕微痴脷筋
決定做手術 我只是想向保險公司claim住院 佢地都reject了 佢地話 ...

呢個明顯係先天問題喎!
Chong_fanfan
|

樓主,我仔約二歲多時都做了這陰囊水囊手術,他是一半陰囊積水,另一半正常,並一起做咪割包皮,當時我個保險都講這是灰色地帶,因陰囊積水大多先天性,要睇醫生怎樣寫!最終我claim 到保險,我是美國x 通(但已是14 年前)
新人物
|
其實宜家有d保險係包先天性疾病的,只要你購買時未確診、未有病徵。
meek
|

問佢拎全套保單條款,叫佢指出邊度講係包生天嘅病,保單條款冇寫嘅嘢,就一定係佢老作啦
catfy
|
我保險agent同我講陰囊積水太細做保險公司會認為係先天有機會不保,所以我仔等到4,5歲做。可以claim到。宏利
SabrinaR
|

我買A_A, 有得賠,私家房plan來的。
做的時候未夠3歲。
醫生多數都識寫個underlying cause....
mloved0210
|
Chong_fanfan 發表於 19-2-22 08:12
樓主,我仔約二歲多時都做了這陰囊水囊手術,他是一半陰囊積水,另一半正常,並一起做咪割包皮,當時我個 ...

請問你仔仔係14年前做?定2014年做?謝謝