自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

男爵府

是是但但 發表於 19-2-22 10:30
以前睇過一套劇.....當中有講「偽善」呢樣野....
其中有位主角講, 雖然明知佢地係「偽善」,但至少佢做了後 ...

我睇到呢個人都有一樣感覺
雖然對佢一路冇好感
但做咗好事就係做左

伯爵府

其中有位主角講, 雖然明知佢地係「偽善」,但至少佢做了後 ...

都係嘅,雖然我第一個印象都係:佢想洗底。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

回覆 goco28 的帖子

好人好事

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

某程度上, 就算偽善總有人得益, 無人做就無受益人,再加上可能佢出自真心, 反正而家雙贏, 絕對好人好事!

子爵府

伯爵府

咁又係

珍珠宮

都係既, 有做好過唔做, 唔理佢地出發點是否真心

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

我都覺啲相好刻意,但都同意你所講,班獨居老人無條件得到歡樂,理得佢係咪拍宣傳片。老人家有老人家坐低吃喝玩樂,由佢影飽佢

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

做好過吾做!

真善或偽善都有得益者!

男爵府

虎到金來勳章

goco28 發表於 19-2-22 09:39
非常孝順年邁母親的藝人陶大宇,深明長者於年老期都會陷入孤獨的負面思想,獨居長者身上更為嚴重。故此,大 ...

心情勁好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都聽過一個故事....

話說有個有錢老人家, 有一個親生仔, 一個養子, 親生仔唔係點理佢, 但養子就同老人家住, 照顧佢起居飲食, 親生仔心諗個養子咁好都只係候住老人家D錢....

到個老人家百年歸老, 佢將全副身家比哂養子, 親生仔心有不甘, 但律師同佢講: 老人家都知道養子可能都係貪佢D錢先對佢咁好, 但係, 老人家話就算佢對自己好唔係真心, 始終最後幾年都只有養子陪伴, 令佢可以安享晚年, 所以份遺產比哂養子都係比得心甘情願的...

親生仔無言了.....

kcpak    發表於 19-2-22 22:50
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goco28 發表於 19-2-22 09:39
非常孝順年邁母親的藝人陶大宇,深明長者於年老期都會陷入孤獨的負面思想,獨居長者身上更為嚴重。故此,大 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

newcook 發表於 19-2-22 11:45
我都聽過一個故事....

話說有個有錢老人家, 有一個親生仔, 一個養子, 親生仔唔係點理佢, 但養子就同老人家 ...

同之前單新聞類似.....

https://hk.news.yahoo.com/%E5%85%92%E5%AD%90%E9%9B%A2%E4%B8%96%E5%AA%B3%E5%A9%A6%E7%96%8F%E9%81%A0%E4%B8%8D%E7%85%A7%E9%A1%A7%E3%80%80%E5%A5%B6%E5%A5%B6%E7%9A%84%E6%9C%80%E5%BE%8C%E5%8F%8D%E6%93%8A-234644795.html

無論對方係真心對待, 定係假意奉承, 個老人家點會唔知OY!
但佢心甘情願呀! 覺得俾得抵呀!

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

是是但但 發表於 19-2-22 11:53

https://hk.news.yahoo.com/%E5%85%92%E5%AD%90%E9%9B%A2%E4%B8%96%E5%AA%B3%E5% ...
有D人係咁厚面皮, 乜都唔做就想有收穫....
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

SKLH 發表於 19-2-22 10:13
成日見佢同媽媽飲茶

好乖仔呀

伯爵府

是是但但 發表於 19-2-22 11:53

https://hk.news.yahoo.com/%E5%85%92%E5%AD%90%E9%9B%A2%E4%B8%96%E5%AA%B3%E5% ...
起碼養子肯奮身去做,親子連去探老人家都無,俾我都會心寒

首頁
12345...6

尾頁

跳至