家庭理財

跳至
[積金保險] AIA亞洲至尊

首頁

尾頁

大宅

聽保險經紀講AIA有種醫療保叫亞洲至尊(CEO保險)是有墊底費的,但每年增長要差不多20%,是否真的?這種醫保好嗎?還是一般醫療保險就可以?是買給小朋友的,謝謝

大宅

如果小朋友真係唔好彩要留醫
當然有份半私家以上保險會好d
但係如果以呢個plan價錢
會有更好選擇(eg. China人壽)

別墅

kenjiteresa 發表於 19-2-22 10:15
聽保險經紀講AIA有種醫療保叫亞洲至尊(CEO保險)是有墊底費的,但每年增長要差不多20%,是否真的?這種醫 ...

我不談論數字是否準確,只能說說醫療保費上升的普遍現象。(1) 年紀增加醫療風險升,(2)本港醫療通脹處高單位數,來年醫療保費增加為正常。

您提的這個是「高端醫療」,配墊底費。
高端醫療,主要是:
1.私家房, (部分只有半私家)
2.對高昂疾病,如癌,治療覆蓋明顯較佳。普通的醫療保險,很多時"限額"不够用。如乳腺癌病,單標靶藥可能是萬一個月,未計其他。
3. 支援服務較佳,部分有安排外國就醫,由訂機票入院等一站式。

別墅

tony@yeung 發表於 19-2-22 11:21
我不談論數字是否準確,只能說說醫療保費上升的普遍現象。(1) 年紀增加醫療風險升,(2)本港醫療通脹處高單 ...

但同樣,其保費,及保費增幅 明顯較一般大眾醫療高。

而有墊底費,使理賠門檻高了,不過不賠。這個設置對有另一份醫療保障如公司福利來說是可省下保障重叠的成本。但小朋友一般無員工保障,尤其6歲下感染入院機會高,但一般亦是小事情多。除先天症外,危疾一般年紀越大患病的風險越高。除非預算十分充足到投購無墊底的,否則一般大眾醫療理賠會更佳。因為有聽過有人買高墊底,但入過數次醫院(小事情)但claim吾到。

希望幫到您^^

子爵府

洪大仁 發表於 19-2-22 11:14
如果小朋友真係唔好彩要留醫
當然有份半私家以上保險會好d
但係如果以呢個plan價錢

同樣高端醫療,人壽應該唔包質子、免疫治療⋯

複式洋房

kenjiteresa 發表於 19-2-22 10:15
聽保險經紀講AIA有種醫療保叫亞洲至尊(CEO保險)是有墊底費的,但每年增長要差不多20%,是否真的?這種醫 ...

小朋友用就冇乜所謂
分分鐘睇幾下醫生就圍返交左既保費
同埋其實AIA claim黎講就都唔錯
但問題就係太易claim,個池又多人用
所以加價加得俾其他公司金
大人用的話我建議用第二間
如果你想搵間醫療差不多同AIA(CEO)一樣既
Met Life好似有隻對住份CEO黎抄既

子爵府

PopeyeCK 發表於 19-2-22 15:10
小朋友用就冇乜所謂
分分鐘睇幾下醫生就圍返交左既保費
同埋其實AIA claim黎講就都唔錯

大人用乜好? Thx

禁止訪問

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

PopeyeCK 發表於 19-2-23 02:49
你目標想用CEO類別定普通醫療先?
利申左先,我係細投行做broker既

其實2者有乜分別

複式洋房

piggip77 發表於 19-2-23 05:47
其實2者有乜分別

兩者都係實報實銷
前者係可以揀有或冇墊底費,冇即係免找數,用左幾多錢保險公司都會俾返晒你;有就睇下你買幾多墊,即係你最少要俾一個數,多出黎既保險公司會俾返你(通常有2萬-8萬墊底揀,墊底越高越平)
後者就係以每個項目賠償上限為準(例如:手術費、巡房費、藥費⋯⋯⋯),最後會以收到既帳單為準,多左既就要自己俾晒
後者會比前者平
ps:如果有買住院現金就另計(自己上網搵好易明)

子爵府

PopeyeCK 發表於 19-2-23 09:32

兩者都係實報實銷

後者係米通常claim 唔足? Thx

複式洋房

piggip77 發表於 19-2-23 10:36
後者係米通常claim 唔足? Thx

咁要睇下claim咩啦
通常大病claim唔足,可以話一定唔夠,但實際用幾多錢真係要睇咩事
http://www.prumyhealth.hk/critical-illnessci/cancer.aspx
你可以睇保誠衣條link
有講咩事用幾多錢醫(私家)
不過講到底:
最好1-2年做一次體驗(有部份保險公司嘅危疾計劃會送埋)
患上嚴重疾病嘅風險會相對減低好多
如果有啲乜嘢事都好,大多數都只會處於早期危疾
所而費用幾萬到十幾萬不等
所以,記得飲食要健康同埋要定期做運動,haha

別墅

PopeyeCK 發表於 19-2-23 09:32

兩者都係實報實銷

買高端醫療,會唔會某一個位置claim過一次之後吳受保

複式洋房

gina098 發表於 19-2-23 17:50

咁要睇你點用啦
以AIA為例,佢地之前出左黑名單
某D醫生既症唔保
因為之前好多不良醫生係咁亂開轉介信去私家照衣樣照個樣賺錢
D客入去住一晚又叫晒鮑魚魚翅食
照個十二指腸用成十幾萬
所以早一兩年出左通告某類野過夜唔俾claim
其實佢地做左一樣每間保險公司都唔敢做既正事
就係寫明唔賠不合理醫療費用
當時其他保險agent 咬住衣件事成隻癲狗咁話AIA點點點
其實其他保險公司內部都係咁處理,只係冇寫明
回應你個問題先,合理醫療就一定有合理賠償
衰D講句,想做下體驗咪是但搵個醫生寫個轉介
寫胃痛腸痛又好,唔好用得太過份一定俾返錢你
AIA年年加咁多都有原因
羊毛邊度黎大家都好清楚

子爵府

gina098 發表於 19-2-23 17:50

保證續保果d唔會架。

子爵府

PopeyeCK 發表於 19-2-23 20:39
咁要睇你點用啦
以AIA為例,佢地之前出左黑名單
某D醫生既症唔保

其實你係咪講腸胃鏡檢查,唔可以claim過夜?

複式洋房

新人物 發表於 19-2-23 21:42
其實你係咪講腸胃鏡檢查,唔可以claim過夜?

好似係大腸內窺鏡、胃鏡同白內障

子爵府

PopeyeCK 發表於 19-2-23 22:14
好似係大腸內窺鏡、胃鏡同白內障

其實都係睇情況,我爸爸高血壓,12月做腸鏡有需要入院,咪又係claim到。

複式洋房

新人物 發表於 19-2-23 22:57
其實都係睇情況,我爸爸高血壓,12月做腸鏡有需要入院,咪又係claim到。
...

你講得岩
主要係要衡量個必要性

首頁

尾頁

跳至