政府醫院做化療要比幾錢?

hhmum
|
爸爸證實患癌約左瑪嘉烈醫院做化療冇同佢講幾錢,想知要幾錢?
20150618bb
|
hhmum 發表於 19-2-22 12:23
放心唔使好多錢,登記費
chocolatebean
|
回覆 hhmum 的帖子

不用額外比$, 只需院費, 門診 呢D
hhmum
|
我以為要很多錢,因為比左撒瑪利亞會資助申請表比佢填。
秋思
|
hhmum 發表於 19-2-22 12:35
我以為要很多錢,因為比左撒瑪利亞會資助申請表比佢填。

睇下需要用咩藥,有些藥需要自費的。
如果你付擔唔到,就可以申請資助
hayley_leung
|
我奶奶冇攞綜援,係屯門醫院做化療洗咗十幾萬
cattz288
|
化療用唔係太多錢, 標把葯果D先金~
hhmum
|
hayley_leung 發表於 19-2-22 12:39
我奶奶冇攞綜援,係屯門醫院做化療洗咗十幾萬

咁每次要比幾錢?
20150618bb
|
hhmum 發表於 19-2-22 12:47
咁每次要比幾錢?
放心喇,唔係好貴
cecelc
|

化療二萬幾,填表check好多野後如果批就比幾千或完全免費
pomanlife
|
hhmum 發表於 19-2-22 12:23

化療藥物係冊入面唔洗幾多錢,標靶藥物就貴
wcpcelia
|
標靶藥物才貴, 化療所需費用有限
chuiyeebird
|
chocolatebean 發表於 19-2-22 12:26

不用額外比$, 只需院費, 門診 呢D

點會唔駛比 只係比少d
MariaTsui
|
hhmum 發表於 19-2-22 12:47
咁每次要比幾錢?

每隻藥價錢不同,最好問醫生
twchung
|

要睇用什麼藥, 打幾多針, 用體重計要用幾多藥, 醫生會報價, 老人家可能唔清楚,最好有家人陪診,問清楚醫生.
pm1202
|
一般化療藥好平,藥費只係一百幾十,另登記費果d好少數目,但如建議用標靶藥就要自費,視乎用咩藥、劑量及次數,不能一概而論,只給你參考家人早2年情況:腸癌,20000一療程,3星期一循環

政府醫院申請資助唔易,盡快處理,搵醫院社工問清楚,有d計劃限制指定病症先可,亦有經濟審查

祝早日康復
hhmum
|
pm1202 發表於 19-2-22 16:33
一般化療藥好平,藥費只係一百幾十,另登記費果d好少數目,但如建議用標靶藥就要自費,視乎用咩藥、劑量及 ...

明白,吾該。
luvkaka
|

頭一次冇記錯好似係$180-$220($120加唔知幾多錢行政費). 之後一次$120. 付助藥物$15一種.冇標靶就唔洗再extra比錢.
lowa_ple
|
有免費同自付既,我屋企人做緊化療半年要十幾萬
llmanll
|
hhmum 發表於 19-2-22 16:37
明白,吾該。

我爸前列腺癌 每次化療6千幾 食藥3萬幾一個月 隻隻癌唔同 希望你地有買保險 開頭以為政府醫 負擔唔會太貴 但實際上都唔少錢 資助亦都好難apply