繼,天呀! 我要大家幫手比祝福

chababycha
|
祝你工人大步檻過大事化少
papagirl
|

elisewaiman
|
taiming
|
希望冇事,祝福,早日康復
2007WNIP
|
Jasmine-4711 發表於 19-2-22 17:25
下截全切,即係全隻手切 ?

全手指公,今星期一已切手指公頭,但醫生話X ray受骨怙增長,所以……
但醫生已用了注入早晚4次擴生素,因肉最深層細菌入骨,難控制……

今早同醫生傾了十分鐘想哭,佢話如果工人切全手指公無了50%工作能力
2007WNIP
|
jacky1666_hk 發表於 19-2-22 20:08
祝福,但想問,點解會細菌感染?係食肉菌?

工人12/2入院,醫生已經拎了細菌化驗,佢話好彩不是食肉菌,如果係食肉菌已不足半日至一日就死,但因細菌好毒入骨了……
chaipui2003
|
早日康復
Vin仔媽
|

hellohelloruby
|
2007WNIP 發表於 19-2-22 13:27
之前提及工人手指受細菌感菌,骨怙今星期已切了手指頭一截,宜家仲係醫院。今日E生話有机會細菌走了下截, ...

2007WNIP
|
phoebepanpan 發表於 19-2-22 20:11
在醫院不是應該有藥食控制細菌咩?
好可怕
希望工人盡快好返。

有,第一日已比了一星期早晚擴生素,一星期後食完又見醫生再比多一星期,但前後食了十四日,入急症室話已經入骨了,所以轉骨科到宜家,今早同醫生傾,下午我即叫工人同姑娘講要印尼翻譯,但姑娘寸我平日妳點同工人溝通,我話英文,姑娘話佢住了十多天都是用英文同工人講佢明,但我强烈要求要印尼translate佢始終係佢母語,我同姑娘講始終英文當佢識100%.都有唔明,而且醫生今早講最後嚴重性工人根本唔知,安排了明午叫主診十多天醫生将今天同我講用印尼翻譯,手指公全隻切係佢,病人權利……
arsahi
|

ivycowcow
|

慘,祝快d冇事

KarenC
|
祝福工人早日康復
namnamnamlolo
|

好慘
李大嫂
|
加油
myww
|
2007WNIP 發表於 19-2-22 13:27
之前提及工人手指受細菌感菌,骨怙今星期已切了手指頭一截,宜家仲係醫院。今日E生話有机會細菌走了下截, ...

樓主,感受到你是一個有良心、有愛的僱主。
祝你工人早日康復!
2007WNIP
|
myww 發表於 19-2-22 22:57
樓主,感受到你是一個有良心、有愛的僱主。
祝你工人早日康復!

我日日一早第一時候問侯佢點,之前帶了去私家醫生,急症室,入院我又成家去了旅行,一日十幾whatsapp問佢點,佢只來了個多两個月,因為無朋友,怕佢自己入院驚如何處理人,老實有禮貌,大大話話二星期做了三次手術,幫得就幫,将心比己,一個女人來港打工為$,一返港去完醫院,又攪勞工處……
waic
|
祝福
judychungpuiyan
|

合桃酥
|
樓主心地很好
祝福工人姐姐早日康復